註冊 登入

有冇人四十幾歲人都要受屋企氣

本主題由 nc99999 於 2019-5-24 04:52 PM 移動
引用:
原帖由 tfortest 於 2019-5-23 08:25 PM 發表

等你之後開帖話六十歲仲要受屋企人氣
睇佢文章,大量错別字,表達能力甚低!

平日都係
成日做野,講野都得罪人!!

由此可見,做野完全五掂。
就連開帖都擺錯地方,你的事同上班無任何關係喎!

雖然家人都有錯,但自己檢討下先啦!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
.

回覆 引用 TOP

係唔係咁就一世…

應該系你父母其中一人抄吧。而你做仔無頂到。由其它兄弟姊妹頂。真系無曬地位波

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-22 12:41 PM 發表

個日因屋企有事商量,要一齊食飯,因為呢排要無可避免要多接觸佢地,個日食飯,連隔離枱都聽到佢地鬧我,我仲要係伙記叫我起身行開清潔,我失魂撞到伙記,個伙記仲叫佢地唔好鬧我,我面都冇晒。。 ...
吓!伙記叫你起身行開,五係化,呼喝客人,你又失魂撞到伙記!
你冇野呀!連個伙記都夠胆哈你,你係客嚟喎!

不過,成枱人個個五叫,净係玩你,你都係反省!

比伙記玩,我第一次聽。
連出帖都放錯版(版主放番啱),自己反省下缺點啦!

正是可憐人自有可恨之處吧!

引用:
原帖由 咸B 於 2019-5-24 09:40 PM 發表

吓!伙記叫你起身行開,五係化,呼喝客人,你又失魂撞到伙記!
你冇野呀!連個伙記都夠胆哈你,你係客嚟喎!

比著我,大大聲當眾屌個伙記老毋啦!
四十歲大男人,咁L蠢嘅!

不過,成枱人個個五叫,净係玩你,你都係外表同講野岸九九,傻頭傻腦果啲!

比伙記玩,我第一次聽。
連出帖都放錯版(版主放番啱),你話你幾廢,自己反省下缺點啦!

正是可憐人自有可恨之處吧! ...
我已努力反醒,去改,但都係唔係好得

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-25 03:39 PM 發表

我已努力反醒,去改,但都係唔係好得
係反省。五係反醒!
四十歲人,連少少字都錯!

有啲野,五驶話專登去改,自然反應嚟!
好似伙記例子,你要斯文嘅,揾經理埋來投訴個伙記無禮,又搞掂!

客人來幫襯,仲要受伙記氣,冇錢比㗎?

五驶刻意去改或學習。

客人被伙記哈,仲係幾十歲人,我真係第一次聽到!

連伙記都夠胆哈佢,换轉係個紋身金毛大隻佬,你估伙記會五會出聲!

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 01:54 PM 發表

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後 ...
肯定大把喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 01:54 PM 發表

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後 ...
咁佢地講得無錯,你表達真係有問題,你依篇野已經有好多個錯字,同埋佢地大聲係應份,不嬲有本事最多貢獻個個係可以大聲d。其實所有野都好合情理,唔明你不滿d咩?你想改變現狀咪做個有本事的人。。最僧你依種人,唔改變自己只係識怨天尤人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好股有好報 於 2019-5-22 08:35 AM 發表

嘩。。你真好人,連份家書都幫人寫埋,寫得幾好喎
可能佢就係妹夫、細妹同細路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2019-5-21 03:32 PM 發表

一世人也要受,冇得走!人人一樣
我明白,真係要練習下用回應去保護自己
現在我已經練習到可以回一句,讓人收聲的地步
不是人身攻擊的回應,是一矢中的中要害,叫佢地收聲

有需要時,講完,飯都不食走人

不是偏激,是counsellor 教的,保護自己,連社工也會教學校被人欺凌的學生回應,不好硬食不出聲,否則次次返屋企之後自己有排喊,好委屈架

最慘是他們不知有幾傷害到你,自己受晒,好辛苦架

所以,要練習如何回應傷害你的人

回覆 引用 TOP

你細路妹係偉大,頂左條數,但唔等於要唔尊重別人。家家有本難唸的經。細妹妹夫自己有能力啲先出到手啫。早出世唔代表搵錢能力高。付出左就串咀,米無品囉。當初負責左數,無人用槍指住做,做左又搵人發洩係唔啱!做大哥既唔係必定搵錢相對多。

回覆 引用 TOP

練大個膽,理直氣壯,為保護自己而回應

最簡單一句,
串串地講:其實你即係咩意思呢?(不帶怒氣,但眼神語氣要堅定)

回覆 引用 TOP

引用:

我唔知你地之前發生過乜事,不過路係自己行嘅,向左走定係向右走由你決定。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。