• 瀏覽: 2,206
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 Value-Investor 於 2019-5-25 07:13 PM 發表

其實而家香港本地大把MSc CS related subjects etc., 使乜使錢去外國,我世侄本地私立大學中文系畢業,揸筆揾食, 入咗HKU part time MSc ecommerce & Internet Computing, 仲自修咗多張US大學的online IT related cert (AI, data science, etc.), 而家做緊大公司嘅data science expert。
呢個Programme要講明係ecom定icom. 雖然兩面都唔算係硬野, 不過ecom係更加接近busi既老吹. 識就會知icom係比較technical既. 而HKU CS當年仲係將CS同ecom/icom分開呢搞添.
講開CS related subject, HKU 當年係搞左好多個programme. 除左EEE 自己, 仲有由Faculty名義搞 (實際都係EEE 搞) 既Computer and IT同埋Communication Engineering, 有1/3 係可以讀CS既module添 (不過, 係十幾年前revamp programme之後, 就夾返晒入EEE既MSc(Eng) 入面喇) . 仲記得當時有一科係CS, EEE, Comp IT同Comm Eng四個programme既人都會上 (連icom/ecom都可以當elective, 不過當時就唔覺有icom/ecom既人) , 加埋有成百人以上既Lecture.

熱賣及精選
引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-5-26 05:48 AM 發表

呢個Programme要講明係ecom定icom. 雖然兩面都唔算係硬野, 不過ecom係更加接近busi既老吹. 識就會知icom係比較technical既. 而HKU CS當年仲係將CS同ecom/icom分開呢搞添.
講開CS related subject, HKU 當年係搞左好多個programme. 除左EEE 自己, 仲有由Faculty名義搞 (實際都係EEE 搞) 既Co ...
我世侄想轉technical工作,所以elective全部揀Internet computing入面技術含量比較高和新的modules..

ps: 由於佢UG係中文系,HKU面試後,要佢IELTS英文和數學測試達標至收佢,anyway 有志者事竟成。

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaylieyy 於 2019-5-26 09:29 AM 發表

我2X年前9流美國大學grad, 係香港都係pt攞左ecom master, 正如樓上講吹水野,後來自修考埋ACCA和ICSA先揾到食。我朋友個女3年前香港私立大學心理學grad,入左半政府org做得吾錯。我都係相信有志者事竟成。加多句 學無前後達者為先。 ...
我打IT工都揾到食,但係學咗acctg & finance和business knowledge至可以令我財務自由,正如富爸爸講,ESBI象限中,只有Business owner和Investor用別人時間和金錢杠杆至可以發達。

所以讀書學習要多樣化。

引用:
原帖由 Value-Investor 於 2019-5-26 10:15 AM 發表

我打IT工都揾到食,但係學咗acctg & finance和business knowledge至可以令我財務自由,正如富爸爸講,ESBI象限中,只有Business owner和Investor用別人時間和金錢杠杆至可以發達。

所以讀書學習要多樣化。
其實IT要搵食都唔算難. 如果入得到有Pay scale既公營機構, IT系職位就一定會比上不足, 但比下有餘好多既.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaylieyy 於 2019-5-26 10:17 AM 發表

財務自由好多種既。知足常樂。比上不足 比下有余
要財務自由既話, IT工真係幫唔到乜野手架. 點都係要靠自己去投資架喇.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaylieyy 於 2019-5-26 03:52 PM 發表

未必。政府工易財務自由。朋友係treasury做,月薪13萬幾。新友係立法局做,月薪9萬幾。
你的例子是高級打工仔,並非財務自由。

财务自由是指人无需为生活开销而努力为钱工作的状态。简单地说,一个人的资产产生的被动收入至少要等于或超过他的日常开支,如果进入这种状态,就可以称之为财务自由。

引用:
原帖由 kaylieyy 於 2019-5-26 06:59 PM 發表

個班友個個高薪,坐係度收💲,已財務自由
個班仲未係財務自由架. 上面都有人講左, 可以唔做而有足夠既被動收入先算得上係財務自由.
再者, 果班高薪既多數係權力慾者, 佢地唔止要錢去支持佢地既人生價值, 仲要靠權力去支撐佢地既生存價值, 用生存價值去睇, 佢地搵幾多都係唔會自由.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]