[Q&A] 北海道12月行程

北海道12月行程 E-mail 此主題給朋友

冬天唔考慮揸車,盡量唔想轉太多次酒店
主要想滑雪仲有美瑛睇雪景,請各位比少少意見

Day 1: 機場 > 富良野精靈村
Day 2: 富良野 > 美瑛 > 富良野
Day 3: 富良野滑雪 > 札幌
Day 4: 札幌
Day 5: 札幌 > 小樽 > 札幌
Day 6: 札幌 > 洞爺湖 (溫泉旅館)
Day 7: 洞爺湖 > 地獄谷 > 登別
Day 8: 登別 > 機場

係咪都可以諗去留壽都 再落登別好啲?
定係成個trip調轉去左函館先,玩埋登別返札幌再去富良野夠唔夠時間? 唔該哂

熱賣及精選
擺返札幌或小樽係尾好D, LAST果日由登別去新千歲, 如遇惡劣天氣, JR停/慢駛, 你好易MISS左班機, 天氣既野好預測, 無謂摶

你唔渣車, 富良野極難郁動
同埋DAY 3 滑雪返SAPPORO 根本唔夠時間滑...
著得衫黎都要趕返車出富良野站

自己又话唔想轉都幾間了,

引用:
原帖由 omnest 於 2019-6-10 02:20 PM 發表

擺返札幌或小樽係尾好D, LAST果日由登別去新千歲, 如遇惡劣天氣, JR停/慢駛, 你好易MISS左班機, 天氣既野好預測, 無謂摶
明白 唔該哂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nihonjindesu 於 2019-6-10 06:11 PM 發表

你唔渣車, 富良野極難郁動
同埋DAY 3 滑雪返SAPPORO 根本唔夠時間滑...
著得衫黎都要趕返車出富良野站
而家有諗頭三日揸車 應該flexible啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gio1832 於 2019-6-10 11:04 PM 發表

自己又话唔想轉都幾間了,
要去哂上面果幾個spot,四間已經頂盡
Unless有啲地方喺札幌即日來回which is都幾嘥時間
以你經驗有無咩suggestions呀?

回覆 引用 TOP

第一天你是否3點左右到?你打算駕車去富良野嗎?但取到車成4點,天己黑,你是12頭還是中?月12月第一星期路面通常是結冰,很滑,車速常要減慢,有時甚至慢至20km!而富良野是郊區,街燈少,不建議!
但火車的話也傷腦筋,因為很疏落,在富良野站下車後你打算怎去滑雪場住?
洞爺湖火車站不是在洞爺湖溫泉區,你去登別中途打算怎去留壽都?那處只有滑雪場,酒店,你山長水遠去打算看什麼?
你現在上google map查看的是夏天時間,12月全北海道營業時間短D,日照時間只至4點!每月聖誕節前一週會大風雪!

也可以考慮香港飛東京,轉機旭川/新千歲入,函館走,不走回頭路。

引用:
原帖由 北海道人 於 2019-6-13 12:16 AM 發表

第一天你是否3點左右到?你打算駕車去富良野嗎?但取到車成4點,天己黑,你是12頭還是中?月12月第一星期路面通常是結冰,很滑,車速常要減慢,有時甚至慢至20km!而富良野是郊區,街燈少,不建議!
但火車的話也傷腦筋,因為很疏落,在富良野站下車後你打算怎去滑雪場住?
洞爺湖火車站不是在洞爺湖溫泉區,你去登別中途打算怎去留壽都?那處只有滑雪場,酒店,你山長水遠去打算看什麼?
你現在上google ma ...
師兄講得好咩細,多謝分享。

引用:
原帖由 樓上芳香的工人 於 2019-6-14 08:14 AM 發表

師兄講得好咩細,多謝分享。
非常認同!如果有更加多版友願意無私分享解答版友提出的問題就好了

2015 福島,新潟妙高 秋の紅葉ひとり旅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Floz 於 2019-6-9 09:56 PM 發表

冬天唔考慮揸車,盡量唔想轉太多次酒店
主要想滑雪仲有美瑛睇雪景,請各位比少少意見

Day 1: 機場 > 富良野精靈村
Day 2: 富良野 > 美瑛 > 富良野
Day 3: 富良野滑雪 > 札幌
Day 4: 札幌
Day 5: 札幌 > 小樽 > 札幌
Day 6: 札幌 > 洞爺湖 (溫泉旅館)
Day 7: 洞爺湖 > 地獄谷 > 登別
Day 8: 登別 >  ...
富良野听个名好闷

回覆 引用 TOP

我會建議洞爺湖登別 放埋早的 小樽同札幌放番係尾 始終冬季 交通變化大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千萬個為甚麼 於 2019-6-13 12:30 AM 發表

也可以考慮香港飛東京,轉機旭川/新千歲入,函館走,不走回頭路。
呢個方案好值得參考啊

回覆 引用 TOP

我都係12月去北海道玩七日
但我不是自駕遊

退役
Samsung S8+ Note 8  Note 9   
Apple 6 6S 7Plus  X    HTC U7 U8     Nokia N8 N9      
LG G2~4 V10 20    HUAWEI P20PRO     VIVO NEX   
Sony Xperia  XZ1
現役
IPhone Xs MAX
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。