註冊 登入

[Q&A] 大阪鐵路一問

大阪鐵路一問 E-mail 此主題給朋友

諗住大阪過天橋立,猶豫緊買唔買關西廣域鐵路周遊券,度緊D車費單程幾錢

但上佢地官網睇
https://www.jorudan.co.jp/norika ... amp;eok3=&Csg=1

佢地的車費係運賃+自由席?
即係唔劃位都要比自由席果價?
另外WHY宮津過天橋立冇車費既?

附件

43434.jpg(47.57 KB)

2019-6-10 10:19 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 陳.先.生 於 2019-6-10 10:19 PM 發表

諗住大阪過天橋立,猶豫緊買唔買關西廣域鐵路周遊券,度緊D車費單程幾錢

但上佢地官網睇
https://www.jorudan.co.jp/norikae/cgi/nori.cgi?eki1=%E5%A4%A7%E9%98%AA&eki2=%E5%A4%A9%E6%A9%8B%E7%AB%8B&eki3=&via_on=1&Dym=201906&Ddd=9&Dhh=9&Dmn1=0&Dmn2 ...
好坦白講句,如果連呢張可用5日,搭咁多款車種,覆蓋咁廣的pass只需9000yen都嫌貴的話,可以唔使睇其他pass,全程用icoca最方便。

劃位就唔係畀自由席啦

引用:
原帖由 白雲高達 於 2019-6-10 11:44 PM 發表

好坦白講句,如果連呢張可用5日,搭咁多款車種,覆蓋咁廣的pass只需9000yen都嫌貴的話,可以唔使睇其他pass,全程用icoca最方便。
因為我只打算去天橋立同來往機場用,唔去京都其他地方的,其餘2日只用大阪周遊劵,所以先諗有冇需要買2款pass

回覆 引用 TOP

1940+770係基本車費,另外自由席特急劵2050,係搭特急列車的額外收費,用廣域pass可以無限次坐以上列車,一個來回已值回票價。宮津同天橋立係隔離,等於你由元朗搭去中環同上環都一樣咁多錢,題外話,はしだて可以直去天橋立,不過要在宮津等5至10分鐘左右。

引用:
原帖由 谷口nozomi 於 2019-6-10 11:57 PM 發表

劃位就唔係畀自由席啦
所以我意思係坐位就要再比自由席

引用:
原帖由 白雲高達 於 2019-6-11 12:01 AM 發表

1940+770係基本車費,另外自由席特急劵2050,係搭特急列車的額外收費,用廣域pass可以無限次坐以上列車,一個來回已值回票價。宮津同天橋立係隔離,等於你由元朗搭去中環同上環都一樣咁多錢,題外話,はしだて可以直去天橋立,不過要在宮津等5至10分鐘左右。 ...
咁講我就明了,因我計過只來回機場,天橋立既4程先用得著依款pass,一度猶豫咁會唔會哂左,但條數咁都係平D就照買,thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳.先.生 於 2019-6-11 12:02 AM 發表

所以我意思係坐位就要再比自由席
呢啲係特急車費, 唔係劃位費, 只要坐特急車就要畀。 上自由席車廂, 就比自由席特急費。 有位你就坐,冇位你就要企。 如果要保證有位坐就要買指定席 特急券 ,比自定席嘅特急車費再貴多少少。 並冇一個獨立嘅劃位費。 正因為咁,
Kansai Wide pass 只能夠坐自由席, 如果你想要坐指定席唔係畀兩者嘅差價,而係要補整個指定席嘅 特急費。

自由席好呀,吾係D咩大時大節,好少人坐
你呢程(單程)都要4760, 兩回已夠買一張5天pass,其余4天都是省了車費。
只有坐普通車,快速車才不用比特急費 (自由席,指定席)

引用:
原帖由 cybog 於 2019-6-11 12:38 AM 發表

呢啲係特急車費, 唔係劃位費, 只要坐特急車就要畀。 上自由席車廂, 就比自由席特急費。 有位你就坐,冇位你就要企。 如果要保證有位坐就要買指定席 特急券 ,比自定席嘅特急車費再貴多少少。 並冇一個獨立嘅劃位費。 正因為咁,
Kansai Wide pass 只能夠坐自由席, 如果你想要坐指定席唔係畀兩者嘅差價,而係要補整個指定席嘅 特急費。 ...
明白哂,未去過日本,車費上有別於我地平常概念,以為會一個車費反映哂

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-6-11 12:55 AM 發表

自由席好呀,吾係D咩大時大節,好少人坐
你呢程(單程)都要4760, 兩回已夠買一張5天pass,其余4天都是省了車費。
只有坐普通車,快速車才不用比特急費 (自由席,指定席) ...
所以我都計劃平日日子過天橋立,少人D正D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳.先.生 於 2019-6-11 08:09 AM 發表

明白哂,未去過日本,車費上有別於我地平常概念,以為會一個車費反映哂
原理其實好簡單, 例如調景嶺 ~ 油麻地, 任你選擇 :

(1) 普通車 : 站站停, 只比基本車費 $10
(2) 特急車, 只停大站 (官塘 九龍塘 旺角...) : 基本車資以外, 再比自由席特急費 $5
(3) 特急車指定席 : 基本車費 + 指定席特急費 $7
(4) 特急車頭等 ( 頭等一定係指定席 ) : 基本車費 + 頭等費 $10

部分特急車可能全部自由席, 無指定席
部分特急車可能全部指定席 / 未必全部特急車都有頭等.

引用:
原帖由 陳.先.生 於 2019-6-11 08:09 AM 發表

其實上面一個大數47XX YEN比左你,坐來回就9500YEN左右,張PASS 9000YEN,邊駛諗辛苦?

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-6-11 10:58 AM 發表

原理其實好簡單, 例如調景嶺 ~ 油麻地, 任你選擇 :

(1) 普通車 : 站站停, 只比基本車費 $10
(2) 特急車, 只停大站 (官塘 九龍塘 旺角...) : 基本車資以外, 再比自由席特急費 $5
(3) 特急車指定席 : 基本車費 + 指定席特急費 $7
(4) 特急車頭等 ( 頭等一定係指定席 ) : 基本車費 + 頭等費 $10

部分特急車可能全部自由席, 無 ...
咁既解釋更明白如果香港都有咁既安排就好,荃灣線特急只停太子就到中環

引用:
原帖由 B-HJI 於 2019-6-11 02:34 PM 發表

其實上面一個大數47XX YEN比左你,坐來回就9500YEN左右,張PASS 9000YEN,邊駛諗辛苦?
因為我初初以為有D車可以連自由席費用都唔洗

66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。