• 瀏覽: 2,204
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 uzumymw888 於 2019-5-21 03:14 AM 發表

因為小弟都差唔多undergrad畢業,所以都希望準備一下未來既進修路線,同時問問呢度讀過master既大佬意見,睇下機會大唔大,同埋應該唔應該讀..
暫時既計劃係做一年野之後就part time讀postgrad,畢竟postgrad唔早D讀既話,將來會愈泥愈多concern

先講下小弟既目標:
1, CUHK/HKUST既CS master,畢竟都想完一下讀CS既夢想(唔...,我承 ...
我3x年前中大maths/stats 2i hons入UCL MSc CS(個時香港兩大冇本地MSc CS), 之後回港做IT工作,仲part time攞埋MA Acctg, MBA, CPA (以前有政府資助)後來攞咗居英權UK passport, 而家個仔係UK讀bachelor都要交overseas fee, 冇乜著數。

其實而家香港本地大把MSc CS related subjects etc., 使乜使錢去外國,我世侄本地私立大學中文系畢業,揸筆揾食, 入咗HKU part time MSc ecommerce & Internet Computing, 仲自修咗多張US大學的online IT related cert (AI, data science, etc.), 而家做緊大公司嘅data science expert。

熱賣及精選
引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-5-26 05:48 AM 發表

呢個Programme要講明係ecom定icom. 雖然兩面都唔算係硬野, 不過ecom係更加接近busi既老吹. 識就會知icom係比較technical既. 而HKU CS當年仲係將CS同ecom/icom分開呢搞添.
講開CS related subject, HKU 當年係搞左好多個programme. 除左EEE 自己, 仲有由Faculty名義搞 (實際都係EEE 搞) 既Co ...
我世侄想轉technical工作,所以elective全部揀Internet computing入面技術含量比較高和新的modules..

ps: 由於佢UG係中文系,HKU面試後,要佢IELTS英文和數學測試達標至收佢,anyway 有志者事竟成。

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaylieyy 於 2019-5-26 09:29 AM 發表

我2X年前9流美國大學grad, 係香港都係pt攞左ecom master, 正如樓上講吹水野,後來自修考埋ACCA和ICSA先揾到食。我朋友個女3年前香港私立大學心理學grad,入左半政府org做得吾錯。我都係相信有志者事竟成。加多句 學無前後達者為先。 ...
我打IT工都揾到食,但係學咗acctg & finance和business knowledge至可以令我財務自由,正如富爸爸講,ESBI象限中,只有Business owner和Investor用別人時間和金錢杠杆至可以發達。

所以讀書學習要多樣化。

引用:
原帖由 kaylieyy 於 2019-5-26 03:52 PM 發表

未必。政府工易財務自由。朋友係treasury做,月薪13萬幾。新友係立法局做,月薪9萬幾。
你的例子是高級打工仔,並非財務自由。

财务自由是指人无需为生活开销而努力为钱工作的状态。简单地说,一个人的资产产生的被动收入至少要等于或超过他的日常开支,如果进入这种状态,就可以称之为财务自由。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]