[遊記分享] 亞伯學咗十句日文後初次踏足日本自由行(終於寫完, 甩難了)

引用:
原帖由 organic8 於 2019-6-1 07:08 PM 發表

我時運高,啲相圈住我都睇唔到有嘢
恭喜,
禾都唔想見到..

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 我在東京很快樂 於 2019-6-1 06:06 PM 發表

係咪無買指定席,自由席無位,求其去指定席搵位座,等查非時就補飛。
No,我最近好似睇過篇報導,系比自由席D人響人多情況下坐空出黎既指定席,但有人上車係買左佢坐左既指定位既話,佢要起身譲返個位出黎。下次見有人坐左你個位,掦下張飛佢會識起身架啦

やられる前にやる~~~by 智☆★☆★☆★
引用:
原帖由 organic8 於 2019-6-1 07:08 PM 發表

我唔敢睇相,只睇主帖文字

不要被仇恨掩蓋理性

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kanameJP 於 2019-6-1 07:21 PM 發表

No,我最近好似睇過篇報導,系比自由席D人響人多情況下坐空出黎既指定席,但有人上車係買左佢坐左既指定位既話,佢要起身譲返個位出黎。下次見有人坐左你個位,掦下張飛佢會識起身架啦 ...
通常啲人會自動彈起同講唔好意思,但果條西裝友仲好似咩都發生過咁望住我

不要被仇恨掩蓋理性
步行十零分鐘, 到達了事前book了的hostel。當值的管理員是一個化了妝, 戴了大眼仔的美女。時間太早未到check in時間, 但可寄存行李。我問下佢食早餐有冇好介紹, 跟手租咗架單車去探索京都。租車費¥1000一日, 後期我見租單車鋪只係收¥800, hostel車仲要冇得轉波, 有收貴咗之嫌。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-6-1 05:26 PM 發表

我只想睇不尋常經歷

唔知係師兄因為第一次去唔太了解當地文化,還是真有不尋常經歷呢

唔通又猛鬼
冇鬼, 可能鬼都同情我。

引用:
原帖由 一粒朱古力 於 2019-6-1 06:54 PM 發表

佢咁熱有無成身臭汗味架
好重古龍水味, 臭唔臭見仁見智。我覺得幾香, 大大力索咗兩下。

引用:

其實睇到有嘢嘅朋友仔, 真心希望佢分享下見到咩嘢。

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 08:11 PM 發表

冇鬼, 可能鬼都同情我。
乜講到咁慘,話晒都係旅行遊玩

回覆 引用 TOP

第一餐在日本的正餐, 味道唔錯, 又有英文menu。

附件

20190513_093312.jpg(115.7 KB)

2019-6-1 08:20 PM

回覆 引用 TOP

食飽上路, 第一個目的地-二條城。沿途有好多京果子和果子店。其實我在香港sogo等等的日本百貨每次見到京果子和果子都充滿遐想。賣相太靚了, 晶瑩剔透, 加上燈光閃令令, 好似好好食咁。但香港的價錢太貴一直冇幫襯過, 在日本的價錢就親民好多, 我每經過一間就入一間, 買一兩種試, 每次都失望。太甜了! 間間都係咁。

附件

20190513_123452.jpg(146.76 KB)

2019-6-1 08:29 PM

到達二條城, 問下實蕉阿叔單車可以泊邊度。佢點咗我去, 對面馬路的停車場。原來係收費的, 我兩個鐘後攞車, 竟然要俾¥200。接近香港私家車泊錶位的價錢。搞到我要自我安慰: 人生路不熟, 係要交d學費。

附件

20190513_103300.jpg(195.63 KB)

2019-6-1 08:34 PM

回覆 引用 TOP

古代日本d將軍心理可能有問題, 駛唔駛住咁大地方呀。二條城, 我行足個幾兩個鐘, 留意到沿途有一陣怪氣味。開頭以為係地上碎石傳黎, 旅途後期我肯定陣味係木建築傳出來的, 好可能係保護木建築的塗層。

踩住私人座駕, 到達了金閣寺。寺入口附近有單車停車場, 免費的。咁先係正常呀。俾錢入場, 入場至寺中間的路段有工程進行中, 沙塵滾滾, 地盤咁L樣。入到去睇到金閣寺真身, 同睇名信片冇分別, 只可遠距離欣賞。跟指定路線行了一圈, 出返黎去停車場, 攞返我駕單車。

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 1/6/2019 20:13 發表

好重古龍水味, 臭唔臭見仁見智。我覺得幾香, 大大力索咗兩下。
原來佢在竊肉
(其大脾壓迫過來一直貼著我大脾)
你在偷香
(我覺得幾香大大力索咗兩下)

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。