拿大嶼山禁區紙!有幾多方法?

拿大嶼山禁區紙!有幾多方法? E-mail 此主題給朋友

申請單次!要抽簽!
有朋友在裡面住!搵個理由申請,例如結婚,幫佢裝修,入去渡假!
租一間屋,租一塊農地,用租約申請一年通行証
買一間屋或買一塊農地,
以屋主或地主身份申請

點解要討論開車入大嶼山?
因為極少數人能夠開車入去!
入面環境,可比美外國的山水,免費車位任泊,
是有車人士夢未以求的遊樂地點!自駕理想目的地
https://images.app.goo.gl/Uw5ztL8x6Sa7hKbz9

附件

Screenshot_2019-05-20-14-49-30.png(1.21 MB)

2019-5-20 02:50 PM

精選汽車
以前讀書時代,
同條女坐船三小時,坐車一小時入去!早去晚返!
而家開車去,半小時入到,
舒服自在!
我都試過開車入去玩!真是唔錯

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝
引用:
原帖由 bbq323 於 2019-5-20 14:54 發表

以前讀書時代,
同條女坐船三小時,坐車一小時入去!早去晚返!
而家開車去,半小時入到,
舒服自在!
我都試過開車入去玩!真是唔錯
咁去東涌就得?

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-5-20 03:03 PM 發表

咁去東涌就得?
南大嶼出要有禁區紙才可開車進入!
有人排隊申請,有人租屋,租地,亦有人買樓買地,
都是為了張紙,
當然有佢既吸引力啦!

回覆 引用 TOP

稍為有啲人氣嘅合法免費車位場一樣好full,只有唐福長沙沙灘路邊叫做易啲有,唔好以為好多,梅窩更加唔駛諗長期full

回覆 引用 TOP

大嶼山自駕遊計劃名額經常爆滿 截至2017年使用率達92%。

該計劃剛接收申請時 已有網民於網上討論區教路非法駕車擅闖禁區,「只要320 任何時間均可以入大嶼山。」由於未持有禁區紙闖禁區,即使被抄牌 目前只是獲發定額通知書 不少人「博大霧」闖關。

每日非法擅闖禁區車輛多達40架。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180116/bkn-20180116050040821-0116_00822_001.html

渣電動車咪得囉!我見佢電動車個quota成日都唔滿!

回覆 引用 TOP

平日搭船搭巴士都得啫,駛乜揸車,去幾次就厭啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-5-20 02:50 PM 發表

申請單次!要抽簽!
有朋友在裡面住!搵個理由申請,例如結婚,幫佢裝修,入去渡假!
租一間屋,租一塊農地,用租約申請一年通行証
買一間屋或買一塊農地,
以屋主或地主身份申請

點解要討論開車入大嶼山?
因為極少數人能夠開車入去!
入面環境,可比美外國的山水,免費車位任泊,
是有車人士夢未以求的遊樂地點!自駕理想目的地
https://images.app.goo.gl/Uw5 ...
昂坪唔係要收費咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 novo0704 於 2019-5-20 03:49 PM 發表

大嶼山自駕遊計劃名額經常爆滿 截至2017年使用率達92%。

該計劃剛接收申請時 已有網民於網上討論區教路非法駕車擅闖禁區,「只要320 任何時間均可以入大嶼山。」由於未持有禁區紙闖禁區,即使被抄牌 目前只是獲發定額通知書 不少人「博大霧」闖關。

每日非法擅闖禁區車輛多達40架。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201801 ...
博大霧應該唔止!但未入就比差人截住,乜心情都無啦
點解唔租塊農地,幾百蚊一月,就可以拿到全年禁區紙,
呢個方法應該是最高性價比!
甚至有人買一塊農地,買最細塊,可以平到三幾十萬(三份一個車位既價),
就可以一嘗做地主,和入去任玩既持權

低B

回覆 引用 TOP

1823投訴

大家睇路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-5-20 06:40 PM 發表

博大霧應該唔止!但未入就比差人截住,乜心情都無啦
點解唔租塊農地,幾百蚊一月,就可以拿到全年禁區紙,
呢個方法應該是最高性價比!
甚至有人買一塊農地,買最細塊,可以平到三幾十萬(三份一個車位既價),
就可以一嘗做地主,和入去任玩既持權 ...
2017年 運輸署去年發出20,100張大嶼山禁區紙,較前年14,600宗增近四成。
運輸署發言人表示 任何人欲申請許可證 署方會考慮相關因素 例如在南大嶼山居住或工作等 才考慮批出許可證;而每個大嶼山南部的物業地址都可申請一張許可證。
記者其後表明身份向放租人X先生查詢 X表示已刪除留言 並聲稱該土地沒有出租 亦沒有完成其他交易。

回覆 引用 TOP

嗰張抽籤紙
應該要有報到系統
如申請了無到罰五千

回覆 引用 TOP

入面的路是暗藏危機的
有經驗都好易中招呀
唔好為左玩後悔一生呀

主題標籤 #大嶼山
 42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。