註冊 登入

請問有咩魚種係好難養?

請問有咩魚種係好難養? E-mail 此主題給朋友

係做足功課下, 水完全穩定水靚既環境下, 環境打造得合適既情況下, 水溫調節得合適既情況下, 都一樣係好難養得長既魚?

以例子來講, 就好似咸水魚既定海神針咁難養既程度!

精選樓盤
哲羅魚

回覆 引用 TOP

墨魚。

回覆 引用 TOP

大白鯊

回覆 引用 TOP

好似猜謎語咁,我猜係鹹魚,乜情況都係死😂(純屬講笑,得罪了🙇‍♂️)

回覆 引用 TOP

木魚

回覆 引用 TOP

死魚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jso77 於 2019-6-11 03:59 PM 發表

係做足功課下, 水完全穩定水靚既環境下, 環境打造得合適既情況下, 水溫調節得合適既情況下, 都一樣係好難養得長既魚?

以例子來講, 就好似咸水魚既定海神針咁難養既程度! ...
點解要問呢個問題?挑戰自己?😏

我覺得卵生「魚將」魚算比較難養,好多時即晚返去對水對得唔好就死
不過淡水始終比起海洋既變數差好遠
定海神針,風車蝶,冬瓜蝶呢d最大問題都係食野問題,食性實在太過專一,淨係食珊瑚,甚至係某一個品種既珊瑚
另外雞心吊,彩虹仙子呢d又係難

引用:
原帖由 lonely-tony 於 2019-6-11 07:38 PM 發表

點解要問呢個問題?挑戰自己?😏
冇! 因為以海魚來講在魚街經常見到有D魚根本冇乜可能養得到(定海神針,畢畢,冬瓜..等等)但又經常來貨! 太多人中計! 又唔可以講話中計既! 買賣既野你情我願!
想知道淡水魚有冇咁既情況, 魚街經常有得賣但又冇乜可能養到!

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-6-11 08:19 PM 發表

我覺得卵生「魚將」魚算比較難養,好多時即晚返去對水對得唔好就死
不過淡水始終比起海洋既變數差好遠
定海神針,風車蝶,冬瓜蝶呢d最大問題都係食野問題,食性實在太過專一,淨係食珊瑚,甚至係某一個品種既珊瑚
另外雞心吊,彩虹仙子呢d又係難 ...
冬瓜蝶都聽過有人養到, 定海神針真係未聽過

難養就不會有得賣,沒有難養只有唔識養.

來時歡喜去時悲,不為歡喜不為悲。
引用:
原帖由 jso77 於 2019-6-11 10:03 PM 發表

冇! 因為以海魚來講在魚街經常見到有D魚根本冇乜可能養得到(定海神針,畢畢,冬瓜..等等)但又經常來貨! 太多人中計! 又唔可以講話中計既! 買賣既野你情我願!
想知道淡水魚有冇咁既情況, 魚街經常有得賣但又冇乜可能養到! ...
淡水魚無,可能本身河既食物種類唔多,不外乎微蟲,細魚蝦,藻類等,魚缸養就算唔想魚糧,用豐年蝦,紅蟲點都掂
捕撈又容易,除左去採集區果下難外,撈基本唔難,唔似海魚又要用毒咁,咁傷條魚
海水食性太複雜,呢d魚係野外完全生存到,只係去到魚缸生存唔到,畢畢,冬瓜,神針呢d,有d海水知識都知係插花品種,你情我願

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jso77 於 2019-6-11 10:04 PM 發表

冬瓜蝶都聽過有人養到, 定海神針真係未聽過
有人養到,不過只係搏,無人有十足把握
有d好彩就會食下BBS,毛蝦咁
我買過一條,都食BBS,不過集中營出品,都係幾日死

引用:
原帖由 KLA1706A 於 2019-6-12 06:05 AM 發表

難養就不會有得賣,沒有難養只有唔識養.
可能淨係玩淡水既師兄就理解唔到,因為海水界有插花魚呢個文化,插花魚即係好似插花咁,擺幾日欣賞
呢d魚係海到好易撈返黎,所以有大量供應
呢d魚大多比較靚,而且價錢唔貴,幾十蚊有交易,所以有d人會買返黎搏養唔養到

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。