註冊 登入

[車型及車務] 3門2梯巴士又幾型加實用 LT1000

3門2梯巴士又幾型加實用 LT1000 E-mail 此主題給朋友

唔之香港會唔會出呢??

[/img]
精選樓盤

回覆 引用 TOP

當年嗰種三門先好,中門對正樓梯,下層企位及輪拱位可以用尾門落車,唔使迫晒喺同一度落車門度

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
呢種巴士在港珠澳大橋行駛簡直天下無敵 上車又快落車又返

[/img]

回覆 引用 TOP

新加坡都有新三門巴士,相信可以吸引乘客行入車尾,減少假頂閘善用資源。

回覆 引用 TOP

在香港,乘客太多又無禮貌又無公德,很易引發衝突。

香港機場都有三門巴士

AV86 GH418 - AV109 GL7586 - ATR59 HX8945
ATE238 ME9327 - ATE239 ME9378
AVBWU290 RK6786

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-5-20 01:31 PM 發表

唔之香港會唔會出呢??

市區行走應該可能不大
香港太多唔守規矩既人

引用:
原帖由 ame3738 於 20-5-2019 22:04 發表

市區行走應該可能不大
香港太多唔守規矩既人
加個3棍閘防止啲人從後上又可唔可行?

論可行性,除非中共倒台,港獨唔可能實現。論可行性,想中共倒台,難過登天。所以無論你幾討厭中國,幾希望香港獨立,都改變唔到港獨係最離地既事實。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-5-20 01:31 PM 發表

唔之香港會唔會出呢??

但係香港巴士既長度唔多以長過12.8米,
同埋,睇呢幅相果架巴士長度分分鐘超過13米.

故此,呢款巴士真係好難係香港行走呀!!

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!
引用:
原帖由 LEMON3 於 2019-5-21 01:53 發表

但係香港巴士既長度唔多以長過12.8米,
同埋,睇呢幅相果架巴士長度分分鐘超過13米.

故此,呢款巴士真係好難係香港行走呀!!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/New_Routemaster

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garyguard 於 2019-5-20 18:19 發表

在香港,乘客太多又無禮貌又無公德,很易引發衝突。
香港係天生自私

回覆 引用 TOP

12.8米做不到三門呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MidtownMadness2 於 2019-5-20 19:07 發表

香港機場都有三門巴士
好少座位呀!

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-21 08:41 AM 發表

好少座位呀!
Agree

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。