註冊 登入



打印

[遊記分享][行程景點] 6天巴黎(法國網球公開賽2019)之旅

6天巴黎(法國網球公開賽2019)之旅 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
28號放工即出機場坐國泰凌晨機出發。
未check in先係T2 lounge沖個涼再去T1 Plaza premium first 食飽飽上機
用CX AE卡入場HKD 250。


待續

[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 02:56 PM 編輯 ]



熱賣及精選
Day1
28號早上抵達即去Hostel Eiffel
坐火車機場出發約一個鐘就到。係機場買Navigo pass之後坐地鐵巴士比較方便。如要買Sim卡可到Relay,不過最好係香港買定,Relay得一款賣,10GB,HKD 3xx。一定用唔曬無必要。
Museum Pass 都可以係機場買。當然最好上網買定之後到當地指定兌換點換領。
  


[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 12:51 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

Day 1
旅館放低行李即刻開始行程。Museum Pass買了2 days,所以兩天連續使用。
巴黎聖母院,大火後不能進入只好係周邊地區走走。

莎士比亞書店
附近有條街可以食下野坐下。

聖徒禮拜堂
入面不大但好美,算入唔到聖母院既補償啦!

巴黎古監獄
無咩特別,可以有更好選擇,但係聖母院附近就順便看看。

龐畢度中心
高層可以看巴黎市景色。


盧浮宮
居然排隊入場人不多。入面真係會盪失路,建議可以留半天,因為除了三寶其他都好多野睇,值得的。不過當日有維修,不少作品無得睇。


[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 01:15 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

Day 2
凡爾賽宮
一早到已經有好多大陸團。真係要早點到預時間排隊入場。凡爾賽宮位於郊外但搭火車到都不用一個鐘就到。除了主宮殿外其他宮殿都不用錯過。花園要另外買票。

奧賽及橘園美術館
睇得多美術品真係眼睛疲勞,大家如果時間充分可以把這些美術館分開不同日子參觀。

協和廣場

香榭麗舍大道
唔買野齋行都好。

凱旋門
登頂看巴黎景色。巴黎十點先黑齊,所以看夜景要比耐性喇!


[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 01:29 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
Day 3
花神咖啡館
其他遊記推薦。大早去無咩人,氣氛蠻好,價錢貴了點。

法國網球公開賽
辛苦買了兩日3rd around門票,場地不大。最重要看到想看的球員,拿度、費達拿、泰姆、西西伯斯、華連卡,爽Y Y。場內食物貴但都係接受範圍內,不過步行到場館途中有家樂福可買定食物進場。紀念品買到破產。

戰神廣場
主要想近距離看鐵塔燈光表演。現場有大草地攤係度看一流。


Day 4
寄明信片
郵票可以係郵局買,或者到買煙的舖頭買。寄比朋友或者自己都挺有意思的。

法國網球公開賽
兩日天氣都非常曬,最好預備防曬、帽、太陽鏡、水,否則分分鐘中暑。


[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 01:52 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

Day 5
巴士底市集
一個禮拜得兩日開,要之前做功課喇!
可以八九點到,太早攤檔未開得曬。好多野食,慢慢行慢慢食。

塞納河船河
船程約一個鐘,出發回程同一碼頭,沿途有英文播音介紹景點。

夏樂宮
到此一遊吧!拍攝鐵塔其中一個好地點。

巴黎鐵塔
登頂最好要預約買票,高處看巴黎日落、黃昏、夜晚景色就是不一樣。
  

蒙伯納斯大廈
上這裡最主要就是看包含巴黎鐵塔的巴黎市景色。大廈已經有幾十年歷史有點舊。星期日去店鋪都不開以為大廈荒廢了!


[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 02:09 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

Day 6
聖心堂
小心財物及自身安全,不過大早去人少好安全。跟巴黎聖母院差一點點。

小丘廣場
畫家的集中地,還有不少咖啡館,很有情調。

紅磨坊
到此一遊,有興趣買票入去看表演。

拉法葉百貨
建築好美,要掃貨的一定能滿足你,但我純碎看內部環境。有一條空中橋可以走出去看。

巴黎歌劇院
一點失望,因為有彩排故此主要表演場地不能進入。只好於內部走走,但好華麗,拍了不少照片。


總結
唔識法文不要緊,講英文法國人都願意答你。個人要注意財物安全,但其實無其他人講咁恐怖,就算我夜晚十點十一點搭地鐵都無問題。

[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 02:24 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

其他照片分享





[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 03:02 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

其他照片分享




[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 03:06 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[隱藏]
其他照片分享
  
  


[ 本帖最後由 hksweetheart 於 2019-6-10 03:12 PM 編輯 ]



D相好靚呀,仲要日日都咁好天


回覆 引用 TOP

正,2年前去,好懷念


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hksweetheart 於 2019-6-10 15:06 發表

其他照片分享
這間餐廳好食嗎?



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。