註冊 登入

舊公司追討代通知期薪金

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
樓主為什麼辭職就咁一走了之不交代任何事咁無責任感的? 一場賓主在情在理都要按僱用合約辦理。出到律師信就即係同你玩認真,亦可能你的不負責任令到公司有損失,老細管理層谷氣就同你玩餐大嘅。
衰衰地試下同公司求情打個折扣賠償得唔得,唔得就預備賠足當教訓,唔係俾人申請破產重大獲!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 samsonwilliams 於 2019-5-21 04:19 PM 發表

你需要三個月通知期,相信你屬於管理層或重要技術性職位。
如果是管理層,更加應該有責任感,和無可能如此不智一走了之。
請著你的公司可以算不幸。
很多人以為追討代通知一定要經勞工處,其實勞工處只是調解,作用不大。
所以有板友認為不必理會。
公司出得律師信,必從民事訴訟,亦志在必得,你的個案如果沒有任何理由,必敗無疑。
到時更需要付雙方堂費,可以達到幾十萬。 ...
樓主可能見到律師信先肯俾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

三個月通知咁長時間,正常最多一個月通知期,你見工口頭或份約寫明跟足規矩,出得律師信一定要賠足三個月,如果唔係要坐監。
未聽過唔比代通知金會告得到你坐監

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
呢d勞資糾紛通常去勞工處,佢地係做中間人,約你地雙方去處功處傾掂佢點賠,賠幾多,你公司講到要出律師信,係咪好大公司,有自己嘅法律團隊呀?如果係嘅話,佢可能會真係告你,如果唔係都係靠嚇嘅居多。無論如何,你唔岩在先,你都係要聯絡返你公司拆返掂佢架喇,但係好多公司都係一個月通知,你身居高位咩?點解要3個月,合約係咪咁寫?有冇比人呃呀?

回覆 引用 TOP

唔洗理封信,應該嚇下你姐

回覆 引用 TOP

公司有權訂立通知期限,無論口頭或書面皆成立,不一定與職位有關。第一封律師信是給你機會去和公司和解,如果十四日內不回應,對方可以立即採取法律行動。公司不會單純為了通知金,重要是建立威信和確保合約精神。版友認為無需理會皆因事不関己。

回覆 引用 TOP

唔賠就洗定屎忽啦你

窮到冇錢買Leica..........

回覆 引用 TOP

等佢告你先上庭同官解釋。相信唔駛三個月。最多補番ㄧ個月。因根據過往经驗。官多數幫僱員那边。

......

引用:

点解冇,合約清清楚楚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 07:28 PM 發表

等佢告你先上庭同官解釋。相信唔駛三個月。最多補番ㄧ個月。因根據過往经驗。官多數幫僱員那边。
我相信你是指勞資審裁處。除非雙方同意,審裁處沒有權力裁決金額。
民事訴訟沒有拆扣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 07:46 PM 發表

人地公司請得律師第一追賠錢要賠足晒僱主不告僱員,如果僱員無錢賠可以告得入坐監。
錯。只有刑事罪行才可以判監。
錢債案屬於民事,律政處不會受理。

回覆 引用 TOP

我有ㄧ個朋友在某公司工作。在離職時都有以上情况。公司要ㄧ個月通知。但我朋友稱只需七日通知。结果去勞工處解决。最後我朋友勝訴。
有時不是對方話幾多就要俾幾多。係跟法例,不是跟合约。

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 10:59 AM 發表

我公司成日追唔到呢D錢,邊有咁得閒出律師信。除非大公司本身有律師。

你咁走法,唔要封reference letter?
你邊間公司,pm 我,幫你追,追到分一半lol

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 08:29 PM 發表

你邊間公司,pm 我,幫你追,追到分一半lol
D錢係公司,追到我邊有權分俾你。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。