打印

ViuTV:不拍TVB式膠劇照抄好懶惰

ViuTV:不拍TVB式膠劇照抄好懶惰 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
本報訊】電訊盈科(008)旗下ViuTV開台三周年,首波攻勢是推出兩齣自家製劇集,主角都是電視廣播(511,TVB)前旗下藝人,被觀眾質疑「熟口熟面」、更擔心日後會否走TVB「是是旦旦」的「膠劇」後路。被譽為「最年輕台長」、香港電視娛樂有限公司董事兼總經理魯庭暉向《蘋果》表明,,「TVB式膠劇」不是ViuTV的目標,「(照抄)係會好懶惰,同埋會令市場萎縮」。

早前電盈股東會,公司財務總裁許漢卿點名力讚「留意到ViuTV旗下偶像組合MIRROR幾受歡迎」,《全民造星》成功捧紅姜濤、花姐(監製黃慧君),魯庭暉更指:「香港可以用一個節目有幾個小朋友出咗嚟,到𠵱家已經接咗60幾個廣告!」雖不肯透露令電視台收入增加多少,但他表示相當滿意。

魯表示,今年電視台重點是劇集:「6、7月會有處境劇出街,9月會有第一套一個鐘嘅長劇。」料未來一年自家劇總時長會達390小時,但綜藝資源不會減少,亦不會訂收視率目標:「目標節目質素越來越好。」

說到處境劇,一般香港觀眾都會聯想到大台《愛.回家》,但魯庭暉強調不會「翻炒」:「觀眾鍾意食零食,唔通一生人淨係食薯片咩?觀眾唔會直接同你講鍾意做乜嘢,係要做出嚟先知反應。(照抄)係會好懶惰,令市場萎縮。」魯庭暉更向記者介紹快將推出的劇集將以校園欺凌、職場性騷擾、劏房為題材。

ViuTV重心放在劇集,既與大台直接競爭、亦會加重公司成本負擔,魯庭暉指現時電視台已有足夠人手製作,加上公司以外判形式與自由身演員及幕後合作,控制成本上更有彈性。

至於早前宣佈黃淑儀約滿TVB後到ViuTV開拍飲食節目,會否擔心節目會越來越「TVB化」,魯庭暉解釋節目會加入旗下藝人ERROR肥仔及保錡:「ERROR喺到一定唔會好正經咁介紹食物!我哋係想將後生同唔同元素mix埋,期待吸到兩邊觀眾。」指免費電視台目標為普羅大眾,除了年輕一輩外還想擴闊更多觀眾群體。記者:梁延宇

ViuTV:不拍TVB式膠劇 照抄好懶惰
http://s.nextmedia.com/apple/a.p ... ;s=0&a=20682941



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
睇劇好簡單,好睇就有話題有人追,講多無謂


英美日韓台意澳意泰集運劃一$22磅起
http://www.buyandship.today/invite/5684679993/
用呢條link登記,先送$20運費,用完第一次再送$30運費下次用!

回覆 引用 TOP

言外之意即係話自己台唔識拍劇
監硬死撐



回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
觀眾好簡單
只要好睇就會追
要拍港劇無問題, 真係要係港劇囉
唔係話用香港演員, 本地題材就叫做港劇,
最緊要係個種味道



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 藏金人 於 2019-5-23 10:59 AM 發表

觀眾好簡單
只要好睇就會追
要拍港劇無問題, 真係要係港劇囉
唔係話用香港演員, 本地題材就叫做港劇,
最緊要係個種味道
好玄啊大師



回覆 引用 TOP

話人膠劇? 王維基拍嗰啲不知幾好睇 ,呢條友死不認錯,揾埋d無經驗幕後曲高和寡,浪費好演員。哨牙仔應該炒咗呢條交唔到貨嘅高層。


回覆 引用 TOP

VIUTV養住班小學級數嘅編劇
自HI就話創意實質係未夠班嘅習作



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。