註冊 登入

[Q&A] 10月英國honeymoon行程一問

10月英國honeymoon行程一問 E-mail 此主題給朋友

小妹打算10月份同老公honeymoon😍😍
因為之前未去過英國
所以唔太識plan行程😅😅
希望各位睇睇咁行得唔得🤗🤗
Day 1: HK > London
Day 2ondon > Edinburgh(宿Edinburgh)
Day 3: Edinburgh(宿Esinburgh)
Day 4: Edinburgh > York(宿York)
Day 5: York(宿York)
Day 6: York > London(宿London)
Day 7: London > Cotswolds(宿Cotswolds)
Day 8: Cotswolds > London(宿London)
Day 9: London > Rye(宿London)
Day 10: London > Canterbury(宿London)
Day 11: London(宿London)
Day 12: London(宿London)
Day 13: London > HK
Day 14 :HK
另外因為會去到Scotland
所以打算買Britrail pass
不過想問問 two together係咪唔可以同Britrail pass同時使用?🤔🤔🤔

熱賣及精選
引用:
原帖由 hr20小馬仔 於 2019-6-10 01:16 AM 發表

因為之前未去過英國
Day 2ondon > Edinburgh(宿Edinburgh)
Day 4: Edinburgh > York(宿York)
Day 5: York(宿Yo ...
唔洗買rail pass, 早d 買飛加埋tworail card 平到唔信。
直接飛愛丁堡la. london 番香港

york 之後可以架個liverpool/manchester 兩日一夜

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-6-10 05:55 PM 發表

唔洗買rail pass, 早d 買飛加埋tworail card 平到唔信。
直接飛愛丁堡la. london 番香港

york 之後可以架個liverpool/manchester 兩日一夜
謝謝回覆
我已買左機票飛London
所以一定要london入同走
另外我上網搵過如果我由london去Edinburgh 
單程一個人都要千幾蚊
或者會唔會有其他買火車既網會平d?

引用:
原帖由 hr20小馬仔 於 2019-6-11 01:17 AM 發表

謝謝回覆
單程一個人都要千幾蚊
或者會唔會有其他買火車既網會平d? ...
你會唔會睇錯係來回票?我自己今年都搭左london去edingburg 一程,出發幾個月開始前一直有睇住個價。一般都係£70幾£80幾,特價有£40幾

引用:
原帖由 hr20小馬仔 於 2019-6-11 01:17 AM 發表

謝謝回覆
單程一個人都要千幾蚊
1st class?

引用:

謝謝回覆
單程一個人都要千幾蚊
might be too early, try to search it 8-10 weeks advance. just did a quick search, 28-39 GBP per person with railcard in sep. so worth to try it later. I use virgin train official website. DONT use trainline, such a rip off.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sozai4u 於 2019-6-11 07:53 AM 發表

你會唔會睇錯係來回票?我自己今年都搭左london去edingburg 一程,出發幾個月開始前一直有睇住個價。一般都係£70幾£80幾,特價有£40幾
我係search單程呀 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-6-11 08:55 AM 發表

1st class?
咁我呢個又無留意tim 
可能真係first class

回覆 引用 TOP

不如買張單程飛機票,Day 2 到倫敦當日直接飛Edinburgh,你check幾多錢,記住check同一個倫敦機場。

引用:
原帖由 gingerbread007 於 2019-6-11 08:28 PM 發表

不如買張單程飛機票,Day 2 到倫敦當日直接飛Edinburgh,你check幾多錢,記住check同一個倫敦機場。
都係可以,但我唔推薦。因為分開買,前班delay 就搞唔掂。

回覆 引用 TOP

That is not a honeymoon itinerary.   It is rather a rush sight seeing tour.  Probably this is what HK people do.  

No offense, you can always have a sight-seeing tour any time but you will normally have one honeymoon in your life time..

引用:
原帖由 new147 於 2019-6-12 12:26 AM 發表

That is not a honeymoon itinerary.   It is rather a rush sight seeing tour.  Probably this is what HK people do.  

No offense, you can always have a sight-seeing tour any time but you will normally ...
個個人都有自己定義……去旅行有時唔係睇目的地或行程,係睇同邊個去姐。

香港地,唔係個個人有錢有時間有假期去兩個禮拜歐洲…

回覆 引用 TOP

LHR飛愛丁堡連行李約1000蚊港幣

flybe

回覆 引用 TOP

你搭乜航空?如果一早買hk-Edinburgh London-hk 可能同hk-london 來回差不多價錢(BA/Virgin), 試下改hk-london 為 hk-edinburgh 睇下要加幾錢。

引用:
原帖由 hr20小馬仔 於 2019-6-10 01:16 AM 發表

因為之前未去過英國
Day 5: York(宿Yo ...
so趕...

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。