註冊 登入

有冇人四十幾歲人都要受屋企氣

本主題由 nc99999 於 2019-5-24 04:52 PM 移動
有乜出奇呀?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 01:54 PM 發表

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後 ...
其實你就係炒濃股票果個人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dbw20031174 於 2019-5-25 07:33 PM 發表

唯一方法就係你比番果部份錢出來,假設欠債九十萬,你本來要出三十萬,但你之前無出,依家將果三十萬拎番出來還比屋企人就一天光哂啦
乜都驚,乜都怕,點會肯俾錢吖?

回覆 引用 TOP

係我我會鬧翻佢哋轉頭,頂唔頂個股我有權選擇,
冇理由鬧足咁多年,食飯時間仲要鬧成個鐘
個個望住晒,過唔過份啲呀,人係有尊嚴㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dbw20031174 於 2019-5-25 07:27 PM 發表

你講甘多,你有無諗過阿妹點解都要幫忙還債先?因為阿妹都係家庭其中一成員,所以佢有責任心,而呢個大哥成日被人讚好仔,工作努力,點知發生呢件事後,卻不願一起還債,令屋企人多失望,阿妹都結左婚有家庭架,佢都肯出錢,你身為大哥都唔肯出錢?當然大庭廣眾鬧佢係有d過份,但如果佢唔出聲,會有可能比人罵嗎?既然你都唔肯幫屋企還債,仲好意思出聲比建議?不如安安靜靜食完飯走人仲好過啦 ...
佢話係亞媽攞錢出黎還啵。有責任,肯幫忙分擔係做得好,但分擔到要大大聲咁吵吵鬧鬧,即係自己跟本唔想,好似被迫咁。當時人可以申請破產架啵,個妹唔係一定要分擔架。就算要怨個大佬,都唔係係公眾地方囉。

回覆 引用 TOP

樓主只是一個很好的題目。 我目睹嘅情況喺更糟糕,有人心靈和身體受到嚴重傷害!

某個家庭有一個精神有問題嘅大家姐, 嚴格嚟講佢只係性格缺憾, 醫學少少可能叫做腦血清素不平衡而導致的躁鬱症。 外表完全睇唔出精神方面有問題, 但係行為可以隨時瘋狂,用武器追殺家人, 家裏的牆及房門都被她攻擊到損毀, 居住環境非常恐怖。 

她其中一名妹妹在2017年5月曾經被在家用刀她追殺, 妹妹驚到反鎖躲衣櫃打電話報警, 警察嚟到,媽媽說沒有事情發生趕警察走。而那名躁鬱症姐姐,居然氣定神閑 表情語氣從容,面帶微笑,完全是沒有事情發生的跟警察對答如流。

事後大劑啦,媽媽氹妹妹從房間出來,妹妹一出房間便被媽媽和躁鬱症姐姐夾手夾腳毆打。 當天晚上,更不准妹妹洗澡和去洗手間,嚴重虐待妺妹, 小便也要妹妹在房間用垃圾桶盛載。

妹妹是我的小學同學。

當晚她想跳樓自殺,我勉強勸到她, 第二天到她家近乎強行把妹妹帶走, 我跟 auntie 講,如果唔畀我帶走妹妹,我就即刻報警。最後, 我call咗一個社工朋友 , 一齊勸 auntie 畀我帶咗妹妹, 期間坐一陣姐姐嘅冷嘲熱諷,盡說狠毒的話 。 經過一個早上的交涉,auntie 畀我帶走妹妹, 但條件係唔準報警, 唔单揭發昨晚虐打的事情,亦不進去醫院就醫。

樓主,我告訴你這件事,是因為現實世界真係有好多家庭,不歲數也可以隨時隨地獨自或集體欺負其中一名家庭成員。 被欺負的家庭成員,未必是弱勢社群,甚至是家中經濟支柱,但卻是家中最弱小,處處被欺負的對象 。小則是語言上的凌辱種,大則是身體傷害。 樓主,我告訴你,家庭倫理觀念是現代人好多嘅心理包袱 ,一句「一團和氣」 令好多人被迫以不公平對待。

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-5-21 06:28 PM 發表

少D同兄弟姊妹食飯,費事俾人鬧!

