註冊 登入

舊公司追討代通知期薪金

三個月人工啫,你走得咁急,一定有好路數!賠三個月人工,濕濕碎啦!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
合約精神,新工白做3個月比賠償..

回覆 引用 TOP

你唔理佢無理計

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 10:53 PM 發表

因為佢今次出咗律師信上面寫一個星期唔入返錢俾公司,就會出律師信追討
我公司成日追唔到呢D錢,邊有咁得閒出律師信。除非大公司本身有律師。

你咁走法,唔要封reference letter?

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
你份工做佐幾耐?

回覆 引用 TOP

如果你真的曠工或無故缺值,咁你前僱主可以通過勞工處判決,如他勝訴,金額少於 $50000 通過小額錢債向你追討,高於 $50000 民事訴訟,唔還申請破產令,如果你在三個月通知期內已在另一公司已上班並獲得報酬,咁就輸緊。

唔使比架

回覆 引用 TOP

搞笑嗎?

回覆 引用 TOP

你唔係窮到無錢賠比人呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
首先你點解吾畀,咩理由?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

三個月通知咁長時間,正常最多一個月通知期,你見工口頭或份約寫明跟足規矩,出得律師信一定要賠足三個月,如果唔係要坐監。
正傻膠! 點解會要坐監???

係味以為no show三日當即時離職阿

回覆 引用 TOP

最尾個日返工就唔會係short notice ! 期間無返工的日子就會變成係no pay leave!

我見太多呢D例子!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

三個月通知咁長時間,正常最多一個月通知期,你見工口頭或份約寫明跟足規矩,出得律師信一定要賠足三個月,如果唔係要坐監。
坐監就唔會. 唔賠有機會被破產.

回覆 引用 TOP

引用:

你需要三個月通知期,相信你屬於管理層或重要技術性職位。
如果是管理層,更加應該有責任感,和無可能如此不智一走了之。
請著你的公司可以算不幸。
很多人以為追討代通知一定要經勞工處,其實勞工處只是調解,作用不大。
所以有板友認為不必理會。
公司出得律師信,必從民事訴訟,亦志在必得,你的個案如果沒有任何理由,必敗無疑。
到時更需要付雙方堂費,可以達到幾十萬。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。