龍山山頂

龍山山頂 E-mail 此主題給朋友

今日香園圍公路通車, 遲下等好天, 上龍山山頂

其實呢個Topic, 係4個月前都問過
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27982039

不過龍山, 唔知係唔係太冷門, 網上的遊記資料唔多
希望會睇呢版的師兄, 可以幫下小弟, 提供D有用資料

熱賣及精選
Google map今次更新好快, 今日係Google map的地形圖已經加了龍山隧道及長山隧道(比起中環灣仔繞道, Google Map仲未加入中環灣仔繞道)

題外話:

鶴藪, 藪呢個字查字典, 讀音係手

引用:
原帖由 onlee2004 於 26-5-2019 19:31 發表

搵到我篇遊記,可參考下:

2-1-2017 龍山 - 遊記分享 - 郊遊遠足 -
(香港討論區 Discuss.com.hk)
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26354048

主要有3條路上山:
1. 粉嶺塘坑經配水庫上;
2. 九龍坑山軍車路上至桔仔山坳,轉上龍山的軍車路至盡頭上;
3. 流水響水塘經流 ...
今日去了, 果2個廁所不見了, 所以唔建議用廁所後面呢條路上山
而(2), 過晒軍車路(石屎路), 真係堅爬(今日就係用(2)呢條路上山)
, 今日落山, 就係用(1), 如果落到過了電塔後, 會有絲帶分岔路, 左邊落大埔, 右邊落塘坑村, 唔好行錯

https://mobile.discuss.com.hk/vi ... 595629#pid500595629

引用:
原帖由 felix234 於 9-6-2019 08:14 發表

廁所仍在, 我昨日都見到, 唔會一日內又起返,
我係由塘坑村上, 廁所落, 條路都唔使爬.
塘坑村條路, 不論上落山都好行
軍車路(石屎路)盡頭果條路, 唔建議用來落山

另外, 如打算由塘坑村上山, 果條村係冇小巴入村, 要行番出去馬會道(約30分鐘), 過去對面馬路搭小巴501K, 一係馬會道(村口)截的士去粉嶺火車站

另外: 如有行夜山經驗的師兄, 試下在龍山山頂, 影個夜景(一張相有齊, 鄉村, 市區, 公路, 鐵路), 夜晚的燈光好大對比

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。