註冊 登入

囝囝咁樣的成績能不能博Band1中至尾?

囝囝咁樣的成績能不能博Band1中至尾? E-mail 此主題給朋友

剛剛知道了五年級下學期期考成績中文85分,平時默書85至100分,英文72分,平時默書90至100分,數學卷一 96分,數學卷二,97分(數學是全班第一,全級應該唔係第一就乙第二),常識78分,科學78分,資訊科技 A,普通話 A,倫宗 A。。。這些就是我囝囝下學期成績。。。請問呢個成績是Band1還是Band2?

聽講中學自行收生要睇埋五年級上學期成績,有些仲要睇四年級成績。。咁就死,我囝囝五年級上學期因為考試前重感冒,考得唔好,上學期中文係C,英文肥佬係E,數學A,常識係D。。。。如果自行收生階段報band1的中學,要求睇埋五年級上學期成績,上學期咁嘅成績,我真係攞唔出手…請問有咩好建議,band2學校,我係睇都唔想睇。。。

精選樓盤
我仔中英數三科,英文是弱一點,但唔係佢讀唔上,而係佢少睇英文,數學成績是最好,幾乎從四年級起都是90分以上。中文算係中上,都有80幾分。。。以前我是打算點都谷我仔報九龍華仁書院,但現在咁嘅成績,尤其是係英文最多只係中至中上,普通band1英中都唔一定得,更唔好講像九華呢D頂級band 1。。我仔肯用功,成績唔會差的,今次考試,常識拿78分,我係非常非常不滿意,甚至比英文72分還要不滿……常識78分係衰粗心………哎。。。如果英文能8字頭,常識唔粗心,拿到9字頭,就差好遠好遠了。。。

回覆 引用 TOP

我個人認為樓主太緊張了,又或者我太唔緊張,個人識為只要教識小孩做到自己當時能力范圍內最好,就足夠了。每個小孩智力發展週期並不相同,不用長期比較,這樣會令孩子過份受壓,要小孩學識輸,最後才會贏。
不過,我知絶大部份家長唔同意我講法,只有小部份人認同,所以先有赢在起跑線這説法,而我係唔認同。我三個孩子都完成Postgrad了,又開始另一個階段了,當我孩子完成學業,不認同的那一批已不再説話了。
最後,讀書叻唔代表一切,只係人生一個階段,之後,人生另一個階段,又會開始。

佢在呈分試的全級名次係幾多?
我學校歷年來入到九華的幾個學生,呈分試總成績都是全級前三名,只有一個學生是例外,但這個學生是特別有領導才能,而且成績都在全級十名之內。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-6-12 07:52 AM 發表

我個人認為樓主太緊張了,又或者我太唔緊張,個人識為只要教識小孩做到自己當時能力范圍內最好,就足夠了。每個小孩智力發展週期並不相同,不用長期比較,這樣會令孩子過份受壓,要小孩學識輸,最後才會贏。
不過,我知絶大部份家長唔同意我講法,只有小部份人認同,所以先有赢在起跑線這説法,而我係唔認同。我三個孩子都完成Postgrad了,又開始另一個階段了,當我孩子完成學業,不認同的那一批已不再説話了。
最後 ...
好同意呀!

回覆 引用 TOP

淨係睇分數好難知佢的Banding,有些學校份卷出得淺,大部份人都攞9字頭,80幾分已經好差,但有些學校份卷深,攞到80幾分已經好好,最重要係睇全級名次,然後根據你學校的Band 1比例估下佢係咪Band 1。自行收生會睇兩次呈分試成績,如果是邊緣人,你在六年級上學期考好D,仲有機會升返上Band 1。

引用:
原帖由 penny2015 於 2019-6-12 11:44 AM 發表

淨係睇分數好難知佢的Banding,有些學校份卷出得淺,大部份人都攞9字頭,80幾分已經好差,但有些學校份卷深,攞到80幾分已經好好,最重要係睇全級名次,然後根據你學校的Band 1比例估下佢係咪Band 1。自行收生會睇兩次呈分試成績,如果是邊緣人,你在六年級上學期考好D,仲有機會升返上Band 1。 ...
請問點樣查小學最新的band1比例?

算叻仔咖啦!全级幾多人?排第幾?

引用:
原帖由 春雨彎刀 於 2019-6-12 07:28 PM 發表

算叻仔咖啦!全级幾多人?排第幾?
上學期因為重感冒全科平均分拿C,全班排第8,8/26,今次成績比上學期好,應該更靠前。。份卷唔係太淺。

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-6-12 07:41 PM 發表

上學期因為重感冒全科平均分拿C,全班排第8,8/26,今次成績比上學期好,應該更靠前。。份卷唔係太淺。
用全級再比較為好, 因好多小ㄧ至小三時不断分類,較好的會编埋一班.

引用:
原帖由 春雨彎刀 於 2019-6-12 08:27 PM 發表

用全級再比較為好, 因好多小ㄧ至小三時不断分類,較好的會编埋一班.
上學期全級75人,排24。。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-6-12 07:52 AM 發表

最後 ...
你仔女係考HKALE定係HKDSE既年代?

引用:
原帖由 leechilam 於 2019-6-12 03:43 PM 發表

請問點樣查小學最新的band1比例?
樓主你咁關心子女學業,竟然唔知讀左6年既小學,升band1既比率?

以前我個仔間小學會在網頁公佈每年升中比例

你應該直接問老師,佢地最清楚

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
睇反你仔讀果門一間小學上年有幾多升中生派band1,你大約就知道你嗰間小學有幾多個band1位。派唔派到就睇你仔校內名次。就噉睇考試分數係冇意義。好同差嘅小學就好大分別。有啲有成100個位。有啲得嗰十幾個。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-6-12 08:57 PM 發表

你仔女係考HKALE定係HKDSE既年代?
兩個 A Level,一個DSE,被香港教育政策玩盡嘅家長!

34 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。