註冊 登入

新手魚缸好多嘢想問

新手魚缸好多嘢想問 E-mail 此主題給朋友

麻煩各位師兄幫手望望啲水算唔算合格可以養魚?

之後買左袋燈魚仔,兩日已經死淨得番3條,4條小精靈死淨得番2條

聽人話頭個轉啲魚係用黎“開缸”,所以一直忍住唔再加魚先,尋日之前重係有啲灰灰白白,今日睇好似清左好多,咁如果再加魚生存機會係咪會大啲?

一開始已經衰左買左套缸,個濾水好似唔多夠,可以點做??唔想咁浪費唔要個套缸住。

多謝咁多位師兄解答

附件

20190611_213848.jpg(241.21 KB)

2019-6-11 09:39 PM

精選樓盤
這個缸畀小學生玩下還可以, 真係養魚的話, 用來做醫療/檢疫缸都都嫌不足, 更何況話主缸 用這個缸來養, 唔養好過養, 嘥錢, 嘥時間, 嘥精神

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2019-6-11 22:23 發表

這個缸畀小學生玩下還可以, 真係養魚的話, 用來做醫療/檢疫缸都都嫌不足, 更何況話主缸 用這個缸來養, 唔養好過養, 嘥錢, 嘥時間, 嘥精神 ...
唔試過點會知唔夠

回覆 引用 TOP

咁你又吾好講到咁差。用黎玩下都勉強可以嘅

回覆 引用 TOP

個魚缸入面嗰條唔多似水草喎
呢個魚缸適合養幾條孔雀尾

聽過前輩講 1357
咁你記住口訣1357就得

1日餵魚一次
3日換水一次
5日洗缸一次
7日換魚一次

你緊記1357咁就無往而不利啦

其實的確個開頭係我個仔想養,既然要養就唔想話養死哂就算,唯有睇下有無辦法起碼等呢幾條唔好再死落去

係咪個濾水太渣??咁我養少啲係咪存活率會高啲?我重可以做啲咩?

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-6-11 11:55 PM 發表

聽過前輩講 1357

1日餵魚一次
3日換水一次
5日洗缸一次
7日換魚一次

你緊記1357咁就無往而不利啦 ...
換魚即係點???

引用:
原帖由 76904yp 於 2019-6-11 11:55 PM 發表

聽過前輩講 1357

1日餵魚一次
3日換水一次
5日洗缸一次
7日換魚一次

你緊記1357咁就無往而不利啦 ...
條嘢買既時候寫住水珊瑚,我問老闆話可以同紅燈一齊養

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JOY198966 於 2019-6-11 11:59 PM 發表

換魚即係點???

7哥,我幫你貼圖

引用:
原帖由 JOY198966 於 2019-6-11 11:58 PM 發表

其實的確個開頭係我個仔想養,既然要養就唔想話養死哂就算,唯有睇下有無辦法起碼等呢幾條唔好再死落去

係咪個濾水太渣??咁我養少啲係咪存活率會高啲?我重可以做啲咩? ...
養10條細魚都應該OK

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2019-6-12 12:05 AM 發表

7哥,我幫你貼圖
:即係我要七日買過一批魚換落去??咁即係要有兩缸魚????

唔好意思🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️真係好新手,唔多明

引用:
原帖由 JOY198966 於 2019-6-12 12:30 AM 發表

意思係七日死光,買過批

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JOY198966 於 2019-6-12 12:30 AM 發表

先每日换1/4水,留意過濾汚唔汚,每日餵少少。啲魚好少餓死。過一個月先算。咩藥都唔好落,除咗硝化細菌(少少就得)。一個字……"等"。

想睇吓用乜濾材,有相無?草可不要。頂濾不用打氣,点解有氣喉?

引用:
原帖由 enjoypain 於 2019-6-12 12:52 AM 發表

想睇吓用乜濾材,有相無?草可不要。頂濾不用打氣,点解有氣喉?
因為淨係得頂濾好似唔夠氧,所以加個氣泵。

濾材就咁單用圖中個隻棉

附件

20190612_011046.jpg(95.82 KB)

2019-6-12 01:11 AM

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。