平時少人時返去見下父母就算
對呀,兄弟姊妹多嘅家庭難免會有一兩個被欺負嘅人,卑微地孝順父母。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-21 07:48 PM 發表

而家社會人情紙咁簿
你估你有事,所謂親戚會有人幫你?
都係睇住你死
所以
大家客客氣氣
做下樣叫親戚
FINE

扮能晒野
以為自己是長輩
乜乜柒柒
你吊返佢都得啦
吧D所謂親戚
只係搞笑
你有乜事,要人幫
你估佢會幫你? ...
講得好呀, 有得黐飲黐食嘅時候就係所謂嘅親戚。有難嘅時候,大家就靜音模式甚至飛行模式(潛水)。 再過份啲就係集體指控其中一名家族成員。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PeekabooJL 於 2019-5-25 08:50 PM 發表

樓主只是一個很好的題目。 我目睹嘅情況喺更糟糕,有人心靈和身體受到嚴重傷害!

某個家庭有一個精神有問題嘅大家姐, 嚴格嚟講佢只係性格缺憾, 醫學少少可能叫做腦血清素不平衡而導致的躁鬱症。 外表完全睇唔出精神方面有問題, 但係行為可以隨時瘋狂,用武器追殺家人, 家裏的牆及房門都被她攻擊到損毀, 居住環境非常恐怖。 

她其中一名妹妹在2017年5月曾經被在家用刀她追殺,  ...
我就係類似,我老母鬧足我三十幾年,不公平對待我同弟弟,無理取鬧嘅程度係冇原因都可以小你,好屈機,乜都唔妥我,就算買樓比佢都會小9我(最後我冇買,佢最後要申請公屋,我自己買了真豪宅),同人講唔鍾意個女,一方面又不停問我拎金士錢(以前大學返part time d錢冇哂),佢自己冇錢又死都唔肯返工。以前會忍,結婚之後冇再忍,但佢仍然見鑊小鑊,我d朋友同老公話佢應該有精神病。

有錢有本事就吾會有人比氣你受!

回覆 引用 TOP

人在屋簷下,一於搬出去自立門戶啦,唔好俾人睇死。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 多拉肥夢 於 2019-5-25 09:05 PM 發表

我就係類似,我老母鬧足我三十幾年,不公平對待我同弟弟,無理取鬧嘅程度係冇原因都可以小你,好屈機,乜都唔妥我,就算買樓比佢都會小9我(最後我冇買,佢最後要申請公屋,我自己買了真豪宅),同人講唔鍾意個女,一方面又不停問我拎金士錢(以前大學返part time d錢冇哂),佢自己冇錢又死都唔肯返工。以前會忍,結婚之後冇再忍,但佢仍然見鑊小鑊,我d朋友同老公話佢應該有精神病。 ...
你要繼續自強,加油!

回覆 引用 TOP

你表達能力真係差少少,咁你真係出少句好啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 01:54 PM 發表

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後 ...
我自已公屋,搬來吧,冇凡老,夠但嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 咸B 於 2019-5-25 04:08 PM 發表

係反省。五係反醒!
四十歲人,連少少字都錯!

有啲野,五驶話專登去改,自然反應嚟!
好似伙記例子,你要斯文嘅,揾經理埋來投訴個伙記無禮,又搞掂!

想寸嘅咪當眾屌個伙記老母囉!
客人來幫襯,仲要受伙記氣,冇錢比㗎?

五驶刻意去改或學習。

四十歲人啦,仲衰過十四歲!

五怪得無人睇得起你,成大半世人都無人尊重啦!

客人被伙記哈,仲係幾十歲人,我真係第一次聽到!

不過楼主真係廢柴,連伙 ...
你個“五”字都好礙眼啦!“唔”呀!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。