打印

轉載~爭路出事?單車女險捱撞激動拍的士「報復」

轉載~爭路出事?單車女險捱撞激動拍的士「報復」 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
爭路出事?單車女險捱撞 激動拍的士「報復」


有片:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0516_00822_001.html


誰對誰錯?近日有單車友在馬路直行時,險被轉彎的的士撞倒,憤而出手拍打的士。

網民許流生上傳片段至Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」,只見星期四(16日)上午8時48分,有女子踩着單車,沿跑馬地山光道直去。

當時與她並行的一架的士,突然左轉欲駛入奕蔭街,險些與她相撞。該單車友疑深深不忿,出手拍打的士車身並責罵司機。

不少網民批評女子︰「係單車友冇留意嗰度車線可以左轉同直去,自己又唔睇」、「根本香港道路就不太適合單車行駛」。有人則認為的士有錯︰「你職業司機應該一早留意到人啦」、「好多的士都唔理人轉左定直去,鍾意咁樣硬轉」。



精選汽車
的士佬咁遲先入彎明顯一早見到佢明做佢啦!


路權s多卵權到呢~
又冇指揮燈又冇手號又慢..同路人甲乙跑手Ab有咩分別?
前面架紅跑崗轉完就唔駛理後面就冇車轉??  自己囉嚟笨猪拍!!



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-5-18 10:22 發表

的士佬咁遲先入彎明顯一早見到佢明做佢啦!
就算見到又點,唔見得因為咁路權L啱喎



[隱藏]
3個都唔啱!
路戶及的士冇危意…
前面7人又8掛睇肥波!@@



回覆 引用 TOP

今次支持路權


喺先進國家法例規定所有汽車都唔可以超越單車嘅


引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2019-5-18 02:02 PM 發表

喺先進國家法例規定所有汽車都唔可以超越單車嘅
先進國家D單車電力驅動,好快的



有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

架單車on9,單車撚應該番單車徑,dc9都應該讓一讓。
加埋就係on 撚99



回覆 引用 TOP

[隱藏]
真係好L憎D單車L!大埔舊路同西貢公路條路已經夠窄,D單車L又唔 守交通規則 , 行曬成條線,後面D車又唔夠位爬頭,搞到大排長龍 製造塞車


兩條呼街炒埋一碟又唔阻人嘅就皆大歡喜


回覆 引用 TOP

重諗住DCG可以為民除害添,可惜.....


回覆 引用 TOP

先行車有權利


回覆 引用 TOP

的士佬


回覆 引用 TOP

[隱藏]
單車錯晒啦


我係現代人
 48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。