個阿sir年紀相當大, 思疑佢返埋今日工就退休了。最大問題係佢唔識英文, 日本警隊管理層好L嘢, 竟然派個唔識英文的手足駐守旅遊熱點。我用身體語言向呢位高齡阿sir示意車軚爆咗, 邊度可以維修。佢用日文講一大輪, 手指有時指向東, 有時指向西。我放棄了, 循例講句"ar li 吉多"後, 決定推架車返hostel.

[ 本帖最後由 虛偽有罪 於 2019-6-20 04:02 PM 編輯 ]



引用 TOP

被引用(2)
唔係日本警隊管理層好L野係我地香港人好似要識晒18種外語應付外國人咁奴隸啫

係呀,呢啲較年長叔伯嬸嬸,你就唔好期望佢識用外語回答你,但通常佢地都好用心想幫你的,甚至帶埋你行去你目的地,我同好多日遊人都試過呢種經歷,唔知第二啲國家或城市有冇同樣招呼,呢啲唔知是否我地香港人成日講,但已經絕跡既“人情味”...



亞伯我今天開始重温你的油雞因為我想抄功課

順便數數你用過嘅日文
"ai li 吉多"



引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。