註冊 登入

[綜合資訊] 同女朋友第一次去福岡 行程求救

同女朋友第一次去福岡 行程求救 E-mail 此主題給朋友

黎緊第一次去福岡 會買5日JR北九州pass 所有日子都係住中洲Airbnb 同每日行程都係即日來回
求各位達人睇睇我個行程掂唔掂
同埋D5個日我未諗到可以去邊 求建議

D1: 天神+中洲
大濠公園 > 福岡城 >天神地下街 >福岡塔 > 天神屋台

D2: 博多
櫛田神社 >博多車站 >博多運河城

D3: 太宰府 + 柳川
太宰府星巴克> 太宰府天滿宮表參道 > 太宰府天滿宮 > 柳川船遊

D4: 由布院
湯之平街道 > 浸溫泉 > 金鱗湖

D5: ?

D6: 長崎
原爆資料館→中華街→哥拉巴公園→大浦天主堂→眼鏡橋→稻佐山展望台

D7: 博多/天神/中州

熱賣及精選
引用:
原帖由 沙特阿美 於 2019-5-18 11:28 PM 發表

黎緊第一次去福岡 會買5日JR北九州pass  所有日子都係住中洲Airbnb 同每日行程都係即日來回
同埋?既 我未諗到可以去邊 求建議

大濠公園 >天神地下街 >福岡塔 > 天神屋台

? >博多運河城 > 博多車站

太宰府星巴克> 太宰府天滿宮表參道 > 太宰府天滿宮 > 柳川船遊

D4: 由布院 ...
2個人為何不住酒店? 走去住BNB, 又麻煩又無清潔又唔係平好多........

如果唔打算搬,D4去由布院幹什麼?

引用:
原帖由 yoyomak912 於 2019-5-18 11:39 PM 發表

2個人為何不住酒店? 走去住BNB, 又麻煩又無清潔又唔係平好多........

如果唔打算搬,D4去由布院幹什麼?
Airbnb比較大 同應該比較平
即日來回由布院個日 想去浸溫泉 可行嗎?

引用:
原帖由 沙特阿美 於 2019-5-18 11:42 PM 發表

一來一回, 已經1整日了, 唔住去浸乜?

住BNB 祝你好運

D5去小倉和門司港。

去旅行,每晚比多2佰都有問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 80X 於 2019-5-18 11:54 PM 發表

D5去小倉和門司港。
D4去由布回福岡
D5又去小倉門司回福岡
D6去長崎

咁走法, 叫走難, 好苦!

引用:
原帖由 沙特阿美 於 2019-5-18 11:42 PM 發表

去由布院浸溫泉唔住,好頻撲喎

引用:
原帖由 ngkafai 於 2019-5-19 12:02 AM 發表

去由布院浸溫泉唔住,好頻撲喎
其實, 過左5月, 天氣咁熱, 我唔會Plan去浸溫泉, 攞苦來辛
浸溫泉一定簡11月-3月去, 才叫享受

回覆 引用 TOP

D4 & D6 唔可行,D3 好趕,如果想平不如住 business inn. 我既建議係你不如先開個 Google map, 搞清楚你要去既地方既距離,車程、行車時間。種有先去最遠既地方,由遠至近會安全D,所以D1 , D2 留返最後果幾日先去。

回覆 引用 TOP

我今日由福岡返香港. 第一次去~住博多WING (7 晚3千8), JR PASS我買左3日 (長崎/熊本/由布)
住中洲, 野野要住車返去博多才有D特急
由布我上網BOOK 由布之森9:24果班都好窄, 如果到步先劃位應該不可能
由博多去由布2個鍾, 我行下食下野去埋個湖影相走都剛剛趕到5:08 分最尾由布之森果架車~~7點好似都有班由布號, 你想溫泉應該就......窄D啦, 一係點下水再上水

引用:
原帖由 godwalker 於 2019-5-19 01:36 AM 發表

我今日由福岡返香港. 第一次去~住博多WING (7 晚3千8), JR PASS我買左3日 (長崎/熊本/由布)
住中洲, 野野要住車返去博多才有D特急
由布我上網BOOK 由布之森9:24果班都好窄, 如果到步先劃位應該不可能
由博多去由布2個鍾, 我行下食下野去埋個湖影相走都剛剛趕到5:08 分最尾由布之森果架車~~7點好似都有班由布號, 你想溫泉應該就......窄D啦, 一係點下水 ...
你都係去由布即日來回嗎? 如果我唔浸溫泉 應該夠時間吧?

回覆 引用 TOP

另外長崎又係好遠去又係要2個鐘, 去埋睇夜影即係坐9點打後車.....到博多都11點幾~想同埋條女啪啪啪~~我念你第日早起不能吧~~其實用pass 果3日堅累~我念返轉頭應該分開酒店~來回太花時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙特阿美 於 2019-5-18 23:42 發表

我係,到步都11點幾~~我建議你快行去湖睇加影相, 回頭才入去商店街OR 睇貓頭鷹, 商店街CLOSED 16:30分~~
溫泉你想就自己再睇下有咩車, 我之前睇GOOGLE果D 7 點後坐JR要轉來轉去好麻煩的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沙特阿美 於 2019-5-18 11:28 PM 發表

黎緊第一次去福岡 會買5日JR北九州pass 所有日子都係住中洲Airbnb 同每日行程都係即日來回
同埋D5個日我未諗到可以去邊 求建議

大濠公園 > 福岡城 >天神地下街 >福岡塔 > 天神屋台

櫛田神社 >博多車站 >博多運河城

太宰府星巴克> 太宰府天滿宮表參道 > 太宰府天滿宮 > 柳川船遊 ...
點解pass吾係買北九州三日?

回覆 引用 TOP

59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。