註冊 登入

[海外電影] 小第劇情片推介#1凶心人#37非常嫌疑犯#38一級恐懼

小第劇情片推介#1凶心人#37非常嫌疑犯#38一級恐懼 E-mail 此主題給朋友

小第推介一系列劇情片
有戲味果類
E類片可能高低起伏比較唔明顯
節奏也比較慢
仲可能好多野講
但e類戲值得細嚼當中的細節
而且往往有出人意表的結局

推介系列:
5*為最值得推介

#1《凶心人》 *****
#37《非常嫌疑犯》 *****
#38《一級恐懼》****

~~~~~~~~~~~~~~~~~
近日再番睇‘凶心人’
好多年前睇過
仍然都係小第心目中10大之一
故事橋段內容/拍攝手法/敍事手法
應該係路蘭神作之一
唔知有冇同好呢?

附件

B0EE4D9A-986E-4A2E-A933-BB1E02F3345A.jpeg(124.25 KB)

2019-6-9 08:42 PM

熱賣及精選
有,我買左美版雙碟裝,第二隻碟彩蛋好正。

可惜澳洲仔佳皮雅斯星途一般。女主角嘉莉安摩斯同奸角繼廿二世紀插人兩鑊之後再合作。

可是我 相信愛 我信異想才有日會天開
可是愛 我相信愛 就算一切都像獨白
呢套基本上都公認係神作

回覆 引用 TOP

凶心人同危險人物係我鐘意嘅兩套電影

回覆 引用 TOP

del

回覆 引用 TOP

呢套同原罪犯都係租碟時期
睇到最後嘩嘩聲嘅神片

個結局幾震撼, 不過話係 "神作" 又未至於咁高.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 R.Gonzalez 於 2019-6-9 23:03 發表

有,我買左美版雙碟裝,第二隻碟彩蛋好正。

可惜澳洲仔佳皮雅斯星途一般。女主角嘉莉安摩斯同奸角繼廿二世紀插人兩鑊之後再合作。
早幾年有套lock out講佢去太空監獄救宇宙最強老豆個靚靚囡囡, 係幾好睇的爆谷動作片.  再之後就好似唔多覺眼佢有咩新作了.

引用:
原帖由 Bobic 於 2019-6-10 08:15 AM 發表

呢套同原罪犯都係租碟時期
睇到最後嘩嘩聲嘅神片
原罪犯又係聽到O哂罪
冇諗過當年韓國
可以拍套咁神ga作品

#「勢不可使盡,話不可說盡,福不可享盡,規矩不可行盡,凡事太盡,緣份勢必早盡。」
#采葉庭(2011年購入,出租中至今)
#人生第一勞-綠針2014年購入
#No music ,no life
#"年輕人,這個皇冠標誌,有著神奇的魔力,我敢保證,你一生也會為她著迷”一位勞力士老店員說。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-6-10 05:45 PM 發表

早幾年有套lock out講佢去太空監獄救宇宙最強老豆個靚靚囡囡, 係幾好睇的爆谷動作片.  再之後就好似唔多覺眼佢有咩新作了.
反而鍾意佢仲響澳洲果陣,同Hugo Weaving拍既《風塵三絕》。

可是我 相信愛 我信異想才有日會天開
可是愛 我相信愛 就算一切都像獨白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gxg 於 2019-6-9 08:42 PM 發表

近日再番睇‘凶心人’
好多年前睇過
仍然都係小第心目中10大之一
故事橋段內容/拍攝手法/敍事手法
應該係路蘭神作之一
唔知有冇同好呢?
Ironman 3, 普羅米修斯都有佢 , ok. La .

另外,我冇記錯呢套戲係nolan 未出名個陣係香港某cafe 寫戲本 . 而都係係香港某影展揾到老闆先拍得成 .
所以nolan 都幾中意香港

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-6-11 09:08 AM 發表

Ironman 3, 普羅米修斯都有佢 , ok. La .

另外,我冇記錯呢套戲係nolan 未出名個陣係香港某cafe 寫戲本 . 而都係係香港某影展揾到老闆先拍得成 .
所以nolan 都幾中意香港 ...
竟然⋯⋯同香港有點關係

#「勢不可使盡,話不可說盡,福不可享盡,規矩不可行盡,凡事太盡,緣份勢必早盡。」
#"年輕人,這個皇冠標誌,有著神奇的魔力,我敢保證,你一生也會為她著迷”一位勞力士老店員說。

回覆 引用 TOP

https://www.hk01.com/%E9%9B%BB%E5%BD%B1/107186/dunkirk-%E5%B0%8E%E6%BC%94-nolan%E7%A7%98%E5%AF%86%E4%BE%86%E6%B8%AF-%E9%A9%9A%E7%8F%BE%E6%B2%B9%E9%BA%BB%E5%9C%B0%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E4%B8%AD%E5%BF%83%E6%AD%8E%E5%92%96%E5%95%A1
(2017)導演 Nolan秘密來港 驚現油麻地電影中心歎咖啡

https://m.imdb.com/name/nm0634240/trivia
Gained major funding during the 1999 Hong Kong Film Festival by showing his film Following (1998) and then asking the audience to donate money to his next film Memento (2000)

https://www.rottentomatoes.com/celebrity/christopher_nolan
Nominated for numerous film festival awards and winning (among others) the Black and White Award at the Slamdance film festival, he began to look forward to his next production; even going so far as to ask the audience to donate money towards the production of Memento at the 1999 Hong Kong Film Festival.

但呢D, 當趣聞算啦~~

有...凶心人...正!

有時間睇埋 「死亡魔法」... 我覺得呢套都好正!

引用:
原帖由 Matt1221 於 2019-6-11 11:59 AM 發表

有...凶心人...正!

有時間睇埋 「死亡魔法」... 我覺得呢套都好正!
試下先

回覆 引用 TOP

38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。