註冊 登入

[遊記分享] 2019 西班牙🇪🇸葡萄牙🇵🇹 13天自由行 香討焦點

2019 西班牙🇪🇸葡萄牙🇵🇹 13天自由行 E-mail 此主題給朋友

剛回來一星期多,趁今日有d 時間,開個遊記分享一下旅遊點滴。更新未必會好快,但至少開左個頭先有動力寫落去

自從前年東歐遊後都有兩年無再踏足歐洲,就趁1/5 攞個長假再向歐洲出發。

對於西葡呢兩年國家認識不多,認識較多就係球星,所以今之西葡之旅係充滿期待

熱賣及精選
Day 1 - 香港✈️ - 杜拜 ✈️

同之前飛歐洲一樣,都係坐阿聯酋,貪佢可以中途停一停唔使直飛坐十幾個鐘 二來經杜拜飛歐洲條路線都好fit

第一程香港飛杜拜,大概7 個零鐘,會有早餐同午餐供應

睇吓戲再訓吓覺,好快就到杜拜。杜拜機場非常之大,好多大大少少嘅免稅店

麥當勞👀 都好貴吓,一個餐過HKD70

2020 年世博主辦地區杜拜 睇吓到時有無時間過黎睇吓

Day 1 - 杜拜✈️ - 巴塞隆拿

第二程要再飛多6個零鐘,差不多晚上9點就到達巴塞隆拿國際機場

到達當晚正正歐聯比賽,巴塞隆拿對利物浦,但時間關係就連去酒吧睇都趕唔切了
美斯真係巴塞icon機場都有offical Store

最後坐機場巴士出番市區,到酒店check in 就休息了,完成day 1 行程

Day 1 完

十卜

我都係5,1坐阿聯酋經杜拜去西葡, 但我係凌晨機, 經杜拜飛里斯本

引用:
原帖由 zevo 於 2019-5-21 10:03 PM 發表

十卜
多謝

引用:
原帖由 norikahk 於 2019-5-22 12:35 AM 發表

我都係5,1坐阿聯酋經杜拜去西葡, 但我係凌晨機, 經杜拜飛里斯本
以往都係坐0035 班機但今次遲左買full 左

引用:
原帖由 silvercollector 於 2019-5-22 12:37 AM 發表

多謝
雙牙真係正

17 年去過, 係唔錯的

支持,我下個月去西葡3星期,跟你學下野先

謝謝樓主分享,等我參考行程,今年11月初我去雙牙,同樓主調轉,先玩葡萄牙~香港飛波圖(阿聯酋7月初有機飛波圖),之後巴塞回港!

舊年喺杜拜機場轉機~麥記堅貴唔啱我口味

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 rosicky1234 於 2019-5-22 08:51 AM 發表

17 年去過, 係唔錯的
哈,可能兩年後嘅而家好多野都唔同晒

引用:
原帖由 mtchan 於 2019-5-22 09:44 AM 發表

支持,我下個月去西葡3星期,跟你學下野先
多謝支持,大家交流吓,好羨慕可以去3星期咁耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2019-5-22 09:49 AM 發表

謝謝樓主分享,等我參考行程,今年11月初我去雙牙,同樓主調轉,先玩葡萄牙~香港飛波圖(阿聯酋7月初有機飛波圖),之後巴塞回港!

舊年喺杜拜機場轉機~麥記堅貴唔啱我口味
...
多謝支持,阿聯酋🇦🇪開多條航線好好多,如果我去時有波圖飛杜拜就唔使走回頭路,由波圖番里斯本了
哈,其實我去幾次杜拜都無幫襯麥記,係好奇佢賣幾錢,計落條數貴香港好多。
另外第二幅圖係咩黎點解唔穩穩陣陣食番包

引用:
原帖由 silvercollector 於 2019-5-22 10:04 AM 發表

多謝支持,阿聯酋🇦🇪開多條航線好好多,如果我去時有波圖飛杜拜就唔使走回頭路,由波圖番里斯本了
哈,其實我去幾次杜拜都無幫襯麥記,係好奇佢賣幾錢,計落條數貴香港好多。
另外第二幅圖係咩黎點解唔穩穩陣陣食番包 ...
我決定去雙牙,首選都係揀返阿聯酋~舊年第一次搭~我覺得唔錯~最初睇葡萄牙資料只知里斯本,後來見師兄介紹波圖~再上阿聯酋官網睇倒~嘩~正~有機飛波圖太好

搵資料時,見網上有人介紹過~呢款包?定叫kebab我唔記得個名話杜拜機場獨有~咪試下囉~!

講問師兄機買買咗幾錢,同你用邊款上網卡?

不去旅行會抑鬱
 æç¤º:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。