[遊記分享] 亞伯學咗十句日文後初次踏足日本自由行(終於寫完, 甩難了)

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 12:22 PM 發表

先旨聲明, 本人用字粗鄙, 有文字潔癖者勿看。內容多字少圖, 愛看圖者勿看。若打算參考行程可以慳返, 事關我所謂的計劃行程是在醉酒狀態下進行(行程中亦有部分是在醉酒中進行), 行程可謂亂9咁黎。呢度大把人比我有資格指導行程分享資訊。
我只希望寫篇嘢分享下呢次行程中遇到的不尋常經歷。

廢話講完入正題。 ...
支持阿伯!
請問你可以先分享一下學了的10句日文嗎

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 老婆大大 於 2019-6-1 06:04 PM 發表

阿伯一到就有"艷"遇😄
大叔的愛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 organic8 於 2019-6-1 07:08 PM 發表

我時運高,啲相圈住我都睇唔到有嘢
我知我再繼續睇落去以後一個人唔會再住大房

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 06:45 AM 發表

在城市地帶真係唔多感受到, 但在往後鄉郊農村部分的旅程, 見識到比你所講更誇張的人情味。
我在日本旅遊也常常遇到你口中所說的"人情味"

期待你的餘下分享~

引用:
原帖由 ultra 於 2019-6-1 11:57 PM 發表

me總你怕咩姐。叫多個人陪你訓羅
你要我住單人房屈蛇🙅🏼🙅🏼🙅🏼

引用:
原帖由 ultra 於 2019-6-2 12:01 AM 發表

男相,女相,長髮短髮女相係行李位,樓梯坐有右上半身男相,樓上有3個相,而且眼露兇光
啱啱先忘記咗又諗返起真係唔該曬

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 08:55 AM 發表

定d黎, 就算假設佢地真係存在, 佢地邊度有錢買機票黎搵你呢?除非佢地同貞子同類型, 可透過個mon環遊世界。

你睇真d你部電視電話, 睇下有冇嘢爬緊出黎? ...
有心有心我記性好差轉頭就會唔記得

而且其實我真係遇到的時候是不會驚的

因為我深深明白到人比鬼更恐怖

有沒有睇到我扮的貞子由個手機爬來

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 09:05 AM 發表

感到到人情味嘅部分都是在旅程後半段。建議你過多幾日我寫到後半段, 你先返黎睇。一返到黎就已經即刻開工, 可以寫的時間不多。我會盡量快。謝謝支持。 ...
好的好的我得閒會入嚟睇下你嘅進度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanameJP 於 2019-6-2 09:25 AM 發表

做人不要太介意,人地態度唔好你記左咁耐,佢贏左啦
非常認同
負面的嘢要盡早放低才行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 10:27 AM 發表

唔好吹水喎 你把頭髮有冇咁靚呀?
我一向唔吹水

千祈唔好眨眼

你望住呢幅圖10秒

再向下轆.....

黑媽媽其實睇唔到啲頭髮靚唔靚

引用:
原帖由 lmkandy 於 2019-6-2 11:24 AM 發表

有bug,貞子係爬出黎,唔係棟喺度
阿伯叫我過多幾日先返嚟睇所以我還是默默地支持吧

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 11:55 AM 發表

無話過一定要你過幾日先再睇。我只係講你大概幾時可以睇到你想睇嘅指定內容咋。想幫你節省時間咋。真心幫你呀貞子。
原來係咁係我誤會咗
阿伯我明白了~

貞子上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場幼小的羊 於 2019-6-2 05:51 PM 發表

我入來是睇遊記,所以我不再無謂多講,而且大家也不應再無禮貌地不停去佔用阿伯這個帖去自我發表而去阻礙阿伯的遊記分享
我非常認同你的睇法

所以我覺得稍微過火也Stop了自己,怕不自覺騎劫了阿伯的post
正所謂己所不欲乜施於人

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-3 12:07 AM 發表

奈良公園真係好靚, 好舒服, 我在公園內的一張長櫈上躺下, 訓咗一陣。
估唔到可以見到紅葉

引用:
原帖由 funfun2 於 2019-6-5 02:51 PM 發表

我去佐度島有個地方有班阿嬋同你(娃)木盤艇, 艇中和我們交談, 講得一口流利英文, 連我子女隻木盤艇果個阿嬋亦講流利英語, 問你服未.
東京台場展覽中心問個後生仔職員嘢, 境然一句簡單英文都唔掂. 屎. ...
不要少看日本老年人,我公司的日本分公司的老伯職員英文好到不得了
聽說他是中年才開始學英文的

我也試過坐火車時旁邊的日本老伯和我用英文交談到落車
冇記錯是由青森去浅蟲溫泉。。。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本
 71 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。