註冊 登入

上星期四面試完send 感謝信俾HR

上星期四面試完send 感謝信俾HR E-mail 此主題給朋友

上星期四面試完, 星期五有send 感謝信俾HR, 點知到今日HR 都冇回我(電話同email 都冇回), 咁機會係唔係越秒茫呢?

精選樓盤
引用:
原帖由 boy903 於 2019-5-21 02:40 PM 發表

上星期四面試完, 星期五有send 感謝信俾HR, 點知到今日HR 都冇回我(電話同email 都冇回), 咁機會係唔係越秒茫呢?
1.你send thank you letter 不等於 會請你
只會令人留下 一點印象
[url=2.hr]2.hr[/url] dept 應該不是user 所以你send 比佢 佢都未必會同 line Mgr report
3.个人睇法 send thank you letter 係多餘
佢又吾會回你 又吾係一定請你
要請一早打左黎啦 洗咩等佢

再搵過份 工一份 吾好甘上心
只令自己吾開心 明吾明 ?

引用:
原帖由 boy903 於 2019-5-21 02:40 PM 發表

面試果陣無問到見完幾時會有消息?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-21 02:43 PM 發表

1.你send thank you letter 不等於 會請你
只會令人留下 一點印象
2.hr dept 應該不是user 所以你send 比佢 佢都未必會同 line Mgr report
3.个人睇法 send thank you letter 係多餘

只令自己吾開心 明吾明 ? ...
有第二次面試見部門主管寄follow up letter 先可能有小小用。寄俾HR 只是白花兩元郵票!

回覆 引用 TOP

我覺得你咁做,反而俾人感覺你好假,隨時有反效果

引用:
原帖由 boy903 於 2019-5-21 14:40 發表

上星期四到依家只係4個working day,未進一步proceed唔出奇

回覆 引用 TOP

引用:

鄕講唔興

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-21 02:43 PM 發表

只會令人留下 一點印象
2.hr dept 應該不是user 所以你send 比佢 佢都未必會同 line Mgr report

純個人睇法 如果果份工 知埋你直系上司EMAIL
SEND 封EMAIL 去係有D幫助
如果有幾個心水人選 ,其中一個有做E樣野 真係多好多機會請

當然只係得HR 就真係冇咩用LA

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-5-22 11:06 AM 發表

純個人睇法 如果果份工 知埋你直系上司EMAIL
SEND 封EMAIL 去係有D幫助
如果有幾個心水人選 ,其中一個有做E樣野 真係多好多機會請

當然只係得HR 就真係冇咩用LA ...
d 人觉得send 左系有帮助,会加分, 甘是旦啦,最紧要距地自己觉得ok。哈哈

引用:
原帖由 jojohinschen 於 2019-5-22 12:20 PM 發表

d 人觉得send 左系有帮助,会加分, 甘是旦啦,最紧要距地自己觉得ok。哈哈
我覺得咁睇LA
係唔係真係好有用唔知,但SEND 多封EMAIL 都花唔多幾分鐘
又唔駛成本的 ,咪做埋咁解

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-5-22 12:54 PM 發表

我覺得咁睇LA
係唔係真係好有用唔知,但SEND 多封EMAIL 都花唔多幾分鐘
又唔駛成本的 ,咪做埋咁解
所以咪话,你地中意send 咪send, 我就敢睇要请既,根本就吾使追,吾请既,问几多次都无用

引用:
原帖由 終極篇 於 2019-5-21 06:23 PM 發表

我覺得你咁做,反而俾人感覺你好假,隨時有反效果
X2, 咁樣好似小題大做.可能覺得樓主煩

回覆 引用 TOP

引用:

只會令人留下 一點印象

thanks you letter係其他國家很多求職者都有用,所以係外國來說並不意外
反之香港鮮有聽聞會用
但並不代表沒有用途
而是應看情況而用
例如 你認為該次面試整個過程非常流暢且自問表現良好 建議你可以用thank you letter,令僱主或面試官remind一次你的好
反之面試表現一般 只會remind對方你表現不好的地方,弄巧反掘

回覆 引用 TOP

Send 給HR系冇用,見通常是first in, 真正你上司見你才是堅野。
而且HR好多野攪,send 比佢可能反效果

回覆 引用 TOP

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。