[遊記分享] 亞伯學咗十句日文後初次踏足日本自由行(終於寫完, 甩難了)

第一件壞事發生了。尾轆傳黎異樣聲音。睇真d, 條軚完全扁晒, 在車軚邊旁位非地面接觸位置插住支金色長禁釘。第一個諗法係:"人為? 甚麼人做的? " 開google map一睇, 嘩, 原來我距離hostel有成7點幾公里。跟手嘅諗法係搵單車鋪維修, 但單車鋪在何處呢? 見金閣寺售票處附近有個著制服的警察, 於是走去問下佢先。

熱賣及精選
引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 09:12 PM 發表

踩住私人座駕, 到達了金閣寺。寺入口附近有單車停車場, 免費的。咁先係正常呀。俾錢入場, 入場至寺中間的路段有工程進行中, 沙塵滾滾, 地盤咁L樣。入到去睇到金閣寺真身, 同睇名信片冇分別, 只可遠距離欣賞。跟指定路線行了一圈, 出返黎去停車場, 攞返我駕單車。 ...
哈。我同師兄一樣去日本其實睇到好多負面野
不過單純去玩都覺得開心,會繼續去。

重建既金閣寺睇一次就算,反而睇三島由紀夫既金閣寺會仲靚

引用:
原帖由 俗先生 於 2019-6-1 09:22 PM 發表

哈。我同師兄一樣去日本其實睇到好多負面野
不過單純去玩都覺得開心,會繼續去。

重建既金閣寺睇一次就算,反而睇三島由紀夫既金閣寺會仲靚 ...
你嘅意思係金閣寺唔止得一座? 我真係唔知道。可惜知得太遲。

回覆 引用 TOP

個阿sir年紀相當大, 思疑佢返埋今日工就退休了。最大問題係佢唔識英文, 日本警隊管理層好L嘢, 竟然派個唔識英文的手足駐守旅遊熱點。我用身體語言向呢位高齡阿sir示意車軚爆咗, 邊度可以維修。佢用日文講一大輪, 手指有時指向東, 有時指向西。我放棄了, 循例講句"ar li 吉多"後, 決定推架車返hostel.

支持醉酒遊

回覆 引用 TOP

沿途入咗間外賣食店, 買咗兩件天婦羅一件大阪燒。在google translate嘅幫助下, 問准店員可以在店內站著食。雖然京都遊客多到離晒普, 但人情味仍然存在。食到一半, 店長由廚房捧住杯麥茶走出黎俾我飲, 仲問我邊度黎, d嘢好唔好食。我循例答佢"Hong Kong, 哀衣思thats呢"

7點幾公里距離係一個咩嘢概念呢? 即係有幾遠? 20年前左右, 阿伯我仲算係fit嘅時候, 參加10公里跑步比賽, 時間係48分鐘32秒。今時唔同往日了, 體重比當日多了廿幾磅, 肚腩大到沖完涼都唔敢照鏡。金閣寺返去嘅路段大部分都係下坡段, 少許辛苦後總算返到hostel.

繼續支持

回覆 引用 TOP

support

回覆 引用 TOP

返到去已到了可check in時間。Hostel睇場轉咗咗更, 一個四眼妹同一個年輕男子在當值。我將情況話俾佢地知, 佢地話唔駛我賠償, 仲換咗架單車俾我用, 跟手安排咗個床位俾我。我安頓後, 踩架車向伏見稻荷神社進發。

神社入口前有檔長腳蟹串燒, 唔記得¥500定550。太香, 明知麵粉仲多過蟹肉, 都係買咗串。
伏見稻荷神社俾我感覺係行山徑。當然望穿一層層的鳥居, 視覺效果很好。不過同其他的木建築一樣, 鳥居散發出一陣疑似保護塗層的臭味。在山的一段小徑, 我無意間發現咗有兩個日本青少年正在一支竹上刻上自己的名字。頂, 幻想破滅了, 天下烏鴉一樣黑。

附件

20190513_190831.jpg(85.06 KB)

2019-6-1 11:35 PM

20190513_190846.jpg(106.31 KB)

20190513_180122.jpg(159.09 KB)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2019-6-1 07:12 PM 發表

我知我再繼續睇落去以後一個人唔會再住大房
me總你怕咩姐。叫多個人陪你訓羅

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 08:14 PM 發表

其實睇到有嘢嘅朋友仔, 真心希望佢分享下見到咩嘢。
男相,女相,長髮短髮女相係行李位,樓梯坐有右上半身男相,樓上有3個相,而且眼露兇光

離開神社時天已黑, 經過一間食店個名有家庭兩個字。住家飯, 正。於是入咗去食晚餐。

附件

20190513_200657.jpg(113.78 KB)

2019-6-2 12:01 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 09:12 PM 發表

踩住私人座駕, 到達了金閣寺。寺入口附近有單車停車場, 免費的。咁先係正常呀。俾錢入場, 入場至寺中間的路段有工程進行中, 沙塵滾滾, 地盤咁L樣。入到去睇到金閣寺真身, 同睇名信片冇分別, 只可遠距離欣賞。跟指定路線行了一圈, 出返黎去停車場, 攞返我駕單車。 ...
師兄踩去金閣寺都唔簡單我當時揸車都唔算近,有冇踩埋去貴船神社

主題標籤 #日本
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。