• 瀏覽: 2,037
  • 回覆: 9
[隱藏]
小弟於網上剛買了隻全新Alpina automatic AL-710B4S6B,但個rotor完全不能轉動,下圖顯示rotor停留上面不能轉動到下面(地心吸力)。請問有冇師兄買了這款錶遇到相同問題?又或有冇師兄有方法解決這問題?請多多指教,萬分感激。


[ 本帖最後由 watchlover668 於 2019-6-12 12:53 AM 編輯 ]



精選汽車
哩個機芯毋玩過,  不太清楚自動結構同運作.
係到手時已經這樣 定玩過一排已經上滿咗鏈個 rotor 先唔識郁,  會唔會用咁 d 鏈後個陀又郁得番.



引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2019-6-12 12:20 PM 發表

哩個機芯毋玩過,  不太清楚自動結構同運作.
係到手時已經這樣 定玩過一排已經上滿咗鏈個 rotor 先唔識郁,  會唔會用咁 d 鏈後個陀又郁得番.
謝謝師兄回覆。佢個係同Frederique Constant用同一個自家機芯(兩個係姊妹品牌),不過,兩個rotor就唔同款。剛剛運到,一打開就係咁。已經行咗一日,冇改變,上網揾唔到有人有同樣毛病。照計自動錶唔應該上滿鏈個陀唔識郁?唉!正在煩惱中。



引用:
原帖由 watchlover668 於 2019-6-12 01:24 PM 發表


謝謝師兄回覆。佢個係同Frederique Constant用同一個自家機芯(兩個係姊妹品牌),不過,兩個rotor就唔同款。剛剛運到,一打開就係咁。已經行咗一日,冇改變,上網揾唔到有人有同樣毛病。照計自動錶唔應該上滿鏈個陀唔識郁?唉!正在煩惱中。 ...
有早期自動錶,  好似 bumper 果類會有咁情況,  發條鬆番,  個 rotor 又可以轉番順 d.  應該跟 seller 傾吓,  自己乜都唔好搞.



[隱藏]
呢個牌子我有留意過,香港有售.應該有代理和維修


引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2019-6-12 01:50 PM 發表




有早期自動錶,  好似 bumper 果類會有咁情況,  發條鬆番,  個 rotor 又可以轉番順 d.  應該跟 seller 傾吓,  自己乜都唔好搞.
個網店唔採我,我之前幫襯佢買過兩次嘢,儲咗啲credit加少少錢透過Paypxl買。所以就算揾Paypxl迫佢陪,都只會陪番少少比我,我驚激嬲佢,佢唔比番啲credit我。我想先睇吓自己有冇得攪,唔得就要自己比錢寄番比佢整,佢網上話有一年免費保養,但有人講過呢啲「自家」修理會愈整愈衰。唉!可能最後揾香港代理整。



引用:
原帖由 has@ 於 2019-6-12 02:20 PM 發表

呢個牌子我有留意過,香港有售.應該有代理和維修
謝謝師兄資訊。



如果有睇過呢個帖,想update大家個情況。

其實隻錶係同個乜乜「接觸Modern」嘅網頁買,呢個美國網站不會直送香港,但提供MyUx送貨香港服務。上次買隻Perrelet冇事,但今次買隻Alpina就係個rotor唔郁,我一直冇講公司名係因為同個網站溝通換錶事宜。

點知覆我話冇得換,只可維修,由於我身在香港,仲要我自費寄去美國佢公司安排整,真係一肚氣,如果各位海外買家想買此美國網站嘅貨,真係要諗清楚。

[ 本帖最後由 watchlover668 於 2019-6-27 02:16 AM 編輯 ]



去水貨店或者依家流行嘅網店買嘢, 好多時都會有咁嘅情況,  睇彩數.


[隱藏]
引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2019-6-27 10:46 AM 發表

去水貨店或者依家流行嘅網店買嘢, 好多時都會有咁嘅情況,  睇彩數.
我問佢係咪叫原廠整,佢冇答我,我估佢係揾個街外人整,呢隻係自家機芯,我驚愈整愈衰,所以我都覆咗間網店唔寄。我唔急住戴,都係慢慢諗辦法。



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]