註冊 登入

舊公司追討代通知期薪金

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-5-21 09:15 PM 發表

無人力物力啦,而且short notice 唔係真係公司俾多左錢。
小左人手都係『錢』來架ching

熱賣及精選
引用:
原帖由 yhakk 於 2019-5-21 09:16 PM 發表

小左人手都係『錢』來架ching
我地好快請番個人啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 supplier 於 2019-5-21 11:06 AM 發表

如果你真的曠工或無故缺值,咁你前僱主可以通過勞工處判決,如他勝訴,金額少於 $50000 通過小額錢債向你追討,高於 $50000 民事訴訟,唔還申請破產令,如果你在三個月通知期內已在另一公司已上班並獲得報酬,咁就輸緊。 ...
現在是75000

回覆 引用 TOP

想當年我第一份長工,做左1年
無通知公司情況下 突然離職, 一樣收到律師信,
當時年紀細 不懂規矩 , 最後只能賠了一個月薪金.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
樓主..您擺明明明知當唔知
點解咁傻唔俾通知金就走人..三個月通知期..您職位都唔低
拿拿聲搞好佢啦.. 唔好因小失大

回覆 引用 TOP

唔比咪勞資審裁處囉,輸咗唔比咪出財物扣押令囉,甘如果你無車無樓住公屋,銀行戶口長期要問同事入多幾蚊先攞到100蚊出黎既,好似我甘,甘確實係唔洗理佢,否則就……

......

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 08:05 PM 發表

我有ㄧ個朋友在某公司工作。在離職時都有以上情况。公司要ㄧ個月通知。但我朋友稱只需七日通知。结果去勞工處解决。最後我朋友勝訴。
有時不是對方話幾多就要俾幾多。係跟法例,不是跟合约。 ...
雙方簽咗僱佣合約,通知期為三個月。佢即炒你就要即賠三個月,你自己辭職就唔水洗跟,自己決定一個月就可以。

咁份僱佣合約簽呢做樣的嘛?

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 07:28 PM 發表

等佢告你先上庭同官解釋。相信唔駛三個月。最多補番ㄧ個月。因根據過往经驗。官多數幫僱員那边。
官一定跟合約啦!無得偏幫

引用:
原帖由 小卷次子 於 2019-5-20 11:12 AM 發表

我近日收到信件因我辭職要補通知期期間無故缺席,向我追討返三個月代通知期嘅錢,請問有無人試過係咪真係要賠返俾公司
你都十分十分無責任心,我係老闆,一定追究到底,唔係小氣,呢D叫威信。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-5-21 11:16 PM 發表

官一定跟合約啦!無得偏幫
我由舉ㄧ個例子。
有ㄧ個人在ㄧ間公司工作十個月被解僱。當初見工合約寫明做滿ㄧ年就有十二天大假。那麽做了十個月離職,他有没有大假補償。

引用:
原帖由 招財貓888 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

三個月通知咁長時間,正常最多一個月通知期,你見工口頭或份約寫明跟足規矩,出得律師信一定要賠足三個月,如果唔係要坐監。
Senior Executive要半年通知期添,不過你D窮哩做慣低等工,未聼過唔出奇

"總之反中漢奸反對既就支持,支持既就反對,就實無錯。 "
引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-21 11:23 PM 發表

我由舉ㄧ個例子。
有ㄧ個人在ㄧ間公司工作十個月被解僱。當初見工合約寫明做滿ㄧ年就有十二天大假。那麽做了十個月離職,他有没有大假補償。
要按比例比,因勞工處法例規定,所有雇傭合約,不得凌駕勞工法例。但至於試用期後代通知期或代通知金,勞工法例規定,如雇傭合約沒有寫上,不能少於一個月,如雇傭合約寫上,就跟雇傭合約。
這就是法例了。

回覆 引用 TOP

還錢啦

回覆 引用 TOP

.....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。