[Q&A] 我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店, 但好似奶嘢

本主題由 superLOO 於 2019-5-22 04:21 PM 關閉
好奇一問,咁大個人一張信用咭都無!?無信用或有別情?

去旅行有張信用卡旁身好D囉

回覆 引用 TOP

全程都係畀passport 你酒店按金嗰度都係可以選擇畀現金 總之信用卡過咗 數就ok

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 09:30 PM 發表

幫幫手,我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店,但係
1. 航空公司同酒店都有權要我出示信用卡, 航空公司機會率都比較低,但係酒店(日本京都) 我比較擔心, 因為嚴格嚟講係唔得對吧? 朋友亦冇與我同行, 我開頭諗,又冇話付款人唔可以幫人畀錢, 但出示信用卡呢個動作一定要本人

2.比email確認信 酒店櫃檯 而封信係寫我名, 就唔需要 出示付款人 信 用卡?( 畢竟冇話過信用卡唔可以幫 ...
未試過要信用卡,我成日都幫親戚和朋友訂,起碼超過30次都無事

回覆 引用 TOP

我幫我女朋友訂機票酒店不下十次, 無論經官網或第三方都無遇過呢個問題。不過上兩個禮國泰fanfare幫佢買去台北,網頁注明話要持卡人親身出示該信用卡,不過我無理買左先算。之後再打去國泰cs話唔需要。

回覆 引用 TOP

好耐之前我試過坐港龍去台北係櫃位對信用卡。上年經大韓航空幫太太買機票去首爾係香港機場櫃位簽咗份信用卡證明文件(因爲我早幾日出發)

我係賤狼

回覆 引用 TOP

除非要用信用卡 否則從未要岀示信用卡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-17 12:53 AM 發表

...
部分信用卡有網上購物雙重認証功能 / 部分冇
部分航空公司, 對用左冇認証功能信用卡的搭客, 會要求出示這張卡.
但就算真是需要, 卡主也不需要親身到機場, 先同航空公司確認 要 / 不要, 要的話, 卡主事先填份文件就搞定, 唔使現身機場的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ttyiu 於 2019-5-17 08:52 AM 發表

好奇一問,咁大個人一張信用咭都無!?無信用或有別情?
可能一直失業, 完全無收入
or 家庭主婦, 死佬唔比附屬卡
又或者破產人士, 大部分銀行亦不會批出信用卡.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-17 12:53 AM 發表

想問下嚴格嚟講, 不但只簽賬嗰一刻唔可以用人哋信用卡, 理論上就連持有非本人都應該唔可以對吧?
簽賬嗰一刻唔可以用人哋信用卡 : 網上簽賬的話, 信用卡持有人同意就可以, 反而現場簽賬就一定要卡主自己簽
連持有非本人都應該唔可以對吧 : 你只係袋住其他人的信用卡, 無犯法.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 meng_1013 於 2019-5-17 08:35 AM 發表

台灣航空公司好似要出示。我每次都坐華航,有一次check-in時要我出示,我有次check-in無問我拎,以為唔使,點知登機時要我出示返。又有一次完全無check。樓上有人話過左數就唔使,但我每次經官網都即時/T+2日過數啦,都有叫我出示,真係唔明點運作 ...
所以樓主應該問下航空公司同酒店就最穩陣,因為間間航空公司都有機會唔同,唔單只係台灣,我買過星航都註明要出示信用卡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 healchu 於 2019-5-17 08:20 AM 發表

...但日本啲酒店通常唔會收 deposit 依樣野,大家講個信字。
日本的國際品牌 / 五星級酒店, 有要求信用卡作 Deposit 的.
商務酒店就未試過.

回覆 引用 TOP

例如香港航空,我每次幫朋友買佢都要求我幫佢填一份證明書證明佢係用第三者信用卡在電郵去航空公司的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-17 01:24 AM 發表

本來睇落都好似冇咁需要擔心, 但諗諗下唔對路
以下我有點含糊, 張信用卡應該係用来 預留 房間, 我唔知點樣成立所謂簽賬呢個動作,既然係預留, 咁即係我要喺 入住嗰一刻出示呢張信用卡,我唔知有冇講錯 ...
預留 = 只是確保有房.
到達現場後, 你用什麼方式付費, 係一件事
如果已經比左錢, 就不是預留, 係預付.
預付左比 A先生住, A先生只需要出示護照登記, 無需要做任何野.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-5-16 09:30 PM 發表

幫幫手,我冇信用卡, 叫朋友用信用卡幫我訂機票酒店,但係
1. 航空公司同酒店都有權要我出示信用卡, 航空公司機會率都比較低,但係酒店(日本京都) 我比較擔心, 因為嚴格嚟講係唔得對吧? 朋友亦冇與我同行, 我開頭諗,又冇話付款人唔可以幫人畀錢, 但出示信用卡呢個動作一定要本人

2.比email確認信 酒店櫃檯 而封信係寫我名, 就唔需要 出示付款人 信 用卡?( 畢竟冇話過信用卡唔可以幫 ...
不需出示订酒店信用咭,到時你可用另一信用咭比錢,只要你肯比錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。