[Q&A] 想帶70歲阿媽去東京4至5日,唔識點plan

想帶70歲阿媽去東京4至5日,唔識點plan E-mail 此主題給朋友

本人未去過
想plan去東京4至5日行程,媽行得慢
所以都是hea遊同去重點地方
同埋酒店,thx

無非想放下妳
還是掛念妳
誰又會及我傷悲
熱賣及精選
跟團吧~

交比旅行社plan啦

引用:
原帖由 yoyomak912 於 2019-5-23 02:14 AM 發表

跟團吧~

交比旅行社plan啦
X 2

再見了.........

回覆 引用 TOP

帶年紀太大長者都係跟團對你地利益比較大 勿盲目追隨自由行

YO !!
引用:
原帖由 kkkk007 於 2019-5-23 01:39 AM 發表

本人未去過
同埋酒店,thx
我去東京都唔跟團,一早起身,由早去到晚,中間又無得休息。自己去,自由D,舒服D。

如果你同伯母都第一次去東京,又想 hea, 可以先買好機票同訂酒店先 (酒店宜訂近地鐵站)。

東京絕大多數景店都可坐地鐵到達,例如:
雷門觀音寺
明治神宮
阿美橫丁
東京大學
上野公園
歌舞伎町
東京鐵塔
涉谷
……
有D行長D,有D行短D,我全部都係坐地鐵去。用X日地鐵券任搭唔驚搭錯車。

有D景點要搭火車同私鐵,第一次去可以避免。

第一次去東京,千祈唔好諗一次去哂所有景點。
先列出自己最想去嘅景點順序,去完一個再一個,去得幾多就幾多。

你可以先將你有興趣嘅景點存哂入 google map, 知道邊個近邊個,方便 plan 行程。

酒店最好揀包早餐嘅,訓到幾點就幾點,食完早餐再出發。

早睡是對明天的祝福
引用:
原帖由 kkkk007 於 2019-5-23 01:39 AM 發表

本人未去過
同埋酒店,thx
雖然我一向鼓勵自由行,但如果好似你咁一開始就話唔識 plan完全無做功課,咁真係最好跟團。

不要被仇恨掩蓋理性

回覆 引用 TOP

乜70歲跟團會比自由行輕鬆咩?除非經常唔落車、寧願自由行慢慢行、行程可以預鬆啲、識渣車最好渣車

乜70歲跟團會比自由行輕鬆咩?除非經常唔落車、寧願自由行慢慢行、行程可以預鬆啲、識渣車最好渣車

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KenWstr 於 2019-5-23 05:38 發表

我去東京都唔跟團,一早起身,由早去到晚,中間又無得休息。自己去,自由D,舒服D。

如果你同伯母都第一次去東京,又想 hea, 可以先買好機票同訂酒店先 (酒店宜訂近地鐵站)。

東京絕大多數景店都可坐地鐵到達,例如:
雷門觀音寺
明治神宮
阿美橫丁
東京大學
上野公園
歌舞伎町
東京鐵塔
涉谷
……
有D行長D,有D行短D,我全部都係坐地鐵去。用X日地鐵券任搭唔驚 ...
其實東京的確係幾乎所有地鐵都能夠到達嘅景點。。但係站內行到景點其實都唔會太短。。有時又要轉車。。始終70歲搭車上上落落有啲麻煩。。跟團未必係最好但係第一次去連樓主都係第一次去。。跟團起碼車上車落到達景點。。未嘗唔係第一次佢嘅選擇。。

一般長者早起身係冇問題。。所謂中途冇休息其實有旅遊車起碼可以瞓下休息下。。如果自己搭鐵路等同都係冇得休息。。唔通日日都返酒店瞓個晏覺咩。。。

31/10/15-3/11/15 台北慶生之旅
29/12/15 - 4/1/2016 北海道跨年之旅 ....落雪呀....
20/6/16-24/6/16 九洲福岡 hea 遊
建議跟團,真係去到伯友水土不服怕樓主唔識點處理。

喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。

回覆 引用 TOP

引用:

本人未去過
同埋酒店,thx
有咩”hea”或“重點”想去先?

回覆 引用 TOP

引用:

本人未去過
同埋酒店,thx
閣下好有孝心,小弟非常讚賞!

如果跟團,請同旅行社關照聲,
有老人家在,請代安排坐車頭。
(出入上落車比較容易)

如樓主:
有自由行plan行程經驗 > 自由行
無經驗 > 跟團
帶長者去, 需要更詳細安排預備, 如那地鐵出口有電梯, 落車到景點怎樣行. 而且, 你心理壓力大.

跟團pls

回覆 引用 TOP

主題標籤 #東京 #酒店
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。