註冊 登入

香港各大學每科的揾工潛力。

香港各大學每科的揾工潛力。 E-mail 此主題給朋友

醫科:HKU=CU >> PolyU >> BU
牙科:HKU
法律:HKU > CU> CityU
建築:HKU >= PolyU
工程:HKU 及 Poly U各佔50%,UST有好大潛力但冇Alumni,City U係無乜勢力。
會計:HKU、CU、Poly U也有勢力
BBA:UST >= CU~HKU > CityU > PolyU
社工:HKU、CU、Poly U、City U、BU也有勢力
新聞媒體/傳理:BU (實至名歸)
測量:PolyU ~ HKU > CityU,因為Poly第1間開呢科好多年,畢業生在測量界做哂大佬,很久之後才到HKU開辦,梁振英也是在Poly畢業。
物理治療/職業治療/醫療化驗/酒店管理/設計:Poly U
護理:PolyU = CU > HKU
中小學教育:EdU ~ CU,因為咁多年的前身師範畢業生身居要職
職業安全及環保:OU ~ PolyU,市場8成人是OU畢業。

熱賣及精選
辛苦曬樓主做咁多資料收集助升學既學生揀科。

回覆 引用 TOP

MBBS、MBChB 无得输!

My name is Pong, James Pong.
引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-6-2 10:23 PM 發表

MBBS、MBChB 无得输!
我同意,但好難入。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 岩石風化案 於 2019-6-2 02:44 PM 發表

工程:HKU 及 Poly U各佔50%,UST有好大潛力但冇Alumni,City U係無乜勢力。
BBA:UST >= CU~HKU > CityU > PolyU
社工:HKU、CU、Poly U、Cit ...
低b...出路如何只睇學校,請問李嘉誠係咪hku畢業?
無自信的人只係日日出飛機文

https://competition.acrc.hku.hk/Local/Draws/2019

Champion
City University of Hong Kong
1st runner-up
The Hong Kong University of Science and Technology
2nd runner-up
The Chinese University of Hong Kong

引用:
原帖由 lmm0201 於 2019-6-3 09:16 PM 發表

低b...出路如何只睇學校,請問李嘉誠係咪hku畢業?
無自信的人只係日日出飛機文
on9講埋d極端例子。

一般例子一般人緊係有讀書>冇讀過書。

引用:
原帖由 前期橙色腰部 於 2019-6-3 09:49 PM 發表

on9講埋d極端例子。

一般例子一般人緊係有讀書>冇讀過書。
你就on9, 佢的例子用一間學校去比,但各人能力不用, 就不是用一間學校去比...

你個例子咪一樣極端, 只係五十步笑百步!! haha..

引用:
原帖由 lmm0201 於 2019-6-3 09:56 PM 發表

你就on9, 佢的例子用一間學校去比,但各人能力不用, 就不是用一間學校去比...

你個例子咪一樣極端, 只係五十步笑百步!! haha..
你理解能力有問題?

我果個係general case,我唔排除讀lingu bba人可以有少數cases係勁過ust bba(同樣工作經驗下)但general黎講 ust bba畢業既人會好過 lingu bba。

但佢用李嘉誠個case就極on9。你以為人人都做到李嘉誠咩?你咁勁既話你去做啦!

如果assume人人都係同一起跑線上,當然follow以上我既講法———-讀書好過冇讀書。唔係既話家長都唔會成日督促孩子讀好d書啦。唔通好似你講個個唔讀書坐係屋企hea就可以做到李嘉誠咩?你都on99

回覆 引用 TOP

果然  ,睇排名最實際。

不過你問我邊間咩科好,下一個世代,留意下邊個行業唔會容易比人工智能取代。
我覺得0個d濕鳩家庭醫生開傷風感冒藥既醫生最高危,完全可以比AI取代。

藥劑,會計,金融唔駛講已經開始左。 機器執藥加個資深藥劑師註場乜都夠,
一個好似「會計妹」軟件頂爛市, 請一個金融程式師比兩球年薪佢可以頂五六個同等年薪既traders。
家下乜都可以上網查,做律師都無以前咁高高在上,講錯小小野都比客屌。

可能得番d人性化既工,好似護士咁,有條靚護士係係牀邊走來走去,人都精神d。 所以今天既家長,如果子女仲係幼稚園真係算鳩數吧,三十年後社會,你控制唔到。由得小朋友開心健康成長仲好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 岩石風化案 於 2019-6-2 02:44 PM 發表

1. 師兄, 呢一刻, 中西醫仲未合併....
2. Account 有PolyU 無科大?

善有善報!

回覆 引用 TOP

甘我依啲冇學位既人士咪仆街😂丶

回覆 引用 TOP

多謝分享

回覆 引用 TOP

引用:

讀書應該係為興趣,唔係為搵咩工架

回覆 引用 TOP

成日同人講,學位不是必要、某些名人也是冇讀書,乜乜乜⋯

呢d 偉論一係儍一係岸一係老點人地⋯⋯
再強調,學位::,純粹學唔學到嘢,睇自己。

一樣好多人中學畢業,一句simple english 都寫唔到,聽唔明,講唔到。以前中三畢業果一代;文盲一樣。

難道就因此叫人不如唔好入中學?不如回復小學出來工作1960s / 1950s ?

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。