註冊 登入

有冇人四十幾歲人都要受屋企氣

本主題由 nc99999 於 2019-5-24 04:52 PM 移動

有冇人四十幾歲人都要受屋企氣 E-mail 此主題給朋友

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後生仔一樣,要受屋企氣?

熱賣及精選
佢地應該係因為你金錢上面幫唔到手,你口才唔伶俐所以當你係發洩對象。
但其實源頭都係炒股票果個,你細妹壓力都好大。
叫果個人宣佈破產啦,唔好全家人跟住一起挨佢條數。

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 01:54 PM 發表

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後 ...
你炒燶股票比人怨一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 21-5-2019 13:54 發表

本人四十歲,已婚,同屋企人分開住,人吧口唔靈活,所以每次處理屋企重要事,我講任何提議都ban返轉頭,仲要下下大我,指責我,最近同佢地食飯起碼比細妹,妹夫,細佬鬧足一個鐘,我講既野都係為件時好,無私心動機,佢地用盡言語屈我自私逃避責任,仲話我你表遲能力差,同同事關係一定差,自幾年前屋企有成員炒燶股票,由細妹一次由一次頂,就開始有咁情況,我承認我無本事,又講野唔靈活,講吔都比佢地鬧,有冇四十幾歲人同後 ...
其實一家人最緊要和氣,我覺得邊個話事冇咩所謂,最重要係對件事好啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底的羔羊 於 2019-5-21 02:10 PM 發表

佢地應該係因為你金錢上面幫唔到手,你口才唔伶俐所以當你係發洩對象。
但其實源頭都係炒股票果個,你細妹壓力都好大。
叫果個人宣佈破產啦,唔好全家人跟住一起挨佢條數。 ...
阿媽已幫手還清債務,炒燶故票個個已因病離世

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 01:54 PM 發表

一世人也要受,冇得走!人人一樣

引用:

唔係喎,
你呢段野「講」得好通順喎……

未發生炒股事件前,屋企人細佬妹都經常讚我工作認真,成日做好設計出來,又好仔,成日係朋友面前讚我,兩次炒股事件,因金額太大,我無頂到,至此細妹開始會用訓示式同我讀野,到而家攪到細妹,細佬,妹夫一齊鬧,又屈我,我感到成長到退了,返到十幾歲狀況

一蚊都無出,好難唔小你
講乜都無用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LEELEE^^ 於 2019-5-21 05:40 PM 發表

未發生炒股事件前,屋企人細佬妹都經常讚我工作認真,成日做好設計出來,又好仔,成日係朋友面前讚我,兩次炒股事件,因金額太大,我無頂到,至此細妹開始會用訓示式同我讀野,到而家攪到細妹,細佬,妹夫一齊鬧,又屈我,我感到成長到退了,返到十幾歲狀況 ...
少D同兄弟姊妹食飯,費事俾人鬧!

平時少人時返去見下父母就算

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。
引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-5-21 06:28 PM 發表

少D同兄弟姊妹食飯,費事俾人鬧!

平時少人時返去見下父母就算
讚成,既然都攪到咁唔開心,見少d細佬妹囉,大家都好

回覆 引用 TOP

呢個世界冇話邊個叻d ,邊個唔叻,唔叻唔一定就要比人鬧,攞唔攞錢幫屋企都要睇自己經濟能力,比錢幫屋企係要心甘情願,如果你細佬妹因爲咁就可以食飯鬧你鬧一個鐘,我諗大家都冇乜親情可言,講真大家兄弟姊妹鬧交鬧幾句可能會,咁都成40歲咁大個人,會唔會覺得唔需要咁鬧法,你細佬妹都要檢討下。我諗呢輪見少d大家冷靜下啦。

回覆 引用 TOP

如果你經濟獨立
無欠人錢、人情債
家人吊你,你可以吊返佢 (父母除外)
而家社會
人情紙咁簿
LIKE 咪親戚
唔LIKE 可以當唔識
生死不往來

而家社會人情紙咁簿
你估你有事,所謂親戚會有人幫你?
都係睇住你死
所以
大家客客氣氣
做下樣叫親戚
FINE

扮能晒野
以為自己是長輩
乜乜柒柒
你吊返佢都得啦
吧D所謂親戚
只係搞笑
你有乜事,要人幫
你估佢會幫你?

引用:

四張都唔化

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。