打工仔真係無保障⋯

引用:
原帖由 Woweeee 於 2019-5-16 02:41 PM 發表

係間細公司做左就一年,有個高層一入黎做兩個月就同老闆呻無自己無𡃁,乜都要一腳踢,想請返個人幫下手,原來想請個frd入黎做,於是日日同我老闆講我壞話,最後俾佢得米啦!
我老闆真係同我講公司想重組架構,叫我自己走,會俾時間我搵工喎。

話重組架構又一蚊都吾洗賠🤬 ...
你幾多歲

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
點解你自己唔開公司做老闆?

我有自住樓,又有收租樓。

回覆 引用 TOP

留係度都冇意思

回覆 引用 TOP

早走早著

回覆 引用 TOP

係架!

一朝天子一朝臣,只要你上面個頂頭上司換左人,新嚟嗰個就可以基於辦公室政治嘅動機,而諗辦法要你走,即使你工作表現冇問題都係咁話。

你可以控制自己嘅工作表現,但上面嚟個咩野人head住你,你控制唔到,所以係冇保障。

間間公司都係甘

回覆 引用 TOP

打工嘅嘢, 一向都係冇保障ga啦
尤其係香港, 要整走一個人好容易, 成本又低

引用:
原帖由 widowmaker 於 2019-5-17 10:07 AM 發表

打工嘅嘢, 一向都係冇保障ga啦
尤其係香港, 要整走一個人好容易, 成本又低
凡事是雙向
員工要跳槽一樣好易, 一個月通知期或放下一個月人工即走, 老板有幾需要個員工, 不在需要考慮

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Woweeee 於 2019-5-16 14:41 發表

係間細公司做左就一年,有個高層一入黎做兩個月就同老闆呻無自己無𡃁,乜都要一腳踢,想請返個人幫下手,原來想請個frd入黎做,於是日日同我老闆講我壞話,最後俾佢得米啦!
我老闆真係同我講公司想重組架構,叫我自己走,會俾時間我搵工喎。

話重組架構又一蚊都吾洗賠🤬 ...
就係因爲重組架構,先至要賠償!!!
你唔爭取賠償就自己蝕章!!!無論如何,咁嘅公司,亦都冇咩值得你留戀!!!!

正常喎,新老頂自然係想有自己個馬房架啦,鬼叫你公司細香爐少櫈仔唔夠分咩。
早走早著,走左即刻block晒舊公司啲電話,等佢啲新人接唔到手甩晒轆果時都煩唔到你。

單車節搞青馬, 渣馬又搞青馬, M$R 又唔願配合呢啲國際盛事去通宵運作, 正苦明知暫時仲未有第二條替代道路可以入機場, 依然係一而再再而三批准果啲機構濫封青馬, 封黎原來都只不過係為左噱頭, 為左方便一啲假日運動家走去地標求婚或者打卡。

回覆 引用 TOP

最無奈係我之前d工都係一兩年貨仔,今鋪又做吾夠一年又要走,俾HR問到口啞啞⋯

你估我吾想一份工做到退休咩!成日搵工貪好玩?!

回覆 引用 TOP

最無奈係我之前d工都係一兩年貨仔,今鋪又做吾夠一年又要走,俾HR問到口啞啞⋯

你估我吾想一份工做到退休咩!成日搵工貪好玩?!

回覆 引用 TOP

所以點解啲人搵到錢一路買資產,打工真係無保障是事實

回覆 引用 TOP

好多人傷心失意要人陪

孤單感覺真係咁難單獨面對?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。