註冊 登入

Sent 出CV,2 weeks 先有interview 會唔會係后備?

Sent 出CV,2 weeks 先有interview 會唔會係后備? E-mail 此主題給朋友

如題。但當中有d 係行內有行外既application,咁耐先約見,覺得奇怪。

精選樓盤
引用:
原帖由 cwky123 於 2019-5-17 11:43 AM 發表

如題。但當中有d 係行內有行外既application,咁耐先約見,覺得奇怪。
個位吾易做
做個個應的付吾到
做個個 直接由人事部主管請 未見過部門主管
反左工先吾岩心
又可能係做個個人 揾到更好的工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-5-17 11:43 AM 發表

申請之後兩星期先收到約見邀請,其實又唔算太耐,
但都好有可能係你第一階段比人screen走左,但見完果d覺得唔適合,所以宜家想見你;
亦有機會好似樓上甘講,之前已經請左人,但對方無做,所以想見下你。

如果我係你,我估我會照去,但面試最後我會問問呢個問題,看看對方反應。有d雇主都好坦白既,會大概同番你講個原因 (因爲兩個星期先來約見,無論如何,that does mean something),甘對我來講亦都係好雇主既sign之一,起碼對方無擺起姿態來話係自己比工你做甘。

anyway祝你成功!

引用:
原帖由 ilovecwy 於 2019-5-17 01:52 PM 發表

申請之後兩星期先收到約見邀請,其實又唔算太耐,
但都好有可能係你第一階段比人screen走左,但見完果d覺得唔適合,所以宜家想見你;
亦有機會好似樓上甘講,之前已經請左人,但對方無做,所以想見下你。

如果我係你,我估我會照去,但面試最後我會問問呢個問題,看看對方反應。有d雇主都好坦白既,會大概同番你講個原因 (因爲兩個星期先來約見,無論如何,that does mean  ...
如果係可考慮 candidates 都scann 左 2 weeks 先通知interview, 真係難以相信有d 公司動作會咁慢..

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-5-17 04:38 PM 發表

如果係可考慮 candidates 都scann 左 2 weeks 先通知interview, 真係難以相信有d 公司動作會咁慢..
我自己個人傾向相信自己係後備/唔係對方第一時間想見既can lo, 甘既話所有野就變得好合理。

不過平心而論,一般等廣告之後等1個星期,有時收到既申請都唔太多,所以都亦有可能到兩個禮拜有一定數量可以見and/or揀,甘先約你。

回覆 引用 TOP

視乎不同公司,有d想由HR及dept head見,但對方未必得閒,我公司試過dept head咁啱要公幹,所以in遲左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cwky123 於 2019-5-17 16:38 發表

其實好平常,收一個星期application,HR screen完再比line睇約唔約,兩個星期好平常

回覆 引用 TOP

係後備呀,唔好去in

回覆 引用 TOP

引用:

問來多餘。要係後備,你send完即刻有interview都可以係後備。

。。。。。。

回覆 引用 TOP

引用:

有些公司執死雞、费事登廣告

回覆 引用 TOP

肯定係,千祈唔好去見,執二灘,唔好做,一定有伏

回覆 引用 TOP

之前試過一次我出左cv 2 weeks 后佢先打黎 1st, 跟住又隔左2 weeks 先有2nd interview, 我唔知1st 係咪后備,但2nd 個次就應該唔係,成個process 都非常慢

回覆 引用 TOP

引用:

係你會唔會唔去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 buffalo123 於 2019-5-18 09:27 AM 發表

問來多餘。要係後備,你send完即刻有interview都可以係後備。
咁你解釋一下

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。