註冊 登入

有degree才有高人工及升職?

有,以前真係試過,二揀一升上去,上司幾鍾意都好,一個有degree 一個無degree, 有果個做野有問題,無果做個做野正常,都係升個有degree上去。

無得唔甘心,就算當時我已經好快就做緊同有degree 果個同事一樣既野,職責仲多,都係無得升正。上司認真講過唔係能力問題,絕對係學歷問題,因為再上既老細話只可升有degree 果個。其實當時我已經讀緊pt degree, 一完成課程,拎左confirm 合格成績單,即升正。當年未夠三十歲。

無得怪人,其實拎住HD, 一做野就應該要部署讀返degree,因為真係只差一步。

精選樓盤
引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:27 PM 發表

恭喜你呀~ degree真係好重要....有d人真係只睇學歴
未必係人既問題,公司制度同文化都有影響。以前做公營機構,係著重學歷,因為請唔請,升唔升,都要同人解釋。唔係話你能力好,老細鍾意你就得

你係真係有能力既,就快手讀埋個degree 返嚟。

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:43 PM 發表

屋企窮,未必讀到

而且未諗到可以讀乜
屋企窮唔係藉口,正規大學,就算讀pt 都可以申請grant loan. 當年我搵得一萬,一半用左嚟幫屋但手供樓,返多份part + freelance 搞掂,一毫子都無借過。兩年課程用左7萬,交埋最後一期學費,戶口剩返幾千

唔知讀乜,最快係讀返HD 有關聯科目。

歲月催人,唔好再俾藉口自己。你諗下諗下時,好多人已經完成埋個master degree

你唔想做,總有無盡既理由話俾自己聽做唔到

你要做到既,只有一個理由做到,就係「一定要做到」

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 05:07 PM 發表

當年幾多歲?

讀書再返多份pt都有精神???
好強啊~
廿幾

你愈唔讀,生活負擔只會越來越大,年紀越大,越無本錢讀。

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 11:49 PM 發表

老闆應該不介意年長既讀pt夜校來進修,唔通quit 份工去讀咩。

但只怕邊讀書邊工作,搞到返工無精神。如果轉工,又可能因年紀大,或到時自己既degree都不值心水果個價 ...
都係果句,選擇權在你手,讀與唔讀係你自己選擇。現實擺在前,有degree 同無degree 分別,你自己有眼睇。終歸一句,要做到既只有一個理由,要做唔到既,有千千萬萬個理由。有已過三十五歲女人湊一個陀一個有份工都仲完成到個master, 我諗唔到唔駛湊仔唔駛家務既男人,有咩理由讀唔到個top up degree.

錢解決到既問題,重來都唔係問題,你係有料既,借錢讀書,讀完絕對搵得返有突,問題在於自己肯唔肯踏出果步

你係唔讀時,就唔好賴人。怪自己好啦,因為係你自己錯過左關鍵既時間。下一個六年,你仍然只會心有不甘,仲會多左份後悔,點解三十歲時唔讀。再來就係覺得自己都三十六歲,體力已大不如前,仲咁辛苦做乜。之後就鬱鬱一世,到六十歲回頭就會講,如果三十歲時我讀左,我就。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-5-16 11:02 PM 發表

明白.....
當年學位不多,之後返工又未必有時間或未必有餘錢.....
所以我覺得如果d公司老闆係明白事理,應該睇埋佢幾多歲,唔同年代冇得咁比....
更何況今時今日既大學生又唔見得有幾高水平..... ...
我唔多認同你睇法,講真,依家年代拎住個HD 要拎degree 真係唔難,如果係8-90後,去學店拎個degree 都唔係難事,俾左咁多年時間你,你連讀都唔肯讀,真係好難請得你落。

No pain, no gain.
做都要做俾人睇,你係肯挨,肯付出,肯為自己前途而打算呀。三十歲人,你肯讀,人地都唔介意你咩學院啦.

我以前幫上司一齊in 人,真係聽過「三十幾四十歲人,先讀返個degree,起碼都知自己唔夠料要去補。做左咁多年野,明知degree 緊要都唔去讀,好極有限,仲以為自己好勁,懷才不遇,其實係抵死。」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上水哥 於 2019-5-17 10:50 AM 發表

仲有2年30歲,只有diploma,可以教我還有什麼快小小途徑唔洗hd都上到大學嗎?
有人收就得,無乜途徑可言。市面大把學店有不論背景,幾年完成大學學位

就算OU 都有,儲學分之嘛,你有本事,五年課程,兩年讀哂都無人阻你

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-17 12:58 PM 發表

你份工需要master?之前有報導話太高學歴有d公司請唔起
你齋讀而無工作經驗,master 有機會係你既毒藥。但如果你係有能力,公司好重用你,master 會係升管理層既潤滑劑。同degree 一樣,你讀完唔一定升職加薪,但機會到時,學歷就成為了關鍵考慮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 上水哥 於 2019-5-17 01:51 PM 發表

