註冊 登入

中港車Bentley醉駕 撞紅隧三車11人傷

引用:
原帖由 dearjane234 於 2019-5-16 10:37 AM 發表

無知一問
因為醉駕,所有野都無得賠?
對受害人無影響
只要有買保險,保險公司都要先出錢賠償,
之後再民事追討司機/車主……

精選汽車
引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-5-16 10:36 AM 發表

係台灣咪冇事囉!
香港冇民主唔做得架
要成功離開台灣先無事🙈

呢單一定要扣留或以大額現金保釋。
如果條友走得甩,今次走數事少,
其他人有樣學樣,嚟香港亂狗咁揸車就大鑊。

引用:
原帖由 dearjane234 於 2019-5-16 11:53 AM 發表

保險公司民事告司機?
保險追車主定司機?我唔清楚。
應該車主吧,保及被保關係,屬於保險公司及車主,車主再追司機……

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-16 01:29 PM 發表

只限第三者人命傷亡,財物損毀唔包。
三保呀
自身司機及車以外全包,1億

引用:
原帖由 B118 於 2019-5-16 12:51 PM 發表

是但啦,
但係的士司機乘客仲可以企喺度行,賓利司機瞓咗喺度
醉咗嘛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-16 01:36 PM 發表

醉駕呀!三保保險公司唔會賠財物損失呀。人命傷亡先至一定要賠咗先,再追個司機,明未?
當真?
呢點查正吓先。

按理,既然規定要求保險公司要先作出赔償,
無理由再要分生物及死物。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-16 01:50 PM 發表

https://kwiksure.com/zh/article/disqualifying-drunk-drivers/

保險與醉駕
究竟保險界如何處理涉及醉駕司機的意外索償?我們的保險業夥伴MSIG提供了一個清晰且有用的索償案例 – 投保人在撞到行人後,再撞向巴士。按MSIG解釋,這個案例分別有三項索償需要處理:

受傷行人
第三者財物損毀(即巴士)
投保人的財物損毀 ( ...
呢個係免責條款,係保險公司自訂

之前案例
法庭裁定第三保於醉駕下仍屬有效。

三保有效,即使要賠吧?
只是先處理人命傷亡。

我覺得應咁樣理解
亦對所有第三者才公平

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-16 02:20 PM 發表

法庭嘅裁決只係確定司機醉駕,並冇犯“沒有第三者保險下駕駛汽車”呢條刑事罪。即係佢醉駕唔等如冇買第三者保險,但同份保險係咪會俾保險公司踢保係另一回事。 ...
買份唔會賠嘅保險,叫有買?
法庭未必如此看。
如果可以,保險公司何不列個免責,
但凡司機違法,就不賠。

深入法律觀點超出我認識範圍,
我只係認為,嘅然三保要有效,
就不應分生物/死物去決定是否先賠償,
咁先對所有"第三者"公平。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-16 02:59 PM 發表

其實你四過車保未?份份都有 exclusion clause 講明醉駕唔賠啦!

你喜歡活在自己世界就請繼續。
呢個唔只係我嘅世界
依家討論,亦同自己有無車,有無三保無關。
我可以控制自己唔醉駕,但控制唔到其他人。

touch wood, 等等你嘅財物被條醉駕L撞爛,
你就知我所指出嘅赔償不應分生物/死物係有幾重要。

主題標籤 #bentley #賓利
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。