註冊 登入

[Q&A] 我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店, 但好似奶嘢

本主題由 superLOO 於 2019-5-22 04:21 PM 關閉
日本酒店通常都係check passport, 唔會睇信用卡

If I die, don't cry~
Look to sky, say goodbye~

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
乜唔係訂酒店果陣可以揀係幫其他人訂?咁一定唔使show付款人既信用卡

回覆 引用 TOP

整返張卡啦

回覆 引用 TOP

其實訂房時已全數付費,酒店極少會要求出示信用咭(自己咁多次都未試過), 而機票方面都只係一次check in時要出示信用咭,記憶好似係首次搭華航,之後沒再需要了

protein

回覆 引用 TOP

別擔心 酒店staff冇咁得閒check

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 23:38 發表

咁就麻煩喇因為張卡唔喺我, 我唔會借朋友張卡,就算借咗都唔會出示因為唔 合乎條約

就係驚呢種事情發生
樓主不用擔心,若酒店真要按金,現金也會接受的,重要是退房時記得取回及帶備多些日元啊!

protein

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-17 07:59 AM 發表

係喇係喇,就係因為我冇信用卡,所以做唔到呢個動作,

我朋友都已经结脹 (唔係 現場簽賬),Agoda都有代訂功能

仲要出示卡做擔保實屬矛盾
1)酒店要信用卡或現金是來用做按金,與訂房費用無關,亦不是認證你訂房張信用卡。
就是怕房間設施有損毀,或物品不見了,使用房內付費食品飮品等,一般星級酒店可能會收按金。
2)而如果酒店是用Agoda訂房,錢是Agoda收了再俾酒店,酒店是收了Agoda訂房單,唔會理你點俾錢。
3)航空公司一樣,旅行社訂的航空公司唔會理,但如果你直接去官網訂,網頁有提醒要帶信用卡,機場櫃枱有可能檢查,以前長榮是必定檢查,但銀行引入3D認證(短訊)後,就未見查過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 09:30 PM 發表

幫幫手,我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店,但係
1. 航空公司同酒店都有權要我出示信用卡, 航空公司機會率都比較低,但係酒店(日本京都) 我比較擔心, 因為嚴格嚟講係唔得對吧? 朋友亦冇與我同行, 我開頭諗,又冇話付款人唔可以幫人畀錢, 但出示信用卡呢個動作一定要本人

2.比email確認信 酒店櫃檯 而封信係寫我名, 就唔需要 出示付款人 信 用卡?( 畢竟冇話過信用卡唔可以幫 ...
自己問返相關航空, 因為係接受代BOOK的, 但做法要跟返航空公司証明方法, 因為有時好似長者外遊探親, 佢地都未必有信用卡的。

回覆 引用 TOP

去旅行有信用卡好D.

回覆 引用 TOP

幾年前試過幫人買長榮 港航, 出發前send email credit card copy上去確認, 現在就不知了

回覆 引用 TOP

訂酒店有兩種:
1. 即時過數/入住幾多日前過數, 基本上少要show 信用卡,因為比左代訂錢
2. 入住時付款, 信用卡用來做保證金,萬一唔入住時收錢用。入住時會用信用卡,另一張信用卡,還是現金,好多時都由你自己決定!
訂機票既:要睇航空公司規則!授權時有經SMS 驗證都唔洗出示卡!

回覆 引用 TOP

經Agoda訂房有一項係「我是為他人作此預訂」,如果係代訂可以click入去,會叫你填住客資料,訂妥之後轉寄封確認信畀住客,到時出示畀酒店就得啦,唔使show信用卡㗎!

有例外情況就係用某張信用卡訂房時有特別優惠,咁酒店可能會要求住客check in時出示返訂房嗰張信用卡先畀房,如果無就要收正價。

對上一個復活節旅行

係航空公司官方訂左機票..而且信用卡已經過左數

去到香港機場被地勤要求出示信用卡確認

我都定一定..因為第一次
不過唔係飛日本..亦都唔係華航

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。