註冊 登入

請問讀完speed條路應該點行?

請問讀完speed條路應該點行? E-mail 此主題給朋友

想問speed同poly係咪有分別?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Speed 不是大學

明未?

引用:
原帖由 totalexander 於 2019-6-7 06:47 AM 發表

Speed 不是大學

明未?
但頒發的是大學學位

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-6-26 02:00 PM 發表

但頒發的是大學學位
只係學士學位 (Bachelor's degree)....

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2019-6-28 04:07 PM 發表

只係學士學位 (Bachelor's degree)....
no, 係poly的degree黎,雖然awarded by speed,但個degree係由poly批出黎比speed教,姐係話成個課程內容係會同poly本部一樣,畢業要求和標準也跟poly degree一樣,只係教的老師唔同。

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-6-28 07:03 PM 發表

no, 係poly的degree黎,雖然awarded by speed,但個degree係由poly批出黎比speed教,姐係話成個課程內容係會同poly本部一樣,畢業要求和標準也跟poly degree一樣,只係教的老師唔同。
Btw, (Bachelor degree) 係無 ('s) ...
Bachelor’s degree 係有‘s

唔係喎佢網站講awarded by polyu speed, instead of poly u

.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2019-6-28 07:12 PM 發表

Bachelor’s degree 係有‘s

唔係喎佢網站講awarded by polyu speed, instead of poly u
其實你有無睇清楚我上面講咩?我無話係awarded by polyu

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-6-28 07:18 PM 發表

其實你有無睇清楚我上面講咩?我無話係awarded by polyu
既然係awarded by polyu speed, 咁就唔係ploy u degree, 而係polyu speed degree.

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2019-6-28 08:35 PM 發表

既然係awarded by polyu speed, 咁就唔係ploy u degree, 而係polyu speed degree.
你又無睇我講野啦雖然佢係Speed awards,但係佢絕對係polyu大學的學位。Speed自己無權批degree出黎的。你可以佢係Speed grad,但你唔可以話佢唔係poly的degree,因為係poly整出黎的。不同於hku space,人地個d係外國u批出黎,同hku係無關。

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-6-28 09:22 PM 發表

你又無睇我講野啦雖然佢係Speed awards,但係佢絕對係polyu大學的學位。Speed自己無權批degree出黎的。你可以佢係Speed grad,但你唔可以話佢唔係poly的degree,因為係poly整出黎的。不同於hku space,人地個d係外國u批出黎,同hku係無關。 ...
資歷架構都冇講係Poly U degree, 最多叫做香港理工大學專業進修學院的學士學位

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2019-6-28 10:15 PM 發表

資歷架構都冇講係Poly U degree, 最多叫做香港理工大學專業進修學院的學士學位
雖然我唔知關 qf咩事,但你講黎講去咪就係Speed award同polyu award,但事實說就speed的degree全部係polyu批出黎比speed教呀,你就算po幾多證據證明佢地個名唔同,你都無可否認speed自行唔可以搞degree的事實

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-6-28 10:19 PM 發表

雖然我唔知關 qf咩事,但你講黎講去咪就係Speed award同polyu award,但事實說就speed的degree全部係polyu批出黎比speed教呀,你就算po幾多證據證明佢地個名唔同,你都無可否認speed自行唔可以搞degree的事實 ...
你搞清事實先, PolyU-SPEED award programmes are accredited and approved by PolyU. ....意思係speed設計學士課程,只係 由poly u 承認其符合大學程度, 但唔代表poly u學位。 更何況佢哋兩個係獨立院校,一個係要 University ,一個係School

引用:
原帖由 天使mk-2 於 2019-6-28 11:20 PM 發表

你搞清事實先, PolyU-SPEED award programmes are accredited and approved by PolyU. ....意思係speed設計學士課程,只係 由poly u 承認其符合大學程度, 但唔代表poly u學位。 更何況佢哋兩個係獨立院校,一個係要 University ,一個係School ...
不如你搞清楚事實先,所有speed學士課程係由polyu審批出黎,意思係(畢業標準同課程要符合polyu標準),同你所講的school同U係無衝突,由polyu審批出黎姐係話其學士課程同兩間學校有直接關係,雖然你一味執著於邊間award的問題,但係你始於擺脫唔到兩者都有直接關係,有直接關係的話點解唔係polyu 的degree? 但有polyu的degree唔代表就唔可以話自己係speed畢業,你搞清楚先。

引用:
原帖由 @弱雞男@ 於 2019-6-28 11:34 PM 發表

不如你搞清楚事實先,所有speed學士課程係由polyu審批出黎,意思係(畢業標準同課程要符合polyu標準),同你所講的school同U係無衝突,由polyu審批出黎姐係話其學士課程同兩間學校有直接關係,雖然你一味執著於邊間award的問題,但係你始於擺脫唔到兩者都有直接關係,有直接關係的話點解唔係polyu 的degree? 但有polyu的degree唔代表就唔可以話自己係speed畢 ...
因為係就係,唔係就唔係. 如果按你解說,請有關畢業生喺covering letter 寫係自己achieved poly u degree, instead of polyu speed‘s

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。