註冊 登入

[其他] 覺唔覺以前冇咩電腦特技,反而重有戲味

引用:
原帖由 T2. 於 2019-5-16 11:01 PM 發表

仲有朱羅記1,道具恐龍情節拍出黎好過朱羅記2 CG恐龍情節
侏1係用左大量電腦特技,兩條速龍係機械同電腦特技用齊,當年技術未成熟,好多電影係用混合方式去拍攝

當年上畫時明珠台係做過制作特輯

由九十年代開始已經好多戲用左電腦,但當時成本係極高,所以變相似技術無外流,出現左美國以外同其他地方電腦特技係天同地比

你不如舉反啲普通電影既例子啦,你舉親例既電影
侏羅紀,t2,異形4等等好多戲已經係用左電腦
只係因為而家技術發達,變相整道具成本太高先無左混合甘拍

當然而家都有唔少b級係用緊道具但反而做得流流地

不過你呢倒子都證明左一點,而家既戲無咩戲味

降臨!蓄勢待發....

熱賣及精選
引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 09:22 PM 發表

樓上話 T2 「冇科幻鏡頭」 (佢應該係指CG), 我想更正番佢 , 其實 T2 係有大量CG, 而占士金馬倫幾十年來一直係非常重視同追求CG特效的導演.
頭先趕住入場睇殺神3

er…應由邊度開始呢?我想講我見到啲題有聯想就搭嘴,未必對題
我#26講兩套戲其實係呼應#23嘅T1同12猴子(我之前連名都記錯),唔包括T2,有時我見人誤解咗我意思我覺得冇咩所謂就唔理,但我驚你引錯我意思同另外位會員拗,好似我跣咗你咁,我唔係指責你!我明混淆同一個人前後幾個回覆嘅意思,呢啲常有發生,我衰!我打得唔好啫!而且因誤會拗其實唔值得

我見到個題,其實想講個感覺係:有啲戲冇乜震撼視覺但又好正!
我見你哋之後嘅討論企得好硬,我覺得又唔使唔係A就B,我睇條題就冇:「冇電腦特技先係好戲」嘅感覺,中間重有好多空間,咁你覺得對方討論過程中就係表達咁嘅意思當然作別論

同埋有時我會覺得睇嘅人會明,打字嗰時唔會打到好詳細,我話冇科幻鏡頭嘅科幻片,其實我只想講嗰兩齣戲(接近)冇用科幻嘅畫面去講一個科幻故事,係離咗題,我冇考慮兩齣戲入面有冇用電腦特技

可能你會覺得我係個不負責任嘅留言者,離題、錯資料、混淆論點……我係唔否認嘅(我真係唔係數據派),我係搲下水吹

回覆 引用 TOP

講呢類特技電影有戲味有兩套我極鐘意
小魔怪1.2
2就唔知有無用到電腦,但1一定無,雖然係兒童向電影,但真係好有當年先拍得出既味道
而家興翻拍,一直好想呢套會重制或開3唔知會點

降臨!蓄勢待發....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 07:15 PM 發表

T1 最後場戲的T800鏡頭唔係用CG, 係用stop motion模型拍的.

T2的T850都係化粧+模型, T1000先至係用CG
舊版ROBOCOP 1 好似都係stop motion模型拍,2就唔知

如果吾用key,好多電影拍吾到

懷念過去常陶醉 一半樂事一半令人流淚
夢如人生快樂永記取 悲苦深刻藏骨髓
韶華去四季暗中追隨 逝去了的都已逝去
常見明月掛天邊 每當變幻時 便知時光去
冇電腦特技而有戲味既太多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 T2. 於 2019-5-17 12:54 AM 發表

主題係冇咩[覺唔覺以前冇咩電腦特技,反而重有戲味],並吾係[冇電腦特技],即係有同冇之間,豬1就係有同冇之間效果分別,恐龍頭道具果種壓迫感係CG做吾到既. ...
其實呢啲都係道具加後期電腦執過,睇過拍攝畫面,真係燈光師同攝影好勁,現場真係膠膠地,可能真係而家無件道具拍,真係差少少

自從睇過呢類幕後真係好服演員點解可以交到戲

降臨!蓄勢待發....

冇電腦特技, 反而重有戲味, 就見人見智

但大陸d古裝片, 經常加電腦特技, 飛黎飛去, 我就真係不能接受

浪費d靚人靚境,  我以為睇緊超人片

回覆 引用 TOP

而家既cgi係絕對勁過以前好多,亦比以前用多左好多。呢兩點係事實,而樓主係話而家cgi勁左,但劇情屎左,我亦都應同。

以柔克剛、以靜制動、以小勝大、以慢打快。
圖為:獵戶座

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2019-5-17 01:50 AM 發表

而家既cgi係絕對勁過以前好多,亦比以前用多左好多。呢兩點係事實,而樓主係話而家cgi勁左,但劇情屎左,我亦都應同。
似乎CG普遍理解已經等同=天崩地裂嘅特效先叫CG.. 其實唔一定罷
好多後期都會用到CG, 未必你會留意到.. 好似有D玩一鏡過都可以用上CG

無咩戲味應該係電影嘅節奏唔同咗, 可能依家實在太多資訊媒介, 改變咗人嘅觀賞節奏
以前會用半個鐘至九個字去鋪排劇情,依家三個字到就入主題..

回覆 引用 TOP

其實橫掃全球票房紀錄,打底以前經典電影票房紀錄既電腦特技片,如果冇左 馬騮衣 只係用電腦特技製作既華麗畫面同埋劇情,仲係吾係一部可觀既戲?

如果件 馬騮衣 係美漫片神緒,咁破盡紀錄既係 馬騮衣 而吾係部片
既然找出電影未來大賣方向,將來電影製作3步驟
1:馬騮衣
2:華麗戰鬥畫面
3:收招來個靓pose
cut,OK,煞科,位位2D $250, 3D $350吾該,比起紅館收平左啦,競逐最高票房

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-5-16 09:24 PM 發表

絶對係. 例如遠至廿幾三十年前阿甘正傳, 由開場條羽毛一路到細路跑步到打ping pong, 同埋美國總統同場, 到斷腳的越戰同伴, CG多不勝數. 會唔會話佢冇戲味? ...
好例子!CG用得自然真係可以增加戲味,你講呢套真係一個好例子!

睇吓喜歡特技定故事,但近年電影故事就唔好有要求!只淨特技11

回覆 引用 TOP

自從阿凡達呢d左膠戲超級大收之後,荷里活明白大多數觀眾智商品味,所以集中玩CG,今日亦證明係啱嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xyz56789 於 2019-5-17 00:35 發表

舊版ROBOCOP 1 好似都係stop motion模型拍,2就唔知
照畫面睇來, robocop 2果隻吸毒威龍同ed209(初頭新聞內果隻)都應該係stop motion.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。