姐係直接報ou大學,唔洗經高級文憑上?
有朋友只拎dip,都報到。
當然,都要睇你讀乜科,可能有d 科都有限制。我無研究,你上網睇下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-18 01:11 AM 發表

你朋友人工到頂,其實真係讀唔讀都得既,不過我都明白佢心態,因讀pt比ft更辛苦,而自己記憶、精神、時間都比年輕時差。而我都識有人學歴低,但也各種原因進修不到。

我無要人勸我唔讀,只係想呻下係咪好多公司真係只在意學歴多過經驗。

有時做人真係好無奈,唔係當事人好難理解,或人睇人,每個人總有自己難處。

btw謝謝你寫咁長 ...
哦,明哂,其實你開post 唔係要問意見,其實你係想圍爐取暖啫,搵返d 同路人一齊呻下公司點對你唔公平,你人生幾咁懷才不遇。

嗯嗯..明既,明既。

引用:
原帖由 karen2007 於 2019-5-18 10:50 AM 發表

你真係咁覺得?佢到頂所以讀唔讀都得?佢到頂就係因為佢冇學歷而冇學歷嘅人最多就攞到嗰個價錢, 佢嗰行做得好嘅大學生又有牌10幾萬都得, 唔係的話識飛都最都係兩萬幾, 呢個真係分別,難處每個人都有, 係睇吓每個人點樣去解決難處,樓主嘗試吓俾個機會自己, 讀過學位其實不難 如果嗰個學位唔係專業嘅話  ...
算吧啦,可憐人必有可恨之處。淨係呢度既人都俾左不止一個成功例子佢睇,佢都係係要睇失敗例子,用嚟說服自己唔讀。

再分享多十個成功個案,佢都唔會郁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-18 01:11 AM 發表

你朋友人工到頂,其實真係讀唔讀都得既,不過我都明白佢心態,因讀pt比ft更辛苦,而自己記憶、精神、時間都比年輕時差。而我都識有人學歴低,但也各種原因進修不到。

我無要人勸我唔讀,只係想呻下係咪好多公司真係只在意學歴多過經驗。

有時做人真係好無奈,唔係當事人好難理解,或人睇人,每個人總有自己難處。

btw謝謝你寫咁長 ...
你誤解左呢個師兄意思,佢朋友到頂既意思,係係佢既現有學歷底下,佢人工同職級最盡只可去到呢個位,可能最多只可以做助理主任,人工最多只有萬八,無論做得幾好,再上一級既正主任位或再上經理位,一定只留俾有學位既人。

所以佢老細先會叫佢讀書,因為覺得個朋友係可造之材,佢只要肯讀,就一定升佢咁滯,人工頂點亦會延後,我地講法「條尾長左」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-18 01:52 PM 發表

其實我都唔係理解,如果樓主五十歲就話姐,
但樓主三十歲就話年紀大記憶力差讀唔到 ⋯⋯
依家讀大學洗乜記憶好,都係做project 交paper, 除非讀醫科、 法律果d 要考專業試啫。根本攞嚟講

引用:
原帖由 Ratchet 於 2019-5-18 07:53 PM 發表

又唔好咁講,
唔係科科都 coursework ,仲有D科要考試的。
(老師話大學政策來)
不過part-time 學生考試真係冇乜邊個考得叻
其實讀得pt degree, 個導師都明,一定放水同就住。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ajsfyp 於 2019-5-16 01:04 AM 發表

本身我只有high dip學歴,已30歲,在公司本身已做左6年人工不太高,工作上其實已老手,所以想爭取高D人工。

但上司話,我既學歴令我不會加得多,因升職不會升到有xx人工咁高,果d職位係for degree以上既人先有。

後來我發現一個新人入來,佢係degree,同我做差不多野,職位低我一級,但人工已高過我入職時,而且一兩年後可以升職加薪。

明明我已經係老手又咁多年經驗,但正因為無degr ...
樓主,諗下點解人地得,你唔得?

【時間掌控師】5孩在職媽媽半年考上哈佛 分享5招時間管理技巧

小孩出生後,很多媽媽都感到時間變少了,每天忙個不停,事情也一直做不完。日本一位媽媽吉田穗波是一名婦產科醫生,在全職工作同時養育5名小孩,期間更利用半年的空餘時間考上哈佛大學進修。甚麼?空餘時間?你一定會質疑作為在職媽媽,怎會還有時間進修?吉田穗波則認為就因為沒時間,才什麼都能辦到,來看看這位媽媽的超強時間管理方法。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/331344/%E6%99%82%E9%96%93%E6%8E%8C%E6%8E%A7%E5%B8%AB-5%E5%AD%A9%E5%9C%A8%E8%81%B7%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E8%80%83%E4%B8%8A%E5%93%88%E4%BD%9B-%E5%88%86%E4%BA%AB5%E6%8B%9B%E6%99%82%E9%96%93%E7%AE%A1%E7%90%86%E6%8A%80%E5%B7%A7?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=parenting

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。