註冊 登入

[Q&A] 我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店, 但好似奶嘢

本主題由 superLOO 於 2019-5-22 04:21 PM 關閉
搭飛機及住酒店已付款是不需要出示信用卡,但酒店有可能要用信用卡作擔保,無信用卡就要付現金。

熱賣及精選
引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-16 11:21 PM 發表

搭飛機及住酒店已付款是不需要出示信用卡,但酒店有可能要用信用卡作擔保,無信用卡就要付現金。
萬一發生咗呢種事, 佢會唔會退返 之前 信用卡嘅 付款

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 11:24 PM 發表

萬一發生咗呢種事, 佢會唔會退返 之前 信用卡嘅 付款
用信用卡擔保,退房無事唔會過數。

有部分航空公司會要求在官網買機票的旅客出示信用卡,以CX為例

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-16 11:25 PM 發表

用信用卡擔保,退房無事唔會過數。
咁就麻煩喇因為張卡唔喺我, 我唔會借朋友張卡,就算借咗都唔會出示因為唔 合乎條約

就係驚呢種事情發生

有無聽過扣賑咭?去你自己銀行到問下

英文為debit visa /master card
無信用额,直接向銀行户口扣賑

引用:
原帖由 老金馬 於 2019-5-16 10:57 PM 發表

2017中華航空,非卡主本人的機票會被要求卡主出示張卡,或者whatsapp圖像都得,今天不知取消咗未。
我下星期飛台灣老婆幫我買,中華email有講起飛前72小時要做確認信用卡,我打上cs問,cs話已經過數不用去確認

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 10:20 PM 發表

用Agoda, 我想問清楚,信用卡持有人 可否幫人結帳付款, (而該持有人非享用該服務),
但係既然要得人出示信用卡咁即係應該唔得
Agoda 訂果時會問是否本人入住。但我訂咁耐無要出示簽賬信用卡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xaviersimple 於 2019-5-16 11:25 PM 發表

有部分航空公司會要求在官網買機票的旅客出示信用卡,以CX為例
經CX官網購買機票,無需到指定地點/counter核對信用卡,因為喺最後步驟做咗驗証,即上面果段Verified by Visa,MasterCard SecureCode.....亦即係經由電話訊息接收到果組XYZX-123456,再輸入返去頁面指定位置欄,咁就為之完成驗証.
但....如果用電話打去票務部買,你只提供到信用咭資料/CV,雖然成功購票及成功過賬,不過CX有權要求你去上述地方,出示個張信用咭.

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-5-17 12:05 AM 發表

經CX官網購買機票,無需到指定地點/counter核對信用卡,因為喺最後步驟做咗驗証,即上面果段Verified by Visa,MasterCard SecureCode.....亦即係經由電話訊息接收到果組XYZX-123456,再輸入返去頁面指定位置欄,咁就為之完成驗証.
但....如果用電話打去票務部買,你只提供到信用咭資料/CV,雖然成功購票及成功過賬,不過CX有權要求你去上述地方 ...
係呀,幾年前用CX AE咭買飛,果時未有AE SMS認証,在manage booking見到要出示咭做認證,由於唔打算帶果張卡飛,所以出發之前上左ticketing office認證左先。另外仲有一次去機場check in都係要出示信用卡,好似CI。

唔排除現在仍有少部分信用卡冇SMS認證,果D機票就可能要出示咭作認證了。

你搭邊間航空公司?如果係國泰港龍快運港航好少check,  長榮華航9成9會check,  建議你最好打去問下穩陣啲,唔係到時真係要check, 可能就要重新買過張飛。

用Agoda訂房唔會check信用卡。只要訂房你個名啱就ok.

回覆 引用 TOP

日本好少要出示信用咭喎
可以電邮酒店問下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 10:20 PM 發表

用Agoda, 我想問清楚,信用卡持有人 可否幫人結帳付款, (而該持有人非享用該服務),
但係既然要得人出示信用卡咁即係應該唔得
唔會check的, 佢本身就有代人訂房呢個option.  我自己都幫人訂過好多次。。

引用:
原帖由 xaviersimple 於 2019-5-17 12:18 AM 發表

係呀,幾年前用CX AE咭買飛,果時未有AE SMS認証,在manage booking見到要出示咭做認證,由於唔打算帶果張卡飛,所以出發之前上左ticketing office認證左先。另外仲有一次去機場check in都係要出示信用卡,好似CI。

唔排除現在仍有少部分信用卡冇SMS認證,果D機票就可能要出示咭作認證了。 ...
以前有過相似討論,我打電話去過EK/CX/JAL問過,亦從討論中得知間間處理方式唔到.

回覆 引用 TOP

如果搭華航佢有份form可以download之後再連信用卡影印本email番俾佢做核證。。之後就唔需要再check信用卡

香港啲airline好似冇依樣野。。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。