見完即請一定伏?

見完即請一定伏? E-mail 此主題給朋友

見完即請一定伏?

熱賣及精選
引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 01:13 PM 發表

見完即請一定伏?
好大機會

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-24 01:46 PM 發表

好大機會
何以見得?

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 01:47 PM 發表

何以見得?
一般 中型公司 都會係揾多幾個人 比較
而蚊型公司 因為知名度吾高 冇咩人想入去做
所以 冇咩人去見工
而蚊型公司 面試時多數都會見埋老闆既。
有啲老闆心水清知自己公司咩問題 搞到少人見工
所以 可能出個ad 幾個月 得一兩個人黎見
變相競爭冇咁大
我試過上年 年頭 去面試一家公司
即請 我當然好開心啦
但無奈係老闆個人好爆 屌屌聲
佢一開始當然 冇表現出黎
耐左就知
原本做寫字樓 其後被要求落舖幫手
都冇話吾伏
當然我呢啲係個人睇法
伏吾伏 睇你點定義 睇你接吾接受到

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 01:47 PM 發表

何以見得?
去做住先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-24 01:53 PM 發表

一般 中型公司 都會係揾多幾個人 比較
而蚊型公司 因為知名度吾高 冇咩人想入去做
所以 冇咩人去見工
而蚊型公司 面試時多數都會見埋老闆既。
有啲老闆心水清知自己公司咩問題 搞到少人見工
所以 可能出個ad 幾個月 得一兩個人黎見
變相競爭冇咁大
我試過上年 年頭 去面試一家公司
即請 我當然好開心啦
但無奈係老闆個人好爆 屌屌聲
佢一開始當然 冇表現出黎
耐左就知
原本 ...
今日見間公司規模唔細,有d知名度

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 03:29 PM 發表

今日見間公司規模唔細,有d知名度
你可以揾下佢對上出呢個職位既ad係幾時
你大概會知咩情況

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-24 03:31 PM 發表

你可以揾下佢對上出呢個職位既ad係幾時
你大概會知咩情況
可以deleted 左之前個ad先post,好難睇到

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 03:44 PM 發表

可以deleted 左之前個ad先post,好難睇到
你應該take 左offer ?

引用:
原帖由 急焦泛黃的希望 於 2019-5-24 04:34 PM 發表

你應該take 左offer ?
我同佢講想考慮下,下星期一前覆佢

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 04:41 PM 發表

我同佢講想考慮下,下星期一前覆佢
同你過往工种吾同?

回覆 引用 TOP

好工唔會有人走,所以唔會請人
伏工先會有人走,先會請人
所以請得人既,通常都會係有伏

回覆 引用 TOP

不一定吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最好的時光 於 2019-5-24 13:47 發表

何以見得?
我自己經驗。如果個話事人一見即請,十份有七份事後都不太理想。你問我,我都唔知故中因素。只是經驗。

Thomas Alva EDISON, died 1931

回覆 引用 TOP

見完即刻請主因係我可以即刻返工

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。