• 瀏覽: 14,670
  • 回覆: 445
有些人對宗教相仰好嚴選,有些人相信咗先算。
我可能係前者,不相信耶穌,相信因果,但原來佛教的因果講既著重前世因,今世果。用作化解不公義怨氣就係幾好既。但不能成信仰。

熱賣及精選
咁樣唔係真係化解咗,
只係多咗個信念俾你接受現實,
實際上你嘅怨氣仲喺度,
你暫時解除咗怨氣嘅發動條件,
但日後條件再次達成嘅時候,
你會再感受到怨氣。

引用:
原帖由 may2kwan 於 2019-5-18 12:58 AM 發表

我可能係前者,不相信耶穌,相信因果,但原來佛教的因果講既著重前世因,今世果。用作化解不公義怨氣就係幾好既。但不能成信仰。 ...
咁你現在是無神論者?

引用:
原帖由 果個野生的妹妹 於 2019-5-18 07:35 AM 發表

咁樣唔係真係化解咗,
只係多咗個信念俾你接受現實,
實際上你嘅怨氣仲喺度,
你暫時解除咗怨氣嘅發動條件,
但日後條件再次達成嘅時候,
你會再感受到怨氣。 ...
基督就講以後的永生。
佛教就講輪迴。
都係人類害怕死亡搵d 嘢黎相信吓。
法律才是不能抵觸,但是人為產物,難有真公平。
偏偏又唔比人去死。我指安樂死。

引用:
原帖由 hosiuwai2 於 2019-5-18 06:52 PM 發表

咁你現在是無神論者?
沒有任何宗教。
人有時想搵個答案。

引用:
原帖由 may2kwan 於 2019-5-19 07:32 AM 發表

沒有任何宗教。
人有時想搵個答案。
想搵答案係好事,因你已思考人是不是random 生來,死後是否如燈滅

引用:
原帖由 hosiuwai2 於 2019-5-19 07:55 AM 發表

想搵答案係好事,因你已思考人是不是random 生來,死後是否如燈滅
人想死應該可以死。何苦用宗教之名作故事嚇人呢?
我誤會佛教root cause analysis 。原來又係講前世。佛教的前世﹑基督的永生 兩個超級垃圾筒,解釋﹑解決曬!

可以不困在任何宗教的框假,去思考和感受生命的意義和偉大

有冇死後生命呢回事仍然係未知之數,
法律禁止安樂死,
咁嘅情況下唯有諗辦法解決現世問題。
我自己研究到只要清除負面情緒,
健康同運程就會有改善,
所以日日專心釋放負面情緒,
問題只係在於有冇更加簡單同輕鬆嘅方法。

引用:
原帖由 hosiuwai2 於 2019-5-19 09:57 AM 發表

可以不困在任何宗教的框假,去思考和感受生命的意義和偉大
可能是尋根的驅使,我地最早的祖先從那裡來呢?正常人係唔會咁渴望要知。當有困惑或面對想死就會諗。
加上香港有很多基督教學校,每星期一節宗教都被洗腦的。每次我睇到﹑聽到有人鬧爆基督教我就好開心。

引用:
原帖由 may2kwan 於 2019-5-18 12:58 AM 發表

我可能係前者,不相信耶穌,相信因果,但原來佛教的因果講既著重前世因,今世果。用作化解不公義怨氣就係幾好既。但不能成信仰。 ...
佛教係隨緣不會強廹,只要你信因果做善良的人已經可以

引用:

有些大好人死得慘又遇意外,其實受到上一世冤親債主的影響,你用其他宗教解釋不到

引用:
原帖由 ronnietsang 於 2019-5-23 08:07 AM 發表

有些大好人死得慘又遇意外,其實受到上一世冤親債主的影響,你用其他宗教解釋不到
前提
1. 好人點解唔可以死 ?
2. 冤親債主本身冇冤親債主 ?
3. 佛教經文係冇 冤親債主 呢四隻字 只係比人改左

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-5-23 08:48 AM 發表

前提
1. 好人點解唔可以死 ?
2. 冤親債主本身冇冤親債主 ?
3. 佛教經文係冇 冤親債主 呢四隻字 只係比人改左
又係喎。輪迴依樣嘢,唔好講笑,無限loop。始終有矛盾。

引用:
原帖由 may2kwan 於 2019-5-23 02:51 PM 發表

又係喎。輪迴依樣嘢,唔好講笑,無限loop。始終有矛盾。
唔想LOOP 咪要 “跳出三界外 不在五行中” law ...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]