• 瀏覽: 6,125
  • 回覆: 24
 30萬budget買二手車的話 大家會揀邊部? 
Around 2010 Porsche Cayman 
Around 2014 Bmw 428 m sports coupe 
Around 2014 Benz e250 coupe 
有冇揸以上車師兄分享下? 
養porsche係咪重皮好多?

本人三十頭 單身 會揸車返工

精選汽車
引用:
原帖由 少時不讀書 於 2019-5-24 09:22 PM 發表

30萬budget買二手車的話 大家會揀邊部?
Around 2010 Porsche Cayman
Around 2014 Bmw 428 m sports coupe
Around 2014 Benz e250 coupe
有冇揸以上車師兄分享下?
養porsche係咪重皮好多?

本人三十頭 單身 會揸車返 ...
我會2014 Benz e250 coupe, 外型內龐都係最靚仔,我以前渣過2年左右,冇壞過好好渣.
Porsche 買咁舊,比人笑冇錢沖大頭鬼
BMW 其實都OK如果你好鐘意BMW多過BENZ,但內龐差兩班,冇左份貴氣.

引用:
原帖由 BushBushNg 於 2019-5-25 12:39 AM 發表

我會2014 Benz e250 coupe, 外型內龐都係最靚仔,我以前渣過2年左右,冇壞過好好渣.
Porsche 買咁舊,比人笑冇錢沖大頭鬼
BMW 其實都OK如果你好鐘意BMW多過BENZ,但內龐差兩班,冇左份貴氣. ...
感謝師兄回覆

E250內籠真係冇得輸 Benz 之前揸過都好少問題
外型就同428各有千秋 但未揸過BMW 想試下操控係咪咁正

Porsche 就真係圓夢 亦聽講好少維修問題

引用:
原帖由 少時不讀書 於 2019-5-25 08:28 AM 發表

感謝師兄回覆

E250內籠真係冇得輸 Benz 之前揸過都好少問題
外型就同428各有千秋 但未揸過BMW 想試下操控係咪咁正

Porsche 就真係圓夢 亦聽講好少維修問題 ...
BMW 428依家呢個年代冇話操控特別好嫁啦,咪又係電軚,
但如果可以比多少少買435,一定買佢,直六turbo性價比無得輸.

Porsche真係最少都要買981 cayman s先叫Porsche, 3.4平六NA王者.

引用:
原帖由 BushBushNg 於 2019-5-25 01:12 PM 發表

BMW 428依家呢個年代冇話操控特別好嫁啦,咪又係電軚,
但如果可以比多少少買435,一定買佢,直六turbo性價比無得輸.

Porsche真係最少都要買981 cayman s先叫Porsche, 3.4平六NA王者. ...
其實我主要都係貪個樣 同考慮維護個cost 
性能就有咁上下可以了 好少機會”片”車

引用:
原帖由 少時不讀書 於 2019-5-25 03:26 PM 發表

其實我主要都係貪個樣 同考慮維護個cost
性能就有咁上下可以了 好少機會”片”車
2010 Porsche Cayman 我自己覺得外表睇落唔威先,
一睇就知舊車,識Porsche既直頭會笑你cheap,
內裝更加唔洗講,老爺級...真心30萬唔好學人渣波子.

引用:
原帖由 BushBushNg 於 2019-5-25 11:45 PM 發表

2010 Porsche Cayman 我自己覺得外表睇落唔威先,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BushBushNg 於 2019-5-25 11:45 PM 發表

Haha 
師兄識車 我就覺得新舊Porsche 差唔多樣 唔係好識分 但內籠都係一個concern 
人地睇唔睇得起冇乜所謂 至緊要自己養得掂 所以問下持有成本

引用:
原帖由 少時不讀書 於 2019-5-26 01:08 PM 發表

Haha
師兄識車 我就覺得新舊Porsche 差唔多樣 唔係好識分 但內籠都係一個concern
人地睇唔睇得起冇乜所謂 至緊要自己養得掂 所以問下持有成本 ...
識又唔算好識既...不過渣過下Porsche, 2010呢D真係連藍牙電話/聽歌都冇...
30萬買到好靚2手車了,何必強行沖個又舊又cheap既波子車主呢?
答番你,舊車一定整既機會率大D,車房見Porsche都一定收貴少少,正常保養都要貴D,
除非專玩舊Porsche鐘意老爺風,有2部車以上,否則我有30萬一定唔買Porsche做daily car.

14年e250coupe個樣好睇,但內籠相比依架新款差好遠,我覺得好好揸。不過大陸forum講呢隻車既m274偈5年車有機會壞引擎凸輪軸,要拆偈換,好貴。利申:我揸緊15年落地e250coupe到現在,乜都無壞,就換過autohold電池同波箱戥膠

30萬試吓買部08-09 987S手波玩吓,駕駛樂趣係自己享受不用理人點睇。987係一部好穩定嘅車亦更加少人用部手波嚟做日常代步少咗粗咪憂慮。

引用:
原帖由 szboy 於 2019-5-29 07:52 AM 發表

30萬試吓買部08-09 987S手波玩吓,駕駛樂趣係自己享受不用理人點睇。987係一部好穩定嘅車亦更加少人用部手波嚟做日常代步少咗粗咪憂慮。
係既,揸車和玩車,最先決要自己鐘意和金錢上負擔得起,既然樓主還是單身去玩下自己心頭好未常不可吧,而且樓主又想揸porsche,就去馬呢,太多顧慮就乜都玩唔到,況且波子並不是一些人想像中咁易壞的,去揸過既人才會明白!

引用:
原帖由 fman123 於 2019-5-29 03:53 PM 發表

係既,揸車和玩車,最先決要自己鐘意和金錢上負擔得起,既然樓主還是單身去玩下自己心頭好未常不可吧,而且樓主又想揸porsche,就去馬呢,太多顧慮就乜都玩唔到,況且波子並不是一些人想像中咁易壞的,去揸過既人才會明白! ...
識車👍

回覆 引用 TOP

波子其實一啲都唔多野整,況且30歲唔揸波子唔通5,60歲先揸
加上寶馬同benz真係周街都係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BushBushNg 於 2019-5-26 05:28 PM 發表

識又唔算好識既...不過渣過下Porsche, 2010呢D真係連藍牙電話/聽歌都冇...
30萬買到好靚2手車了,何必強行沖個又舊又cheap既波子車主呢?
答番你,舊車一定整既機會率大D,車房見Porsche都一定收貴少少,正常保養都要貴D,
除非專玩舊Porsche鐘意老爺風,有2部車以上,否則我有30萬一定唔買Porsche做daily car. ...
師兄之前揸邊款porsche?養車月花費幾錢到? 
我揸開Benz唔計停車場平均每月養車四/五千 (3500cc) 想知porsche會貴幾多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]