註冊 登入

北海道第一和牛 の (白老牛) 香討焦點

北海道第一和牛 の (白老牛) E-mail 此主題給朋友

剛回港幾日
今次10日行程包括(東京 , 東北 , 北海道)
食咗好多餐 , 將會逐一分享 ⬇

日本農林水產省定義嘅「和牛」:
1...必須為黑毛和種、褐毛和種、日本短角種、無角和種其中之一
2...要係日本國內出生 , 而且飼養30個月以上
3...能通過追蹤制度確認以上兩種條件嘅牛

北海道係日本被稱為和牛故鄉
係北海道境內生長嘅和牛相當之多......
例如 : (宗谷黒牛)、(北見牛)、(十勝和牛)、(美瑛和牛)、(富良野和牛) 、(豐西牛)、 (白老牛)、(函館和牛)、(三石牛)......等

(白老牛)產自北海道白老町
屬於黑毛和牛品種

白老町 , 北邊有山 , 南邊臨海
係如詩如畫嘅環境中成長嘅白老牛 , 以大小麥等穀物作為飼料 , 目的係為咗減輕牛內臟負擔 , 讓肉質更美味!
所以白老牛以口味醇厚、脂香高雅為其特點
滋味香濃鮮甜 , 肉質細膩 , 入口即化

白老牛係2008年 北海道洞爺湖舉辦嘅八大工業國家(G8)高峰會議中...一炮而紅
因為各國元首膳食中嘅牛肉
就係選用白老牛 , 足見來頭不凡

故此
白老牛有北海道和牛之首 及 北海道第一和牛稱號

以前要食白老牛並不容易 , 除咗要去白老町之外 , 札幌市中心就只得三幾間認證店可以食到
但今次北海道行程中 , 白老牛食店四處可見 , 緊有一間係左近

今次光顧呢間係位於狸小路(白老牛認定店)
「徳寿 しんら亭」

「徳寿 しんら亭」係白老牛認證店
所以門外掛有認證書

店內地方唔算大
一邊係卡位 , 另一邊係大小唔同嘅個室

2~3人個室

座位尚算寬敞

午市Menu
價錢唔貴 , 幾抵食

好精緻

請繼續往下收看....⬇

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!
熱賣及精選
點完餐之後 , 每人一碟沙律
(沙律可以追加)

白老牛会席午餐 $2500円

白老牛

前菜 , 湯 , 飯

四種唔同部位

請繼續往下收看....⬇

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

和牛五花肉 & 橫膈膜肉 午市套餐
$1650円

同樣都係有 : 前菜 , 湯 , 飯

牛脂

咁嘅價嚟計 , 份量都幾多
而且質素亦頗高

好喇 , 開始燒......⬇

真係好食到不得了

食飽埋單 $4480円
呢餐堅係平靚正 , 環境同服務又好 , 下次一定會再嚟....白老牛 , 你等我呀 !

多謝收看。

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!
Good ! 等

恭喜又食到好野

[img][img]
引用:
原帖由 sexero 於 2019-5-22 05:47 PM 發表

Good ! 等
多謝第一個支持

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

其實焼完間間同啲肉都係差唔多。

引用:
原帖由 Baby127 於 2019-5-22 05:42 PM 發表

剛回港幾日

1...必須為黑毛和種、褐毛和種、日本短角種、無角和種其中之一

例如 : (宗谷黒牛)、(北見牛) ...
Book mark ! 低食

支持Baby哥

Thanks for sharing

回覆 引用 TOP

未睇先like!

一流

回覆 引用 TOP

多謝介紹食好西

引用:
原帖由 Baby127 於 2019-5-22 05:42 PM 發表

剛回港幾日

例如 : (宗谷黒牛)、(北見牛) ...
Baby 似乎很喜歡日本燒肉,食得滿意嗎?期待你繼續分享

引用:
原帖由 apple_green 於 2019-5-22 07:38 PM 發表

Baby 似乎很喜歡日本燒肉,食得滿意嗎?期待你繼續分享
我去親日本 , 最少會食幾餐燒肉
至於其他美食 , 好嘢陸續有來

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!

回覆 引用 TOP

56 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。