[遊記分享] 亞伯學咗十句日文後初次踏足日本自由行(終於寫完, 甩難了)

引用:
原帖由 ultra 於 2019-6-2 12:01 AM 發表

男相,女相,長髮短髮女相係行李位,樓梯坐有右上半身男相,樓上有個相,而且眼露兇光
嘩, 我睇唔到, 但只睇你描述都毛管戙。等我去睇多次先。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-6-2 12:04 AM 發表

師兄踩去金閣寺都唔簡單我當時揸車都唔算近,有冇踩埋去貴船神社
貴船無奈放棄了。架車唔生性。

支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ultra 於 2019-6-2 12:01 AM 發表

男相,女相,長髮短髮女相係行李位,樓梯坐有右上半身男相,樓上有3個相,而且眼露兇光
睇到了。唔該晒。

回覆 引用 TOP

Support Carlsberg!Bottoms up!

回覆 引用 TOP

呢間餐館menu出乎意料之外有中文。店主是一個70幾80的亞婆。我點咗個豬肉飯一杯花梨酒。食物麻麻地。正當我想飲杯酒時, 發現有隻蚊在酒中游泳。我叫亞婆睇, 亞婆話睇唔到, 示意我挑佢出黎, 我撩咗隻蚊放上紙巾上, 亞婆睇到了, 表現得好氣憤, 莫非花梨酒來貨價好貴? 我心諗蚊啫, 於是我同亞婆講句"die draw bu", 一口氣飲晒杯酒, 亞婆立即顯得開心返晒。埋單時, 阿婆叫我等等, 佢指一指酒杯, 好似話多謝我冇叫佢換過杯酒。跟手將兩隻烚蛋一包五香粉同兩粒糖質咗俾我。之後仲在鋪頭門口一邊鞠躬一邊目送我踩單車離開。

對日本有幻想同對中國歧視同樣都係内衣褲

呵呵,個標題笑屎我囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 09:33 PM 發表

個阿sir年紀相當大, 思疑佢返埋今日工就退休了。最大問題係佢唔識英文, 日本警隊管理層好L嘢, 竟然派個唔識英文的手足駐守旅遊熱點。我用身體語言向呢位高齡阿sir示意車軚爆咗, 邊度可以維修。佢用日文講一大輪, 手指有時指向東, 有時指向西。我放棄了, 循例講句"ar li 吉多"後, 決定推架車返hostle. ...
唔係日本警隊管理層好L野係我地香港人好似要識晒18種外語應付外國人咁奴隸啫

係呀,呢啲較年長叔伯嬸嬸,你就唔好期望佢識用外語回答你,但通常佢地都好用心想幫你的,甚至帶埋你行去你目的地,我同好多日遊人都試過呢種經歷,唔知第二啲國家或城市有冇同樣招呼,呢啲唔知是否我地香港人成日講,但已經絕跡既“人情味”...

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 10:03 PM 發表

7點幾公里距離係一個咩嘢概念呢? 即係有幾遠? 20年前左右, 阿伯我仲算係fit嘅時候, 參加10公里跑步比賽, 時間係48分鐘32秒。今時唔同往日了, 體重比當日多了廿幾磅, 肚腩大到沖完涼都唔敢照鏡。金閣寺返去嘅路段大部分都係下坡段, 少許辛苦後總算返到hostle. ...
師兄你真係推車行返去嗎?

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-1 10:45 PM 發表

返到去已到了可check in時間。Hostle睇場轉咗咗更, 一個四眼妹同一個年輕男子在當值。我將情況話俾佢地知, 佢地話唔駛我賠償, 仲換咗架單車俾我用, 跟手安排咗個床位俾我。我安頓後, 踩架車向伏見稻荷神社進發。 ...
一北一南你單車加徒步一天走完,唔是呀化

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-6-2 12:49 AM 發表

師兄你真係推車行返去嗎?
仲有咩嘢選擇呢師傅?

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-6-2 12:50 AM 發表

一北一南你單車加徒步一天走完,唔是呀化
所以我一早講明, 行程安排亂9咁黎。付出了沉重代價。

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 12:57 AM 發表

仲有咩嘢選擇呢師傅?
的士就貴啦唔選,

某啲巴士車外下層可載貨吧?至少巴士站等下問下司機得唔得才決定丫,不過師兄你馬拉松開,die jor boo啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-6-2 12:59 AM 發表

所以我一早講明, 行程安排亂9咁黎。付出了沉重代價。
咁又冇話亂唔亂的,自己喜歡,而能力應付到就可以了

咩代價呢?好緊張

回覆 引用 TOP

主題標籤 #日本
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。