註冊 登入

第一次睇曬字母哥全場...

你睇多幾埸就會明白字母哥唔係LBJ果類球員....

字母哥一直都係擁有KD速度既 D.Howard....

題外話字母哥唔係掛住刷數據唔理嬴負的球員,佢要死刷爛刷的話容乜易刷三十幾分、十五個板姐,以佢條件野野沖入去唔交一打三死上唔係draw foul就上到架啦,但咁打對勝負有咩幫助 ?

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 superroy 於 2019-5-16 11:07 發表

原來佢真係體能>技術
見佢好多球都係籃底硬爆上去
射術﹑技術都有待改善
老老實實,同占士仲有一段距離

另外講下今場
鹿仔今場開段遊雲,未入局
攻不銳,守不穩,比速龍襟住黎打
好在之後慢慢攞返個節奏
第四節完全蘇醒,加強防守成功保住主場

今場係我第一次睇曬公鹿主場
個人認為佢地可以KO速龍,原因有三:
1. 整體兵源充足,尤其後備
2. 教練分野,護士實在太柒 ...
唔洗講住,等勇士同公鹿入決賽先,如果要選擇ㄧ個可以大覆度降低KD殺傷力的球員,我認為系字母哥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-5-16 01:53 PM 發表

字母哥成個打法唔等同占士
占士一開始係君臨天下,球隊阿大
乜都係由佢去發動,佢主宰球隊
但字母哥可以係團體球員
由新仔一步步鞏固做主將
佢好肯按教練安排打波
所以樓上話字母哥落場隊波好似冇咩分別
戰術上嘅運行冇好大改變
亦係公鹿唔只得一兩種戰術
不過唔係可以冇字母哥
而係大家都盡力等佢有休息嘅時間

如果字母哥唔夠強的話
都唔會有 60 勝同入到東岸決賽
望吓佢地陣容
除字母哥之外,其他球員只算好 ...
認同你所講,除左字母哥,其他人係其他隊只會係普通球員
所以我初頭都諗住速龍限制到字母哥就有機
估唔到公鹿成隊波既紀律咁良好

字母哥既牽制能力帶起隊波
真係唔係咁易勝任呢個位
攻守板傳覆蓋率高
另一方面係教練嘅功勞
能夠用班普通球員 都打到個氣勢出嚟

回覆 引用 TOP

其實字母哥而家已經係打大前,唔係打小前,佢同kd已經唔同位,所以佢兩個應該唔會互守對方

講真,依家字母哥真係屈體能多,希望距可以繼續進步,唔好好似猴活咁曇花一現

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superroy 於 2019-5-16 11:47 AM 發表

佢同當年既占士仲差好遠
唔講其他
占士唔開進攻MODE時,都可以靠佢既視野同PASS
開PG MODE黎搵到空檔既隊友

呢樣野字母哥已經無得比
我敢講如果同齡既占士放係呢一隊波
勇士都唔會係對手 ...
當然占士可以做埋pg key 波工作
字母哥像內線球員,頂級pf數據,kd速度
主要話似既地方係兩個都打體能波為主
唔洗射術勁都夠贏
要講佢比占士好既地方係防守積極性同籃板

引用:
原帖由 好跑得 於 2019-5-16 03:22 PM 發表

其實字母哥而家已經係打大前,唔係打小前,佢同kd已經唔同位,所以佢兩個應該唔會互守對方
應該Green, KD輪流招乎字母哥,Green 的時間可能比較多,講身體Green 也不會點輸字母, 所以打勇士對字母哥都係一個挑戰。

回覆 引用 TOP

鄉土籃版定律:某球員都唔係咁勁啫,吹大咗之嘛

回覆 引用 TOP

身體完全屈機 技術就有待提高了

回覆 引用 TOP

佢球技睇落去似一個內線球員格硬打外線咁,講技術講動作重係生硬,但勝在體能身體質索太好,比佢入到顏色地帶唔foul佢又好易比佢入,但佢又唔算話好爆得分型球員,始終佢進攻技巧唔多

依家公鹿呢隊波都幾岩字母哥打,進攻上其他球員有一定外投能力,防守上又多高佬長手怪,連PG位都有個6呎5既brogdon,標準6呎3既hill又出名手長,SG位既middleton已經6呎8…重要大家後生當打之年,守快攻協防有氣有力又夠快,呢隊公鹿唔野小,如果finals勇士 vs公鹿就好睇了

回覆 引用 TOP

字母哥依家喱個身體係之後練出黎
你比較返佢選秀時同依家就知有幾大分別
佢係努力型球員
只要肯練技術就一定唔會差

因為可愛是b咖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 占占23 於 2019-5-16 03:47 PM 發表

當然占士可以做埋pg key 波工作
字母哥像內線球員,頂級pf數據,kd速度
主要話似既地方係兩個都打體能波為主
唔洗射術勁都夠贏
要講佢比占士好既地方係防守積極性同籃板 ...
所以其實佢地兩個都各有優勢
但以同齡黎講,整體上占士仍然係強於字母哥
而其實占士係頂峰期前係年年進步
字母仲後生,大把時間比佢操到更FIT

https://scontent-b-hkg.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/703711_10151465403134705_42812810_o.jpg

回覆 引用 TOP

常規賽真係俾字母哥任剷,季後賽硬淨好多,剷入禁區即時幾個聯防包夾

引用:
原帖由 Kinhareey 於 2019-5-16 08:38 PM 發表

字母哥依家喱個身體係之後練出黎
你比較返佢選秀時同依家就知有幾大分別
佢係努力型球員
只要肯練技術就一定唔會差
但而家呢個年代
練身型總係比練技術容易
字母啲肌肉練到咁爆,會唔會影響到佢出手既柔軟度呢
占士都係肌肉型但佢有做瑜伽
好大程度上幫助佢係球場上既每個動作既協調性

https://scontent-b-hkg.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/703711_10151465403134705_42812810_o.jpg

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。