註冊 登入

[西歐] 向西歐出發

向西歐出發 E-mail 此主題給朋友

小弟一家人2大2小,首次跟團去歐洲(意、瑞、法、英)12天旅遊,希望大家幫幫忙。
1)自備大人每人2000歐羅 、英鎊200
             小童 每人1000歐羅、英鎊100。團已包括早午晚餐。只有幾餐唔包及買吓嘢食及多少手信如朱古力,不買名牌。足夠嗎?

2)本人唔買名牌手袋,不帶信用咭,只帶Cash和銀聯咭作後備。可行嗎?

麻煩各巴打,Sister去過西歐玩過吓料俾小弟。感謝感謝🙏

熱賣及精選
引用:
原帖由 fs93 於 2019-6-11 12:55 PM 發表

小弟一家人2大2小,首次跟團去歐洲(意、瑞、法、英)12天旅遊,希望大家幫幫忙。
             小童 每人1000歐羅、英鎊100。團已包括早午晚餐。只有幾餐唔包及買吓嘢食及多少手信如朱古力,不買名牌。足夠嗎?

2)本人唔買名牌手袋,不帶信用咭,只帶Cash和銀聯 ...
跟團又唔買名牌就唔係帶咁多錢尤其英鎊。

回覆 引用 TOP

跟團唔洗帶咁多錢
比人偷左仲肉赤

引用:
原帖由 fs93 於 2019-6-11 12:55 PM 發表

2)本人唔買名牌手袋,不帶信用咭,只帶Cash和銀聯 ...
估計三至四個自費餐,預鬆D每人每餐€50,即總共一千以下一定夠。
再加買紀念品和小食,一千以內亦足夠。
自費活動估計三至五個,估計一千至千二便足夠。
共三千二百歐元,咁全家帶四千應該很足夠。
至於英鎊,若有自费活動連買紀念品,全家三至四百應該夠。

引用:

帶咁多錢仲咩?兩個一仟歐有多啦。

我是C妹

回覆 引用 TOP

引用:

帶咁多cash做乜,買定旅遊保,換外幣張單留起佢,俾人 扖咗或夫失竊有單才有得賠.
銀聯幾好用架.
跟團去瑞士,領隊一定會帶你去買手表.

祝旅途愉快.

引用:

唔洗咁多,加埋3000 -4000歐咩都夠la 英國唔知留幾耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中扁扁的救星 於 11/6/2019 18:03 發表

估計三至四個自費餐,預鬆D每人每餐€50,即總共一千以下一定夠。
再加買紀念品和小食,一千以內亦足夠。
自費活動估計三至五個,估計一千至千二便足夠。
共三千二百歐元,咁全家帶四千應該很足夠。
至於英鎊,若有自费活動連買紀念品,全家三至四百應該夠。 ...
明白的,原因我曾經問過旅行社曾經帶團歐洲導遊意見.因為小弟首次歐洲遠行.好多事情要準備定.其實聽導遊講暢這麼多錢有否必要?壓力令我增加不力.不過多得大家幫忙,我會好好牢記,各位的回應對我實在太有用了。謝謝各位🙏😊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mnaa6525 於 11/6/2019 22:14 發表

帶咁多cash做乜,買定旅遊保,換外幣張單留起佢,俾人 扖咗或夫失竊有單才有得賠.
銀聯幾好用架.
跟團去瑞士,領隊一定會帶你去買手表.

祝旅途愉快.
...
謝謝你的寳貴意見和祝福。謝謝你啊😥🙏

用隱形腰包! 記住黑頭髮就是有錢佬呀!

引用:
原帖由 Terrence1402 於 2019-6-12 01:02 AM 發表

...記住黑頭髮就是有錢佬呀!
依家係歐洲俾D賊標籤咗.  
去到 英/法/意 真係要小心財物.
chinese 好受賊人歡迎.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fs93 於 2019-6-12 12:30 AM 發表

謝謝你的寳貴意見和祝福。謝謝你啊😥🙏
順便一提,在英法如果你地行出百貨公司,小心有人搶嘢.
尤其你又有小孩,賊人要落手,你哋實係最佳對象.

引用:
原帖由 mnaa6525 於 12/6/2019 05:10 發表

順便一提,在英法如果你地行出百貨公司,小心有人搶嘢.
尤其你又有小孩,賊人要落手,你哋實係最佳對象.
未出發已經感受到治安差的壓力,歐洲真的太差?其實幾恐怖下

親身經歷,在羅馬火車站附近,酒店門口, 十尺範圍內,親眼見到大陸女人被電單車搶手袋,拉到瞓咗喺地下喊,佢都係跟團,我哋都要成晚心情才平復。

引用:
原帖由 fs93 於 2019-6-12 03:08 PM 發表

未出發已經感受到治安差的壓力,歐洲真的太差?其實幾恐怖下
不用太擔心, 有d 傳言太誇姐, 我自己經驗, 未試過Paris 老佛爺出來俾人搶野lor, 拿住名牌紙袋行都係咁啦!
自己將錢放好, 吾好四圍放, 你跟團咪跟貼大隊, 小心 ok ka la.

p.s. 我講自己經驗, 否事陣間有人走出來, 話你未試過吾代表冇。。。。。😂

Enjoy your trip!😆

我是C妹
主題標籤 #歐洲 #西歐
 51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。