註冊 登入

其實真係有幾多間公司真正要請人?

其實真係有幾多間公司真正要請人? E-mail 此主題給朋友

如題,send cv 無回覆,有回覆既叫你去見工,見完得個等字,有d打電話去留電話無回覆,打返去話未得閒,各樣原因,追得多都無引,反正一直無回覆,然後過段時間又登請人廣告,一直登一直登。。。我就唔信一直都無一個岩做份工囉!

備註,我唔係去申請d高學歷,高技術d工

精選樓盤
引用:
原帖由 masterhoyin 於 2019-5-22 12:44 PM 發表

如題,send cv 無回覆,有回覆既叫你去見工,見完得個等字,有d打電話去留電話無回覆,打返去話未得閒,各樣原因,追得多都無引,反正一直無回覆,然後過段時間又登請人廣告,一直登一直登。。。我就唔信一直都無一個岩做份工囉!

備註,我唔係去申請d高學歷,高技術d工 ...
應該咁諗 太多對手去見同一份工

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-22 12:54 PM 發表

應該咁諗 太多對手去見同一份工
係太多對手去見同一份工,咁點解之後間公司又請人,如你所言,咁多對手都無一個合適?

引用:
原帖由 masterhoyin 於 2019-5-22 12:56 PM 發表

係太多對手去見同一份工,咁點解之後間公司又請人,如你所言,咁多對手都無一個合適?
老闆當然請最平 但又較有經驗既人去做
姐係話价低者請
當然呢個係我想法
Or 根本吾急請人
我試過去一間 外國公司
原本ops team 有2個 Oe headcount
但係 係老闆角度
走左一個 無所謂啦 仲有一個頂著啊嗎
變相 人事部按情理 係會出ad加 面試
但請吾請 佢又話吾到事

加上 依家經濟吾太好
失業率由一月到依家 都係 2.8
你就知 今年咩境啦
再揾下先囉
我都揾緊嫁

D公司為左收集資料,唔會請

引用:
原帖由 A-for-? 於 2019-5-22 01:09 PM 發表

D公司為左收集資料,唔會請
呢點我同意,我聽一個朋友講的,一間公司既hr部門,會係不斷登廣告請人,其一交待俾公司,我係有做野做緊野,其二係收集資料,了解行情,例如而家呢個位俾咩價位之類,所以一直登,無心請人的話老實講,唔好曬人時間曬人車錢啦!

有D老闆都唔知想點, 之前見到, 又要識 excel formula,  又要入倉執貨,咁梗係請唔到人。

引用:
原帖由 小旋風紋次郎 於 2019-5-22 01:52 PM 發表

有D老闆都唔知想點, 之前見到, 又要識 excel formula,  又要入倉執貨,咁梗係請唔到人。
想一份人工做三人野囉,但係好多時見工話要識既野,到你真係做嘢嘅時候根本係用唔到

又要人工平

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-22 02:00 PM 發表

又要人工平
無錯,人工平,學歷高,經驗,夠乜都識

引用:
原帖由 masterhoyin 於 2019-5-22 12:44 PM 發表

備註,我唔係去申請d高學歷,高技術d工 ...
我都見好多公司登左幾個月廣告仲未請倒人, 好奇怪, 佢地想要一個咩人

引用:
原帖由 masterhoyin 於 2019-5-22 01:14 PM 發表

呢點我同意,我聽一個朋友講的,一間公司既hr部門,會係不斷登廣告請人,其一交待俾公司,我係有做野做緊野,其二係收集資料,了解行情,例如而家呢個位俾咩價位之類,所以一直登,無心請人的話老實講,唔好曬人時間曬人車錢啦! ...
交待俾公司d咩? 公司如果唔係需要果個headcount但hr仲登廣告唔係叫冇野做搵野黎做?
收集資料黎黎去去都係果d, 有咩好收集?
真係唔明

回覆 引用 TOP

唔等人用,可以慢慢揀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 masterhoyin 於 2019-5-22 01:55 PM 發表

想一份人工做三人野囉,但係好多時見工話要識既野,到你真係做嘢嘅時候根本係用唔到
我見倒一份要做秘書, admin, 做埋recep, 都只係比得十幾k, 身兼3職, 個個都搵你, 20k都冇, 痴線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2019-5-22 05:13 PM 發表

我都見好多公司登左幾個月廣告仲未請倒人, 好奇怪, 佢地想要一個咩人
根本 請人 就係完全主觀意識型態
岩心水 話之你學歷差少少 照請
岩先見完 工作內容十分接近 無奈既係
話我uneasy
吾uneasy 边會學到其他嘢。。
又點樣升職加人工
吾通要做撚死 一份工?

我都見工見到灰
唯有繼續見

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。