註冊 登入

今時今日周街大學生,大學畢業都唔值錢。

今時今日周街大學生,大學畢業都唔值錢。 E-mail 此主題給朋友

要賺錢一是靠頭腦,一是靠樣。

精選樓盤
很好嘅選擇條件…
一見到係大學生,
就即刻唔考慮佢!
(中五中六&HD先會請~)

因為一讀過大學…
思想意識已污染,
態度行為唔正常!
(完全唔適合現在工作~)

吾係大學生吾值錢,是香港吾夠工,高人工工作去了大陸..

iT engineering 在北京有7萬人工。香港?IT 工,10-20k?香港政府淨係識保住地產商.. 又唔似星加坡咁吸引外資嚟香港.. 香港依家剩係得啲空殼亞太 中國總部公司,唔請人,搵嚟避外國稅..香港政府仲懶叻咁,見到個商業登記以為自己贏曬... 新加坡/上海求其找一間公司,一個分公司總部至少有一千人,香港有20人,我地已經識偷笑..仲有香港好多井底之蛙以為香港經濟好勁

引用:
原帖由 Bigcrownbond 於 2019-5-26 07:40 AM 發表

iT engineering 在北京有7萬人工。香港?IT 工,10-20k?香港政府淨係識保住地產商.. 又唔似星加坡咁吸引外資嚟香港.. 香港依家剩係得啲空殼亞太 中國總部公司,唔請人,搵嚟避外國稅..香港政府仲懶叻咁,見到個商業登記以為自己贏曬... 新加坡/上海求其找一間公司,一個分公司總部至少有一千人,香港有20人,我地已經識偷笑 ...
香港政府政策…
公務員要高薪養廉碼!

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-5-26 09:28 AM 發表

香港政府政策…
公務員要高薪養廉碼!
WKM II,小六,15,500!
WKM I,小六,17,000!
OA,中三,18,000!
CA, 中四,23,000!
ACO,中五,30,000!

如果係公務員夫妻…
月薪+公屋+其他福利!

生活質素可以話…
好過好多外面所謂嘅…
中產人士!!

引用:
原帖由 Bigcrownbond 於 2019-5-26 07:40 AM 發表

iT engineering 在北京有7萬人工。香港?IT 工,10-20k?香港政府淨係識保住地產商.. 又唔似星加坡咁吸引外資嚟香港.. 香港依家剩係得啲空殼亞太 中國總部公司,唔請人,搵嚟避外國稅..香港政府仲懶叻咁,見到個商業登記以為自己贏曬... 新加坡/上海求其找一間公司,一個分公司總部至少有一千人,香港有20人,我地已經識偷笑 ...
其實,係香港 d 傻西,大陸番牆過來既陸 l 睇唔起香港,感到自卑,錯判以為香港經濟廢啫。

一個人地以為廢既地方,政府超過十年都派糖

究竟誰是井蛙?

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-5-26 06:14 發表

很好嘅選擇條件…
一見到係大學生,
就即刻唔考慮佢!

因為一讀過大學…
思想意識已污染,
態度行為唔正常!
(完全唔適合現在工作~) ...
井底蛙,你咪繼續自我感覺良好囉

DSE全炒,一樣可以讀自資大學

靠樣緊要D

引用:
原帖由 1段美好的回憶 於 2019-5-26 05:46 AM 發表

要賺錢一是靠頭腦,一是靠樣。
洗碗25000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2019-5-26 09:50 AM 發表

其實,係香港 d 傻西,大陸番牆過來既陸 l 睇唔起香港,感到自卑,錯判以為香港經濟廢啫。

一個人地以為廢既地方,政府超過十年都派糖

究竟誰是井蛙? ...
氣去下澳門就知咩叫廢,

引用:

係大陸7萬人工個D,即使係汕頭大學出身,佢地平時係瞓係大學電腦室裡面(瞓睡袋),坐在大學圖書館讀書直至午夜,佢地一個人可以幫7間港澳公司起個SYSTEM!!!

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2019-5-26 06:14 AM 發表

很好嘅選擇條件…
一見到係大學生,
就即刻唔考慮佢!

因為一讀過大學…
思想意識已污染,
態度行為唔正常!
(完全唔適合現在工作~) ...
大學生會愈來愈多你咪唔好請囉
到時你成間公司都係老屎忽或者係啲連大學都未讀過嘅垃圾慢慢玩飽佢

識人好過識字呀

- 市場專收叻仔叻女
- 魔術師有魔術倉, 市升就自動有好倉, 市跌就自動有淡倉, 錯方向冇有怕, 魔術倉會自動幫佢補潤補血, 永遠冇得輸
- 中方向係樓主功力高, 錯方向只因大戶mon post, 非戰之罪
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。