[Q&A] 我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店, 但好似奶嘢

本主題由 superLOO 於 2019-5-22 04:21 PM 關閉
引用:
原帖由 Henney 於 2019-5-20 07:41 PM 發表

阿月光族, 等我舉個例.  A君用失業前的最後一份糧找清卡數.  A君諗住好快搵到工, 見信用卡咁方便, 繼續用信用卡消費, 諗住一返新工即時清卡數, 點知事與願違, 一直都搵唔到新工, 除了卡數還有其他支出, 例如供樓/租樓, 水電煤.  積蓄用下少D又少D, 卡數突然越來越多... 如果是結了婚支出就更多... 就是因為信用卡太方便...

你可以失業十年都沒有經濟問題, 都是同樣 ...
咁唔係信用卡問題

係A君自己有問題
自制能力咁差有冇信用卡一樣死

熱賣及精選
引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-5-20 08:11 PM 發表

咁唔係信用卡問題

係A君自己有問題
自制能力咁差有冇信用卡一樣死
如我之前所説, 沒有信用卡不是問題.  而是當你失業的時候, 信用卡可以是一種負累, 因每個人的自制能力不同, 每個人的處境亦不同.

都是同樣的問題, 你可以失業十年沒有經濟問題, 那你是否跟你父母同住, 你的父母負責所有屋企支出, 而你只是洗你自己的吃喝玩樂的支出?

引用:
原帖由 Henney 於 2019-5-20 08:35 PM 發表

如我之前所説, 沒有信用卡不是問題.  而是當你失業的時候, 信用卡可以是一種負累, 因每個人的自制能力不同, 每個人的處境亦不同.

都是同樣的問題, 你可以失業十年沒有經濟問題, 那你是否跟你父母同住, 你的父母負責所有屋企支出, 而你只是洗你自己的吃喝玩樂的支出? ...
我已工作好多年了
亦有投資
亦不大使
所以儲落唔小錢

父母自己有錢不過我也比家用
亦有層樓比我住

至少自制能力
唔得咪學到得
一世逃避只會成世失敗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Henney 於 2019-5-20 08:35 PM 發表

如我之前所説, 沒有信用卡不是問題.  而是當你失業的時候, 信用卡可以是一種負累, 因每個人的自制能力不同, 每個人的處境亦不同.

都是同樣的問題, 你可以失業十年沒有經濟問題, 那你是否跟你父母同住, 你的父母負責所有屋企支出, 而你只是洗你自己的吃喝玩樂的支出? ...
父母俾層樓你住, 那你就少好多支出.  難怪失業十年都沒有經濟問題, 也未必能體會其他人有困難的時候.

我自己生意, 辛苦了多年, 現在有兩層樓已供完, 另外有三層未供完但租了出去, 遲些退休時我兩公婆一間, 兩個仔每人一間, 餘下兩間作收租.  雖然如此, 我都會要我兩個仔去打暑期工, 在出面拿些經驗, 自己學會賺錢, 也要學懂budget.  畢業後才幫我手.

不過我都教他們, 可以用現金便用現金, 那兩張附屬卡是不時之需才用.

引用:
原帖由 Mango~Joe 於 2019-5-19 09:11 PM 發表

其實一向航空公司都會寫明CHECK
因為驚盜用
(實際去櫃位CHECK唔CHECK就一件事)
近年都開始多左AIRLLINE唔會CHECK同名信用卡
(即係信用卡名同訂位個名係同一個人)不過係舊年年尾
好多人被人盜用左張卡去買PEACH機票 ...
網上 check-in, 掃 QR Code 上飛機, check 什麼信用卡?

Jason 的虛擬世界
.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 carjaswong 於 2019-5-20 09:34 PM 發表

網上 check-in, 掃 QR Code 上飛機, check 什麼信用卡?
我都唔明有咩好駁
有啲airline收到好多盜用信用卡report
要check實有地方check
唔通你到時又同人講有QR code唔准check?

而且我都有提過
一般乘客名同信用卡卡主一樣多數唔check
但無一間airline講過佢一定絕對唔會check

回覆 引用 TOP

引用:

你既問題關平時冇儲錢事,賴哂關信用咭事

引用:
原帖由 godoning 於 2019-5-20 10:42 PM 發表

你既問題關平時冇儲錢事,賴哂關信用咭事
咁你又點睇post#119的A君例子?

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 09:30 PM 發表

幫幫手,我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店,但係
1. 航空公司同酒店都有權要我出示信用卡, 航空公司機會率都比較低,但係酒店(日本京都) 我比較擔心, 因為嚴格嚟講係唔得對吧? 朋友亦冇與我同行, 我開頭諗,又冇話付款人唔可以幫人畀錢, 但出示信用卡呢個動作一定要本人

2.比email確認信 酒店櫃檯 而封信係寫我名, 就唔需要 出示付款人 信 用卡?( 畢竟冇話過信用卡唔可以幫 ...
樓主下次再去旅行時, 如果依然不想用信用卡, 可考慮經旅行社買機票及book酒店房, 因他們會收現金.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2019-5-17 08:48 PM 發表

經Agoda訂房有一項係「我是為他人作此預訂」,如果係代訂可以click入去,會叫你填住客資料,訂妥之後轉寄封確認信畀住客,到時出示畀酒店就得啦,唔使show信用卡㗎!

有例外情況就係用某張信用卡訂房時有特別優惠,咁酒店可能會要求住客check in時出示返訂房嗰張信用卡先畀房,如果無就要收正價。 ...
年頭時用HSBC經Agoda卜有85折,早幾日喺河口湖某酒店check in時果然要對返張信用卡,但喺東京兩間都無check。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 carjaswong 於 2019-5-20 09:34 PM 發表

登機前閘口仲有櫃台的........

只不過Check唔check, 不是乘客決定......
未Check過, 並不等如一定不會check, 六合彩是會有人中的.......
未Check過, 並不等如沒有這條規例.......

請注意: 持卡人必須於辦理登機手續或領取機票時出示支付機票的信用卡以供核實。否則,持卡人必須在航班出發前前往最近的國泰航空票務辦事處出示所用的信用卡以供核實。
若信用卡發卡機構於購買機票的時間與核實時間兩者之間,以新卡號更新了所用的信用卡, 請保留並出示原有信用卡以供核實。
持卡人並不需要是預訂及乘搭航班的人士。若您未能出示原來所用的信用卡,航空公司保留拒絕登機或收取保證付款(以現金或從新信用卡收取)之權利。
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/about-us/contact-us/faqs/online-booking-ticket-purchase/payment-and-ticket-delivery.html

信用卡付款須知
https://www.china-airlines.com/hk/zh/fly/prepare-for-the-fly/information-for-travellers/Notice-for-Credit-Card-Payment
  1. 以本人信用卡支付本身或同行者(同屬一個訂位代號者)費用者,該信用卡持卡人可直接在機場出示付款信用卡。 (若付款信用卡上之姓名與訂位旅客姓名不同時,亦必須依照手續2辦理「驗證信用卡」。)
  2. 付款信用卡持卡人(以下簡稱〝付款人〞)並非搭機旅客時,則付款人應親往本公司辦理「核對信用卡」的手續。辦理的方式為..........

冇信用卡始終唔方便
用Debit Card有需要先存錢入張卡
冇得透支,有一蚊洗一蚊,冇得欠卡數
張卡冇錢亦唔怕俾人盜用

回覆 引用 TOP

仲有一樣,用信用卡買機票有送保險,但用朋友的信用卡買是不賠的。

回覆 引用 TOP

杞人憂天

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。